Ten přesunutý...
Fota: Eva Krausová, snímky Českého Krumlova sdíleny z FB /J.Starý/

Ten přesunutý...

7. 3. 2019

Po delší době jsme s Megí putovaly za přesunutým kostelem. Přesněji řečeno, jde o kostel Nanebevzetí Panny Marie, gotický chrám.

Byl vystavěn v letech 1517-1550 po požáru města v r. 1515. V r. 1975 byl přesunut o 841 metrů. Průměrná rychlost přesunu byla 2,16 cm za minutu.

Přesun kostela je zapsán do zlaté knihy Guinessových rekordů tisíciletí. Jenže tato "sláva" měla za sebou barbarský čin totalitní vlády, která nejdříve historické královské město Most nechala záměrně zchátrat, aby ho pak mohla zbourat... Dnes by toto město bylo chloubou naší země, stejně jako dnes je chloubou Český Krumlov, přestože také za totality "díky" komunistům velice chátral. Měl ale štěstí, nebylo pod ním uhlí... /viz snímky zchátralého Českého Krumlova z r. 1971/.

Kostel v roce 1578 vyhořel. Do r. 1602 byl opravován. Roku 1597 byl vysvěcen, stejně pak po jeho přesunu, přesto, že byl otočen oltářem na jih místo na východ, byl dodatečně roku 1993 znovu vysvěcen.

U kostela je rybník, je tam tiché posezení, stejně jako hezká procházka. Megí byla unavena, zavíraly se jí oči. Pravda, dost jsme se prošly, ono se to dá docela šlapat pěšky tam i zpět.

No a protože pěší turistika je nám oběma blízká, nedávno jsme zašly do parku v Mostě na konečnou tramvaje. Park nás bohužel zklamal. Je zarostlý křovím, neudržován. Smutný to pohled přesto, že by tam jinak byla hezká procházka, je dost rozlehlý. A zatímco zahrádkáři si tam zahrádky zvelebují, magistrátu asi na srdci neleží příroda v Mostě, ani technickým službám. Pokud ovšem tento pozemek pod město patří? /zřejmě ano/. S námi tentokát cestoval Druid a nestačil se divit, jaký dnes mají lidé vztah k přírodě... Asi by zodpovědní na magistrátě potřebovali nějaký bylinný lektvar moudrosti od něj, aby konečně prozřeli, byli tu pro občany města a zachovali přírodu pro další generace. Místo toho i na cestě ke kostelu je trapný pozdrav "Dycky Most!". No i to svědčí o skutečnosti, jací zastupitelé na magistrátě jsou, že?

A protože za mne hovoří lépe snímky, podívejte se. Stejně jako na krátké video od kostela "Ticho v duši".

A vám všem přejeme  ty správné kroky za poznáním nejen na jaře, které já tak miluji.

