Mám ráda kuchařské knihy - LIV. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - LIV. díl

8. 3. 2019

Dobrý den přeju všem příznivcům dobrého jídla. Je mezi námi dost milovníků zeleniny. Při včerejším nákupu jsem si všimla moc dobré a hezké zeleniny. Byl to fialový baklažán.

Dají se z něho připravit moc dobrá jídla. Ostatně, kdo má čas a chuť,  může začít. A nyní je podle našich předků období, kdy bychom neměli jist maso. Tak proč si tedy neuvařit dobré zeleninové jídlo právě z baklažánů?

Myslím si, že každý si v dnešní nabídce určitě najde.Bude to směsice receptů jak od nás, tak i ze světa. 

Baklažánová "ikra" aneb falešný kaviár  - Orient

  • 3 baklažány, 1 velká cibule,1 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř nebo pálivá paprika

Omyté baklažány upečeme v troubě doměkka. Pak je oloupeme a rozmělníme vidličkou na kaši. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme baklažánovou kaši, rozetřený česnek, osolíme,okořeníme a jen krátce prohřejeme. Podáváme teplé nebo studené jako přílohu nebo předkrm. 

Baklažány z Nizzy - Francie

  • 2 baklažány, sůl, 2 stroužky česneku, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 5 rajčat, petrželka, mletý pepř, rozmarýn 

Baklažány nakrájíme na plátky a osolíme. Rozdrtíme česnek, pokrájíme cibuli a osmahneme na oleji a másle. Přidáme pokrájená rajčata (mohou být i oloupaná). Když změknou, přidáme plátky baklažánů. Okořeníme a zapečeme v troubě. 

Baklažány s hříbkovou nadivkou - Polsko

  • 4 baklažány, 1 malá cibule, 1 mrkev, 1 lžíce oleje, kousek bokového listu, tymián, vývar z kostí, sůl 

Nádivka :30 gr másla, 1 velká cibule, 500 gr hříbků, 250 gr rajčat, 1 stroužek česneku, pepř, sůl 

Baklažány podélně rozřízneme a ovaříme 10 minut v osolené vodě. Dužninu vydlabeme a jemně usekáme. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, vymačkáme semena a drobně usekáme. Drobně nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na rozehřátém másle do růžova, vmícháme na plátky nakrájené hříbky a podusíme. Přidáme rajčata, pepř a sůl a dále dusíme, až se tekutina odpaří. Přidáme usekanou dužninu z baklažánů a naplníme půlky baklažánů. Do vymaštěného kastrolu vložíme na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, bobkový list a tymián  Na ně urovnáme naplněné baklažány, podlijeme vývarem a pečeme pod pokličkou v mírně vyhřáté troubě 20-30 minut. 

Baklažány na smetaně - USA 

  • 500 gr baklažánů, 40 gr másla, 1,5 dcl kysané smetany, chilli koření, sůl 

Omyté baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme nakřehnout. Po chvíli je osušíme, vložíme do rozehřátého másla a osmažíme. Zalijeme je několika lžícemi vody, přidáme koření a dusíme do měkka. Z dušených  baklažánů se má všechna tekutina odpařit. Pak přidáme rozšlehanou kysanou smetanu a prohřejeme. Podáváme jako příkrm. 

Plněné smažené baklažány - Indie

  • 4-8 malých baklažánů, 2 cibule, 40 gr másla, 1 lžička kari koření, 1 vejce, strouhanka, olej na smažení 

V omytých, neoloupaných baklažánech uděláme hlubší podélné zářezy, opatrně vydlabeme polovinu dužniny a posekáme ji. V rozehřátém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme usekanou dužninu, kari koření a sůl a osmažíme .Touto směsí naplníme baklažány, ovážeme je nití, obalíme v rozšlehaném vejci a ve strouhance a usmažíme v rozehřátém oleji. Podáváme jako příkrm. 

Baklažány dušené s řapíkatým celerem - Itálie 

  • 400 gr baklažánů, 150 gr řapíků celeru, 30 gr kaparů, olej, 40 gr oliv, 2 sardelky, 1 malá cibule, 25 gr cukru, 70 gr rajčatového protlaku  ocet, sůl, petrželka, pepř

Oloupané baklažány nakrájíme na větší kousky  osolíme a necháme chvíli stát. Pak je osušíme a osmažíme v rozehřátém oleji. Očištěné řapíky celeru ovaříme v osolené vodě, sardelky zalijeme horkou vodou a necháme je chvíli vyluhovat  Kapary, olivy, celer a sardelky nakrájíme na tenké proužky. Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme v rozehřátém oleji, vmícháme cukr a rajčatový protlak a osmažíme, až směs trochu zhnědne. Přidáme zředěný ocet a chvíli povaříme. Osolíme, opepříme, přidáme jemně usekanou petrželku, pak vmícháme kapary, olivy, celer, sardelky a baklažány. Prohřejeme, urovnáme na mísu a můžeme ozdobit kousky tuňáka konzervovaného v oleji nebo kousky krabího masa. Podáváme jako příkrm nebo předkrm. 

P. S. Já mám ráda a často si připravuji baklažány smažené buď v trojobalu nebo v těstíčku. S brambory a tatarskou omáčkou. Mňamka číslo 1.

 Dobrou chuť přeje všem "Karfík". 

Recepty jsem našla ve svých zápiscích a ve dvou knihách - Zelenina v kuchyních celého světa, autoři Libuše Vlachová a František Raboch (r. v. 1974).

Vitamíny z domova i daleka, autoři Dagmar Lánská a Bohumír Hlava (r. v. 1982).

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Lilek mám také moc ráda je jemný a obalovaný mám nejraději
Dagmar Bartušková
...se dá jíst.
Dagmar Bartušková
Baklažán neboli lilek mám ráda. Určitě bych ochutnala všechny uvedené recepty. Dělávala jsem ho jak plněný, tak smažený v trojobalu. Výborný! Slupka je tuhá, ale u mladých a malých kousků.
Hana Nováková
Miluji grilovaný lilek ,ale Daně děkuji za další inspiraci. Určitě vše zkusím.
Hana Rypáčková
Lilek je bezva...
Naděžda Špásová
Jojo, lilek, jednou jsem ho dělala obalovaný, od té doby už ne. Ale ostatním přeji dobrou chuť. :-)
Věra Ježková
Baklažán jsem nikdy nedělala. A přesto, že jsi mi, Danko, rozšířila obzory, k němu stále nemám důvěru. Zatím mi stačí, že jsem se naučila dělat a jíst cuketu, kterou dostáváme od přítelovy dcery ze zahrádky.
Jana Kollinová
Dano, mám lilek ráda, ale pod tlakem informací, že jeho nadměrné požívání způsobuje toxikaci organismu = blbnutí, nepropadám lilkománii.
Jana Šenbergerová
Lilek mám ráda. Falešný kaviár je dobrý i jako pomazánka a pečený používám občas místo brambor. Všechny recepty se mi líbí.
ivana kosťunová
Baklažán je pro mne nejchutnější zelenina. Zatím jsem jenom grilovala a smažila v trojobalu. Velmi ráda rozšířím svůj repertoár.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.