I bodlák léčí, nevěříte?
Ilustrační foto: pinterest.com

I bodlák léčí, nevěříte?

27. 4. 2019

Přicházím opět s jednou rostlinou, která je krásná a pochopitelně i léčivá. 

Parcha léčivá zvaná Maralí kořen. 

I lidová pojmenování jsou zajímavá -  Raponitka, Leuzen raponitka, Leuzen šustivá, Parcha světlicová nebo Saflor. 

Svoje pojmenování získala díky tomu, že ji rádi ve své původní domovině na Sibiři konzumují jeleni. Konkrétně jeden druh, a to Maral. Je velmi dekorativní a dorůstá úctyhodných 130 cm výšky. S oblibou se pěstuje i na zahradách. Což dokazuje úvodní fotografie. 

Je krásná i v dekorativních suchých vazbách. Je to rostlina na pěstování opravdu nenáročná. Roste jak na slunci, tak i ve stínu. A daří se jí i v obyčejné půdě. Kvete nádherně růžovými květy.

Sběr

Sbírají se jak listy, tak i kořen. Listy lze sbírat celoročně. Poté je sušíme. Kořen sklízíme až ve třetím roce života rostliny. To má nejvíce účinných látek. 

Kořen se svojí účinností podobá a přirovnává k ženšenu.

Léčebné využití 

Působí proti nespavosti, vyčerpanosti a únavě. Má dobrý vliv na paměť a nárůst svalové hmoty Čaj pomáhá při migrénách a snižuje hladinu cukru i cholesterolu. Pomáhá překonávat únavu při virových onemocněních, například při borelióze a mononukleóze. Zvyšuje koncentraci a má dobrý vliv na paměť. 

Nálev

3 polévkové lžíce nasušených listů zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 3 hodiny vyluhovat. Potom přecedíme a užíváme 1 polévkovou lžíci 3x denně před jídlem. 

 Odvar

1 polévkovou lžíci nasušených listů zalijeme 1/2 litrem vody a 1 minutu povaříme. Poté scedíme a užíváme 2x denně 1 šálek. 

Tinktura

50 gr kořene maralu zalijeme 1/2 litrem 40-60% alkoholu. Necháme 3 týdny vyluhovat. Nezapomínejme lahví každý den protřepat  Poté scedíme a užíváme 2-3x denně 30 kapek na lačno, aspoň 1/4 hodiny před jídlem.

Těhotné a kojící ženy a děti by neměly maralový kořen užívat v žádném případě. Neužívejte před spaním, můžete si snadno přivodit nespavost. 

A dvě zajímavost na konec.

Pro muže - kořen maralu má i afrodiziakální účinky. Pro ženy - užívání má vliv na velikost poprsí.

Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků. 

bylinky
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Nikoho nikam neposílám, protože vím, že slunce svítí stejnou měrou jak dobrákům, tak jejich opakům.
Jitka Caklová
Uvědoměním si sebe sama, získávám na vlastní hodnotě. Dříve mě kritika bolela až k pláči a nesmírně mě trápila, což mi může potvrdit jedna íčkařka. Dnes je pro mě, nejen kritika, ale dokonce i hulvátství přínosem.
Naděžda Špásová
Přesně, jak píše Ilona K., je to marné, je to marné, je to marné.
ivana kosťunová
Zorko, já bych to zkusila, určitě by se našel někdo, koho by ta témata oslovila. A ono nezaškodí, něco nového si vyzkoušet, třeba získáš potom na některé věci jiný náhled.
Zorka Horká
Sákryš koukám,že od maralích kopýtek jen jiskry lítají.Ivano,nezpochybňuje se tu existence léčivky,ale (jak napsala v začátku reakcí paní Zuzana P.) fakt,že roste v oblastech Sibiře.Bodlák nebo nebodlák, to není důležité.Je to endemit.Endemit není sprosté slovo :-)Ve volné přírodě ho tady nenajdeš a tudíž rady o sběru a sušení atd. jsou jaksi nadbytečné.Částečné informace a ještě nesprávné?To je skutečně hodnotný článek.Další z perel autorky. S tou ovšem nemá smysl cokoliv diskutovat.Ta neuznala celou řadu svých omylů.Buď to bylo vinou blbého telefonu, klávesnice a nevím čeho ještě.No hlavně se najdou tací kaprfíldové,kteří dovedou i podle zpackaného receptu zadělat krásné těsto :-) :-) a tak proč by vlastně nesázela chybu na chybu a se jí to žere,že ?Se těším až se vrátí k teoriím o vaření a dá tam recept na polívku z vlaštovčích hnízd s doporučením, že když nemáte hnízda pravá čínská, dojděte si do kravína v Horní Dolní :-) jo a pokud míříš na to, že sem nepíšu nic k uveřejnění tak věz, že témata, která oslovují mne, ta by tu nerezonovala.
Ilona Erika Kolář
Chudák Honza Raška.Ten aby měl z toho zase hlavu v pejru.Je to marný,je to marný,je to marný, . . .
Jitka Caklová
Dobře napsáno, jsme přesně tím, co cítíme a naše vnímání, to jsme my sami, každý sám za sebe, to není někdo jiný.
ivana kosťunová
Maralí kořen jsem dnes viděla v zahradnictví ve Slané na Turnovsku. Takže existuje, a pokud i léčí, je mi úplně jedno, jestli to je nebo není bodlák. :)) Vážím si každého, kdo nese svou kůži na trh a pokouší se o vlastní tvorbu. Nejsme profesionálové, naše tvorba není dokonalá, ale je naše. Určitě jsme přístupni i kritice, ale tady cítím spíše zlomyslnost a zášť.
Jitka Caklová
...ve své hlavě, ale hlavně ZE SVÉ HLAVY,.......
Jitka Caklová
Jen by mě zajímalo, kdyby všichni psali pouze o tom co mají ve své hlavě, jak by skladba tohoto portálu vypadala. No třeba k tomu také někdy dojde :-) :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%