Hrátky s češtinou: Bez…
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou: Bez…

13. 4. 2019

V tramvaji byl mladý muž. Měl na sobě tričko a kraťasy. Nebyl bezdomovec. Neměl boty, byl tedy bezbotovec; nebo bezbotec. Zaujal mě zejména proto, že to červnové ráno pršelo a bylo 15 stupňů.

Na další dvě hodiny jsem měla zábavu. Vymýšlela jsem slova s předponou bez, která by označovala člověka. Zůstala jsem jen v okruhu toho, jak vypadá a co nemá na sobě.

Napadla mě následující slova: bezvlasec, bezchlupák, bezchlupec, bezzubka, bezzubák, beznoha, bezprsťák, bezbrýlec, bezšatec, bezkošilec, bezkošilák, beztílkáč, beztrikáč, beztrencl, bezponožka, bezponožák, bezfuseklák, bezkloboukáč, bezčepicák.

Některá taková slova v češtině existují, např. bezhlavec, beznožka. Příjmení: Beznoska, Bezruč (beznosec, bezrukáč ovšem neexistují), Bezpalec.

Pak jsem zkusila opak – vytvářet slova s předponou s: označující, že člověk má něco, čím se vyznačuje. To bylo horší: shrbec (vedle hrbáč), sholec, sbrýlec, sfajfkáč, sortézák, sboulec.

Budu ráda, když připojíte své nápady.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Benjamin Zigmund
To je moc hezký nápad a hezká hra. Nedávno jsem četl v jedné hebrejské knize slovo, které je blízké teto hře a dá se přeložit jako bezoudec, člověk bez oudů, rukou a nohou. Zní to docela staročesky, ale hebrejština k takovému překladu vždy inklinuje...jako např. slovo bezduch, bezduchý,popisující přítomně nepřítomného člověka...bezočivec,bezděk, Bezděk jako příjmení...
Jana Šenbergerová
Bezzásadák, bezcennáč, bezectňák, bezřasák, bezpiháč, bezejmenník, bezkřídláč, bezprstnáč, bezprávník beztaktník, bezprostředník, bezvýhradník,bezzákonník, bezvýsledník, bezplatník,, beztížník, bezstykáč
Marcela Pivcová
V jedné z povídek z Besídky zvláštní školy Šimka a Grossmanna byl bezvěrec - myslím, že se jmenoval Děravý - příjmení už by ale patřilo třeba do jiných Hrátek - existuje však příjmení Bezkočka.
Věra Ježková
Mám radost z vaší tvořivosti. Jak jsem napsala v článku, já jsem přemýšlela pouze v dimenzi toho, jak člověk vypadá a co má/nemá na sobě. Potvrzuje se, že čeština je úžasná. Kam se na ni v tomhle hrabe třeba angličtina při své světovosti. :-)
Zorka Horká
A co sladič ?
Zdenka Soukupová
Bezvindra (= bezmajetný), bezplenkáč, bezdrogáč (opak sdrogáč)...
Soňa Prachfeldová
Ta čeština dokáže divy se slovy. Skrbec, Stožec/Šumava/ stáčec, spoďárec, sklovec, schovávač, slaďař, bezpivař, bezpultovec, bezladička, bezdlabač...
Dana Puchalská
Slov je tu až až a je to parádní téma. Věrko, udělej zase něco na podobné téma, je to moc zajímavé. Děkuju předem. :-) :-) :-)
Jitka Chodorová
Vymýšlet už nic nebudu, je toho tady až až, ale chci poděkovat autorce za nápad, a hlavně Evě M., která mě upřímně rozesmála svými příspěvky, a to už se mi dlouho nestalo. Tak díky děvčata.
Eva Mužíková
Super příspěvek, jsme hlavičky :)))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.