Mám krásné jméno, jsem totiž Andělika lékařská
Ilustrační foto: pixabay.com

Mám krásné jméno, jsem totiž Andělika lékařská

12. 5. 2019

Dobrý den přeju těm, kteří rádi využívají k léčení bylinky. Jak jsem tak listovala ve svých moudrých knihách a zápiscích, našla jsem další rostlinu, která je celkem zajímavá. A tak jsem neodolala a začala psát můj dnešní článek.

Nazývá se moc hezky - Andělika lékařská - Angelica officinalis - některé zdroje uvádějí Angelica archangelica.

A její lidová pojmenování jsou víc než zajímavá - Janoklika, Vybolen, Litvor, Koření sv.Ducha, Děhel lékařský, Andělička, Andělka, Andělský kořen, Angelika, Anjelička, Anjelika, Děhyl. 

V Evropě roste všude možně, ale nejvíce jí vyhovují vlhčí půdy. U nás ji můžeme vidět nezplaněnou už jen v Krkonoších. Stonek s květem může dorůst až do výšky 250 cm. S úspěchem se dá pěstovat i na zahradách, je to moc krásná solitérní rostlina. A semena se dají koupit v zahradnictví.  Andělika je medonosná.

Sběr
Sbíráme kořen od září do října. Rozpůlíme jej a sušíme ve stínu nebo při teplotě 35 °Celsia. Kořen má velice příjemnou vůni.Také se sbírají listy a semena. Při sklizni používejme vždy rukavice!

Léčebné účinky
Zpevňuje cévy, tlumí menstruační bolesti a nadýmání, má protikřečové účinky, pomáhá při zahlenění dýchacích cest, je dobrá při žaludeční neuróze. Působí na nervovou soustavu, zlepšuje náladu. Je to dobré antirevmatikum. Pomáhá s dobrou funkcí jater a má vliv na jejich čištění.

Čaj
1/2 čajové lžičky nadrceného sušeného kořene zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme cca 15 minut vyluhovat a potom scedíme. Pijeme 1 - 2x denně.

Víno 
5 lžic nasekaného sušeného kořene zalijeme 1 litrem červeného vína. Necháme jej v láhvi vyluhovat při teplotě 20 stupňů Celsia. Občas láhev protřepeme, po 2 dnech přecedíme. Víno pijeme před jídlem i 3 x denně.

Koupel
2 polévkové lžíce nadrceného sušeného kořene povaříme 2 minuty a necháme 15 minut odstát. Je velmi účinná na uvolnění po velkém fyzickém výkonu, např. po sportu.

Andělikové kapky a mazání 
Nakrájíme najemno 100 gr listů, dáme je do nádoby s 1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud nevznikne kašovitá hmota.

Kapky : Do kaše přidáme 1/2 litru vodky a necháme odstát. Po 10 dnech přecedíme. Užíváme při žaludečních problémech - 3x denně 10 kapek, které dáme buď do sklenice s teplou vodou nebo do bylinkového čaje. 

Mazání : Do kaše přidáme 200 ml olivového oleje a necháme odstát. Po 10 dnech přecedíme. Tímto mazáním si můžeme natírat hrudník v případě nachlazení nebo využívat k masážím při revmatických bolestech. 

Anděliku můžeme využít i v gastronomii. 

Do salátů, polévek i čajů. Lodyhy se dají i nakládat do cukru, recept jsem zařadila také.

Zralá semena se používají jako koření. Ale pouze v minimálním množství - cca 1/4 lžičky. 

Pro zpestření uvádím jeden recept, který je sice náročnější na přípravu, ale je skutečně zajímavý. 

Kandovaná andělika
700 gr stonků, 1 kg cukru,1 litr vody, 1 citrón, potravinářské barvivo (na barvě opravdu nezáleží)  

Stonky spaříme ve vroucí vodě a po vychladnutí je oloupeme. Pak je povaříme v čisté vodě cca 5 minut. Po povaření je necháme asi 1 hodinu odstát ve studené vodě. Následně si uděláme sirup - svaříme vodu s cukrem a v něm potom stonky 15 minut povaříme. Pak je vyjmeme, dáme do zavařovacích sklenic, přidáme barvivo a několik plátků omytého citrónu a zalijeme ještě horkým sirupem. Uzavřeme a sterilujeme 5 minut při 100 °C. 

Stonky můžeme zdobit dorty, pečivo, cukroví a další cukrářské výrobky. 

Andělika se také používá v kosmetice - působí protizánětlivě. Často bývá součástí koupelových a sprchových pěn a gelů a pleťových krémů. Přikládání syrových listů na pokožku má stejný ůčinek jako tonikum.

Anděliku by neměly k léčení využívat osoby se zánětem ledvin, žaludečními vředy a těhotné a kojící ženy!

bylinky recepty
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Macháčková
Díky tobě si mimo jiné zopakuji i botaniku. Děkuji.
Eva Mužíková
Danko, tak to jsem opravdu nevěděla. Podívám se po ní po na svých cestách.
Zuzana Pivcová
Andělika se mi první pohled zalíbila, nevím, proč, ale připadla mi květák. Potřebovala bych se s ní kamarádit, aby mi stále zlepšovala náladu. :-D
Naděžda Špásová
Asi bych to nepoznala, název mi něco říká.
ivana kosťunová
Myslím, že u nás roste- prozkoumám to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%