                   Eva & Meginka

Můj příběh
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Vzkaz pro Jarmilu, Naděždu Š. - doufám, že dnešní portrét modelky Lízy vás nepohoršil, když máte k portrétům jakousi averzi. -:) Mě tedy foto dne velice pobavilo a na FB jsem ho i sdílela. Chce to trochu nadhledu dámy v tom životě.
Eva Krausová
Jarmilo, portréty jsou u památek. A jak postřehla na rozdíl od Vás Ivanka K. dominantní je klobouk, niko-li já... -:) Fotografii dělá detail nejen z mého pohledu, niko-li jen statické snímky z dálky, to bych si mohla pořídit pohlednice a bylo by to jednodušší. Jestli pak jste si vůbec povšimla pověšeného křížku?(což by bez detailu nešlo). Ke článku máte i video. Jinak pro Vás platí stejné odpovědi, jako pro Naděždu Š. Nebudu se opakovat. A u kostela toho o moc více neuvidíte, než je zde. Radila bych Vám ho navštívit až bude kostel otevřen, tuším, že od dubna asi. Uvnitř toho uvidíte více a můžete zajít i na věž. A jestli Vám přijde, že informací o kostelu je málo, pak stačí zadat do vyhledávače webu Kostel Nanebevzetí Panny Marie Most a pak teprve budete asi spokojená. Je k pousmání, jak Vás iritují snímky s portrétem mým (kloboukem), či Megí. Ujišťuji Vás, že kvůli Vám na tom nic měnit nebudu a nic na tom nezmění ani Vaše, či Naděždy Š. 1-2 * -:)
Jarmila Fialová
Protože mám v plánu "ten přesunutý" navštívit,otevřela jsem článek s očekáváním fotek tohoto kostela a místa kolem.Jsem ale hodně zklamaná.Článek je(nebo by měl být) o kostelu,pak by tedy neměly být dominantní portréty a už vůbec ne v takovém nesmyslném množství.
Eva Krausová
Ivanko, vyjádření fotografické mám jak by řekla maminka "unikátní". -:) Fotím, abych zaujala čímsi jinak, než je obvyklé. Statické snímky jen památek mi prostě nestačí, to bych si mohla koupit pohlednice a měla bych to bez práce. I kdybych fotila kohoko-li jiného, vždy bych snímek chtěla čímsi okořenit. Ostatně i proto jsem v době minulé měla i snímky na Foto salónu v Praze (portréty mých svěřenkyň na intru), a to v té době jsem fotila pracně fotoaparátem, niko-li jen mobilem. A vystihlas to, "dominantní" je klobouk, niko-li má maličkost. A to si představte, že když už je řeč o Č. Krumlově (byť tehdy schátralém), klobouk mám právě z tohoto města. Koupily jsme si je s mamkou tehdy a rázem jsme se staly pozorností obyvatel, možná více, než památky... -:) Mamka totiž byť dámou v tom dobrém slova smyslu byla, vzhledem jak má sestra byla spíše. Soni P. spíše je smutné, že lidé v té době za uchování města nebojovali. On by jim to zřejmě ani tehdejší režim nedovolil. Nemyslím, že do dneška je uhelné lobby největším zaměstnavatelem. Z Mostu se dost lidí stěhuje jinam, to jen my, rodilí mostečané neutíkáme a aspoň vzpomínáme. Ač já být mladší, za prací bych raději jinam šla. U kostela se dostavěl most (viz video). Jinak s magistrátem řeč není, jsou tam lidé, kterým evidentně o čistotu města a přírodu nejde, bohužel... Ale, co si lidé zvolili, to mají, že?
Soňa Prachfeldová
Bohužel v éře budování socialismu, padlo u nás na severu mnoho vesniček, později se ukázalo že nemusely být některé zbourány. T0to uhelné lobby, je do dneška největším zaměstnavatelem u nás. I z toho důvodu velký odpor nebyl proti ničení přírodě. Uhlí a elektřinu potřebujeme všichni a nejvíce jsme to odnesli tady. Evo, je dobré zajít na veřejné jednání a veřejně říct co by se mělo jinak udělat a kde podpořit přírodu čistotou a údržbou. Byla jsem nedávno u Kostela a tam u vody se pilně staví a opravuje tak snad to bude lepší.
ivana kosťunová
Já už jsem si na zvláštní fotografické vyjádření Evy K. zvykla, dokonce se mi fotky zalíbily. Ostatně dominantní není ona, ale klobouk a to mi přijde velmi zajímavé. Co se týká starého Mostu - to samé jsem zažila já v pohraničí , podobné zážitky popisuje Libor Ptáček ve svém článku o Raspenavě. Topik krásných míst navěky zaniklo díky naší lhostejnosti ! Je mi z toho taky smutno.
Eva Krausová
Hani, fotky ČK mne také zaujaly. Věděla jsem sice, že za totality to chátralo na mnohých místech, ale že v tomto stavu byl i dnes nádherný ČK, to bylo pro mne překvapení. Jsou z FB od J. Starého. Fotky starého Mostu jsou na FB ve skupině Most, tam jsme parta lidiček, kteří se tím zabýváme. M. Hornof tam nedávno dal přes 900 snímků starého Mostu a je to tedy podívání. Pokud jste na FB, mohu to zájemcům přeposlat. Zaujalo mne to tak, že jsem u toho seděla asi 2 hod. místo sledování TV. A mít tak v ruce ty staré snímky, to by teprve byl zážitek. Ale i na YouTube jsou mnohá videa ze st. Mostu. Klobouk byl impulsivní nápad, ostatně jsem ihned byla nazvána šťabajznou, madam ap. od přátel. Bylo to takové koření tohoto dne, ač jinak jej nenosím, vzbuzuje totiž pozornost okolí, a to zrovna nemusím. Zuzko, ono více lidí v zemi netušilo, co předcházelo přesunu kostela, tím se totalitní režim nechlubil. Druida loutku mám od kamaráda, sice možná působí trochu strašidelně, ale Druidové (Keltové) měli blízko k přírodě, stejně jako já, proto tak nějak ke mě patří. Megince jsem pozdrav vyřídila. -:)
Eva Krausová
Naděždo, jedno Vám to asi není, když máte potřebu takového komentáře. Právo na komentář má jistě každý, niko-li ale soudit druhé, když nežijete jejich život... No, my rodilí mostečané na minulost nezapomínáme, byly i hezké vzpomínky. Mě třeba mrzí, že jsem se více neptala táty na jeho dětství, dospívání v královském městě. Nešlo jen o přesun kostela ale, bohužel. Kdyby se k minulosti a historii nevracelo třeba školství, bylo by to dost smutné. Mě slibovat nic nemusíte, čeho se budete všímat je jen Vaše rozhodnutí a Váš život.
Naděžda Špásová
Evo, je mi úplně jedno, co děláte a proč to děláte. Jen jsem vyjádřila svůj názor, na který má každý právo, jak jistě sama uznáte, klidně se foťte jak chcete. Proti Megince nic nenamítám. Na přesun kostela si samozřejmě pamatuji, ale v minulosti se zbytečně nepatlám a nevracím se k ní. A to je celé, víc se k tomu nebudu vyjadřovat a slibuji, že si nebudu všímat ani vašich příspěvků.
Zuzana Pivcová
Už jsem se někde zmínila, že si tu událost s přesunem kostela dost pamatuji, protože tehdy to byla velká událost. Netušila jsem však, co předcházelo i následovalo. Jsem moc ráda, že jsem si mohla přečíst o současném stavu a podívat se i na snímky. A ten Druid, který se mi moc líbí, je odkud? Zdravím i Meginku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...