Fotoreportáž z výstavy Předjaří v Královské zahradě 2019 na Pražském hradě
Foto: autorka

Fotoreportáž z výstavy Předjaří v Královské zahradě 2019 na Pražském hradě

8. 3. 2019

Letos se koná sedmý ročník této výstavy v empírovém skleníku v Královské zahradě. Je organizována pod záštitou paní Ivany Zemanové, manželky prezidenta České republiky. Kromě velkého množství krásných květin jsou každý rok vystavovány i vybrané umělecké předměty, které patří do sbírek Pražského hradu. Z Archivu hradu jsou vystaveny historické plány Královské zahrady.  Vedle svítidel, váz a koberců zhotovených podlle návrhů Bořka Šípka navíc návštěvníci uvidí rozměrný obraz od malíře Mikuláše Medka (1926 - 1974) a díla malířky, grafičky a sochařky Adrieny Šimotové (1926 - 2014); dar Prezidentu Václavu Havlovi od papeže Jana Pavla II - Mozaika Bohorodičky; dále dar papeže Benedikta XVI. prezidentovi Václavu Klausovi - Mozaika Svatého Václava. Obdivuhodné jsou 4 vázy z bezolovnatého křišťálu v čiré, topasové a rosalinové barvě, zhotovené ve sklárně Moser v Karlových Varech u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky. Těmito vázami přispěl k výzdobě reprezentačních prostorů Pražského hradu prezident Miloš Zeman. Sklárna Moser stále dodržuje původní způsoby sklářské výroby a všechny předměty jsou vyráběny pouze ručně. 

Rostliny vypěstovali hradní zahradníci v produkčních zahradách pod vedením Vladimíra Šeby.

Výstava byla otevřena 1.3. a potrvá do neděle 10.3. Denně je otevřena od 10 do 18 hodin. Ke vstupence dostanete letáček s popisem historie Královské zahrady od jejího založení na příkaz krále Ferdinanda I. Habsburského až po dnešek.

Texty jsem převzala z letáčku, který jsem dostala ke vstupence. U firmy Moser jsem byla před dvěma lety na exkurzi.

Jsem autorkou všech fotografií.

Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Pastva pro oči..
Jana Šenbergerová
Při pohledu na tu krásu už se těším, až plně rozkvetou okolní zahrádky. To bývá také pastva pro oči. Už teď krásně zpívají ptáci a začínají hledat druhého do páru, občas zahlédneme netrpělivou včelku. Těší mě, že jsem se dnes mohla "projít" rozkvetlou Královskou zahradou.
Jitka Chodorová
Paní Jitko, děkuji za náhlednutí té krásy, miluji od dětství tulipány, ale i ostatní kytičky jsou nádherné na fotkách, snad jen trochu té vůně chybí, ta musela být hodně intenzivní.Moc jste mě potěšila.
Marie Ženatová
Díky za překrásné fotečky...
Marie Novotná
To je nádherné.
Zuzana Pivcová
Krásné fotografie krásných květin v krásném prostředí. Když se to dá dohromady, pak má z toho čtenář i krásný pocit. Díky!
Eliška Murasová
Jitko, potěšila jsem oko, problažila duši, děkuju!
Dana Puchalská
Nádherná výstava. A fotografie jsou skvělé. Děkuju.
Věra Ježková
Jitko, nádherné, krásné, úžasné. Jak píše Alena, ještě by to chtělo tu vůni. Díky. :-)
Alena Tollarová
Na výstavu už jsem byla rozběhnutá v úterý. Byla jsem tak blízko, a přece jsem tam nedošla. Tak aspoň Tvým prostřednictvím jsem se pokochala jarními barvičkami a zkouším nasát vůni přes wifi ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...