Fretka je hravá a přítulná
Ilustrační foto: pixabay.com

Fretka je hravá a přítulná

21. 4. 2019

Fretka domácí nebo jen fretka je šelma z čeledi lasicovitých. Fretka byla domestikována z tchoře tmavého. Je to jediná domestikovaná kunovitá šelma (a spolu se psem a kočkou jedna ze tří domestikovaných šelem obecně).

Ve volné přírodě fretka nežije, uhynula by hladem či následkem úrazu. Je tedy výhradně domestikovaným druhem. Nejbližším příbuzným, v přírodě volně žijícím, je tchoř tmavý. Fretky mají špatně vyvinutý zrak, který je kompenzován dobrým sluchem a čichem.

Původně byla  fretka využívána k chytání a vyhánění myší, králíků, škodlivých hlodavců z nor, k protahování lan dlouhým potrubím a v kožešnickém průmyslu. Dnes jsou fretky chovány jako laboratorní zvířata a stále více jako domácí mazlíčci. Mají milou a hravou povahu a silnou osobnost podobně jako kočky.

Fretky se dožívají 6-8 let. Jen velmi vzácně déle. 

průměrný věk: 6 – 8 let, výjimečně déle
váha samec/samice: 1,5 – 1,8 kg / 0,6 – 1 kg
tělo a ocas samec/samice 42 – 46 cm + 16 – 18 cm / 28 – 36 cm + 14 – 15 cm
pohlavní zralost: v 5 – 9 měsících života
využití pro chov: do čtyř let
období páření: březen – srpen
délka březosti: 42 dní
velikost vrhu: 1 – 16 mláďat (váha 6–12 g)
barva po narození: freťata se rodí holá
mléčné zuby: 2. – 3. týden
otevírání očí: 4. – 5. týden
sluch: 4. – 5. týden
doba kojení (odstav): 6 – 8 týdnů
trvalý chrup: od 7. týdne
tělesná teplota: 38 – 40 °C
dech: 33 – 36 / min
srdeční tep: 250 / min
stárnout začíná: od 4. roku života
zuby 34 (nahoře i dole na každé straně 3 řezáky, 1 špičák, 3 třenové, z nichž první má podobu trháku, nahoře pak po dvou, dole po jedné stoličce). Často se vyskytuje nadbytečný řezák.

Pokud si chce někdo toto zvířátko pořídit, doporučuji nejdříve si vše přečíst o fretce, nebo zajít k nějakému chovateli, který poradí, jak se o fretku starat. Samičky rodí 7-14 mláďat dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Kdo se rozhodne pro toto zvířátko, nebude litovat, je s nim sranda, fretka je hravá a dokáže být i přítulná, když se s ni správně zachází od malička. Nejlépe je, když si zvířátko pořídíte od malička.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Nepejchalová
já vím to jsem dala dříve než jsem si od vás přečetla vzkaz to se omlouvám budou tam jen kytičky
Dana Kolářová
Ovšem zámek Letovice - Pohlednice - kytička není ani náhodou!
Dana Nepejchalová
tak tam budu dávat jen kytičky
Dana Nepejchalová
aha tak to se omlouvám asi jsem to špatně pochopila
Dana Kolářová
Dobrý den. Paní Nepejchalová, do oddílu Pohlednice se vkládají fotografie, které se dají poslat jako přání k svátku, narozeninám apod. Vážně byste fotku Pohled na řeku poslala jako blahopřání? Redakce má s odstraňováním nevhodných snímků práci navíc. Na profilu je možnost založit vlastní galerie s různými tématy.
Dana Nepejchalová
No jak říkáte, asi je omrzela, pořídili si jiné in zvíře, no mě fretka nesmrdí, spíše mi smrdí psi, kteří obývají byt 2+1 u nás v paneláku a když jedu po nich ve výtahu tak si říkám zlatá fretka ale jsou to pitbullové tak prostě velcí psi smrdí kor v malém bytě a ještě dva, takže to je na každém a každého věc co chová doma za zvířátko, my chováme fretky od r. 1994 až doposud, vždycky si říkáme už ne, ale stejně nám to nedá a zase si doneseme freťátko od chovatele domů. My feťáka taky koupeme zrovna dnes jsem ho koupala, ale moc se mu to nelíbí, ale jednou za čas ho vykoupu, pak se mnou nemluví, ale přejde ho to. No kdo nemá nikdy žádné zvíře doma třeba neměl, tak mu nevoní žádné zvířátko. Tito lidé se i štítí zvířat. Fretka se dožívá 6 - 8 let. Ale vyjímka je i déle. No měla jsem kolegyni, ta tvrdila, že by nešla k nikomu na návštěvu kdo chová psa, prý představa, že v kávě budou plavat chlupy a pes třeba těsně před ní seděl na sedačce je hroná, tak takové rodiny nenavštěvuje. Přitom měla hospodářství. No každý člověk je jiný, někdo chová plazy, jiný rybičky, další zase šelmy a někdy psy a kočky. My jen fretky , zvykli jsme si na ně. Děkuji za vaše komentáře hezké odpoledne.
Jana Kollinová
Fretku jsem nikdy nechovala, mám psí holku z útulku, ale vzpomínám na psedochovatele bydlícího v naší blízkosti. Rodinný dům, vše v nejnovějším trendu a najednou se na jejich zahradě objevila velká klec a v ní fretka. Páníček jí vodil na vodítku kolem záhonků, po cestičkách, a vydržel s ní jen jeden rok. Asi slyšel, že je IN chovat fretku. Kde zvíře po roce skončilo nevím. Majitelé byli dospělí lidé, ale zachovali se tak, jako když někdo daruje k Vánocům štěně a po Vánocích je zvíře v útulku.
Soňa Prachfeldová
Měli jsme fretku, syn ji měl ochočenou, koupal ji, mě tedy nevoněla, ale dožila se dost dlouho.
Dana Nepejchalová
Dobrý den , děkuji moc za vaše příspěvky, fretka má svůj pach to ano, ale psi také , prostě každé zvířátko má své pižmo, co se týká vodítka, fretka mudśí mít postrojek a vodítko, jinak uteče a pokud ji nenajdete zahyne v přírodě, sama si potravu neuloví, je domestikována a je jako domácí mazlíček spoustu let, takže bez vodítka na procházku ne. Povahu má podobnou kočce je hravá. No je pravda, že některá fretka nesnese k sobě druhou fretku, je z ní pak samotář. Snesou se dva samci, ale vykastrovaní, samička když má mláďata je agresivnější. Fretka si musí zvykat na lidskou ruku od malička, jinak je kousavá a to není dobré. Prostě mazlit se s ní, dávat jí žrádlo z ruky, naučit ji na záchodek a pak je vše ok. Pokud máte nějaké dotazy, komentáž´ře klidně pište ráda odpovím, jinak toto je naše pátá fretka, všechny jsme měli od malička až na fretku číslo 4, ta byla adoptovaná od 1,5 roku, ale byl to nádherný mazlivý hodný sameček, jinak my máme vždycky kluka a každý je vykastrovaný, tento je pátý a i jméno má stejné Míša č, pět, tak hezký den všem.
Jitka Hašková
To je zajímavé. Jak se chová v bytě? Malí králíčci překousnou všechny dráty, např. kabely k počítači nebo k TV anténě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.