Mám ráda kuchařské knihy - LV. díl
Ilustrační foto:pixabay. com

Mám ráda kuchařské knihy - LV. díl

20. 3. 2019

Dobrý den přeju všem, kteří rádi vaří a jedí.

Protože počasí je ještě chladné, napadlo mě napsat pár receptů na polévky.

Recepty jsou pro 5 osob.

Kamenická polévka

  • 500 gr brambor, 5 gr kopru, 200 gr kořenové zeleniny, sůl, 400 gr sterilovaného zelí, 2,5 dcl mléka, 1 lžíce hladké mouky, mletý pepř, 2 vejce, 1 dcl smetany, 50 gr másla

Do vody dáme vařit oprané a překrájené zelí, na plátky nakrájenou zeleninu, jemně nakrájený kopr a uvaříme do měkka. Zalijeme zálivkou z mléka, mouky, pepře a soli. Očištěné brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě, zalijeme smetanou a vložíme do polévky. Přidáme na kostky nakrájené vařené vejce, zjemníme máslem a necháme přejít varem.

Špejcharská polévka

  • 500 gr slepice, 100 gr kořenové zeleniny, nové koření, celý pepř, sůl
  • Játrové knedlíčky: 100 gr hovězích jater, 1 vejce, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička krupice, mletý pepř, sůl, 1 stroužek česneku, 5 tyčinek makaronů

Slepici dáme vařit do studené vody. Přidáme sůl, nové koření, pepř, zavaříme a necháme táhnout. Hodinu před dovařením přidáme kořenovou zeleninu. Měkké maso vyjmeme, odbereme z kostí a nakrájíme na kostičky. Polévku scedíme, nakrájené maso a zeleninu vložíme do vývaru a zavaříme játrové knedlíčky s makarony.

Játrové knedlíčky : Játra umeleme, přidáme mouku, strouhanku, krupici, vejce, koření, sůl, česnek a zpracujeme v těsto. Utvoříme kulaté knedlíčky (3 kusy na jednu porci), které křížem a středem protkneme kousky makaronů.

Horácká cibulkačka

  • 300 gr předního hovězího, 50 gr mrkve, 50 gr petržele, 50 gr celeru, 1 velká cibule, sůl, celý pepř, 3 vejce, 1 lžíce sádla, 100 gr chleba

Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl ,celý pepř a přivedeme do varu a necháme na kraji plotny táhnout. Když je maso poloměkké, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a necháme ještě povařit. Maso vyndáme a vývar přecedíme. V cezeném vývaru povaříme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rozšlehané vejce, dochutíme a přidáme na kostičky nakrájené maso. Vhodnou vložkou je chléb nakrájený na kostičky a osmažený na sádle. 

Hauzírnická zalitá

  • 200 gr kyselého zelí, 200 gr uzeného kolena, 300 gr brambor, kmín, sůl, kopr, 0,5 l mléka, 60 gr hladké mouky, ocet, cukr

Ve vodě uvaříme do měkka uzené koleno. Uvařené vykostíme a nakrájíme na kostičky. Do vývaru vložíme překrájené kyselé zelí, sůl, kmín, sekaný kopr, zavaříme a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali mouku, a provaříme. Přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory, pokrájené uzené koleno a dochutíme octem a cukrem.

Na lavici vařená

  • 500 gr brambor, 3 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, majoránka

Oloupaný česnek utřeme se solí a majoránkou. Brambory uvaříme do měkka, scedíme, přidáme mouku a dobře rozšleháme. Přidáme česnek, zalijeme vařící vodou a dobře rozmícháme.

Houbová se smetanou

  • 1,5 l vývaru z kostí, 50 gr sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, 2 stroužky česneku, 30 gr sušených hub, 1 dcl smetany
  • Nočky: 70 gr krupice, 1 vejce, sůl, zelená petrželka

Ze sádla, drobně pokrájené cibule, mleté papriky a mouky připravíme jíšku. Zalijeme vývarem z kostí a rozšleháme. Přidáme na plátky nakrájené a na másle orestované houby. Z krupice, vajíčka, soli, vody a nadrobno nakrájené petrželky připravíme těsto, z kterého lžičkou vykrajujeme malé nočky, které zavařujeme do vařící polévky a zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Povaříme a zjemníme smetanou.

Dobrou chuť všem přeje "Karfík".

Recepty jsem čerpala ze sešitku Horácká kuchařka. Autor František Mořický.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Polévková nejsem, ale tyhle recepty jsou zajímavé.
Eva Mužíková
Jednoznačně houbová se smetanou...mňam.
Zuzana Pivcová
Ano, to je konečně moje parketa, za polévku bych vyměnila různé jiné pokrmy.
Naděžda Špásová
Polévka u nás musí být denně. Ta houbová by mi určitě chutnala, ale musím opatrně se smetanou, to pak mívám zrychlený přesun. :-)
Soňa Prachfeldová
Chutné polévky, také dost vařím, zkusím, díky .
Zdenka Soukupová
To já polévková jsem. Určitě zkusím horáckou cibulačku a "na lavici vařenou". Ta se mi líbí podle názvu a taky proto, že je v ní česnek. Dano, máš můj obdiv, že máš ráda kuchařské knihy. To já, bohužel, moc ne☻.
Hana Nováková
Něco bych Dano dala, ale nejsem polívková
Anna Potůčková
Z polévek mám nejraději zelnou, jinak moc polévková ani já nejsem!
Dagmar Bartušková
Také nejsem polévková, ale pár lžic bych té "Špejcharské" ochutnala.
Věra Ježková
Moc polévková sice nejsem, ale tyhle mi dělají chutě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.