Koutek v zahradě přinese radost
Ilustrační foto: ingimage a pinterest.com

Koutek v zahradě přinese radost

30. 3. 2019

Měl by být v každé zahradě. Malý koutek, kde se člověk může uchýlit, když si chce číst, přemýšlet nebo si jen tak odpočinout od partnera, od rodiny. Tajemné tiché koutky však ze zahrad téměř vymizely, přestože dříve v nich byly běžné.

Kdysi bývaly zahrady bujné, tajuplné, barevné, plné vzrostlých keřů a stromů. Majitelé městských vil je zakládali záměrně tak, aby se časem měnily v oázy zeleně a ticha. Ovšem i na vesnicích, kde lidé měli v okolí chalup spíše zahrady užitkové, bylo běžné, že pod nějakým vzrostlým stromem bývala lavička a vzniklo tak příjemné zákoutí k odpočinku.

V poslední době takové příjemné koutky vymizely. Zahrady u novostaveb tvoří především trávníky a exotické dřeviny, které nedosahují velkých výšek. Nejčastějším model zahrady je nyní tento: řadu tújí, trávník a na něm dětská trampolína a nafukovací či plechový modrý bazén. Když praží slunce, vytáhne se slunečník. Pamětníci starých zahrad se diví: Není rozumnější vysadit stromy, keře a pak sedět v jejich stínu, kochat se jejich krásou, vůní?

Opravdu krásná a funkční zahrada se podle odborníků pozná tak, že se v ní dobře žije. To znamená, že si na ní děti mají kde hrát, dospělí kde odpočívat, je koncipována tak, že si v ní lidé nepřekážejí a dá se v ní najít soukromí. Zkrátka je rozmanitá. Taková zákoutí se dají vytvořit i na zahradách nevelkých rozměrů, klidně i ve vnitroblocích činžovních domů, pokud mají jejich obyvatelé štěstí a sejdou se tam lidé, kteří si chtějí okolí domu zkrášlit, využívat ho. Krásné koutky mohou vzniknout klidně i na sídlištích, pokud je možné kousek okolí domu oplotit, osadit zelení. Tak tady je malá inspirace, jak takový zahradní koutek může vypadat.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Zahrady by měly být přeci pro radost majitelů a ne proto, aby vypadala jako z katalogu. Bohužel spousta lidí to tak vidí a mám pocit, že je to jen na oko. A mít malý koutek jen pro sebe je přeci krása. Teta mívala bílý altán obrostlý vínem a růžemi, to byla oáza klidu. A veliký ořešák obrostlý psím vínem. A u domu pohodlnou lavičku a stolek. Ráda jsem tam jezdila.
Jiří Libánský
Jeden čas jsem se živil i jako designer zahradních staveb. Hold něco jako profesionální deformace. Tak naše nevelká zahrada je, dá se říct, koutek vedle koutku. Stejně ale vždycky sedím jen v křesle na terase. Ale ty koutky jsou hezké na pohled, i když je nikdo nevyužívá.
Eva Mužíková
Kdo má zájem může nahlédnout do mé galerie - zahrádka. Není nto chlubení, jen velká radost.
Eva Mužíková
Když jsem bydlela na vesnici, měla jsem takový koutek na zahradě. Z jedné strany několik smrků, z druhé vysoké okrasné dřeviny a malé jezírko. Oáza klidu. Před šesti lety jsem se stěhovala do města, kde mým jediným kouskem vlastní přírody byly květiny na balkoně. Jelikož mi není lhostejné v jakém prostředí žiji, všimla jsem si po několika dnech prostoru vedle našeho 100 bytového paneláku. Zarostlý, neudržovaný. Vznesla jsem dotaz na majitele - Městský obvod, zda si tento palouček mohu vzít do péče. Souhlas.. Z bývalé zahrady přivážím vše, co se přesadit dá. Hlavně keře a trvalé květiny. Začíná boj se zeminou plnou kamenů, střepů a jiného odpadu, který zde zůstal zahrnutý po stavbě a pořádně prorostl plevelnými trávami. Nevzdávám tuto těžkou práci, lidé chodí kolem a mnozí mne odrazují. " Tady Vám to nevydrží, vše Vám zničí"!!! Vydrželo, nezničili krom JEDNOHO květu pivoňky, vůbec nic. Několik let jsem dokupovala nové rostlinky, aby od jara do podzimu byl palouček stále rozkvetlý. Občas bylo potřeba změnit " zasedací pořádek", když se některé rostliny moc rozrostly, nebo ty vysoké stínily nízkým. Zkrátka práce stále dokola kolem. Mnozí z vás již toto zákoutí znají z mých fotek, je opravdu na co koukat. No a když se lidé vracejí domů, vítá je kvetoucí a nádherně vonící palouček a oni se rádi u něj zastavují a obdivují tu krásu. Mnozí si po cestě i sednou na některý z velkých kamenů, odpočinou si a když mne zastihnou při práci, nešetří slovy chvály. Díky tomuto kousku přírody, který sice ještě nemá tu svoji lavičku, se prý, podle jejich slov, rádi vracejí domů.:))))))
Marie Měchurová
Krásné !! Vzala jsem si inspiraci...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.