Naše velikonoční křížová cesta
Foto: Pavel Kopřiva

Naše velikonoční křížová cesta

2. 5. 2019

V rámci akce Do stovky jsme 20. dubna 2019 podnikli velikonoční výlet po křížové cestě. Vznikala v 17. - 18. století a byla součástí velikonočních svátků. Tvořilo ji čtrnáct výklenkových kapliček. Ve 20. století chátrala tak, že se šest kapliček zcela rozpadlo. Spolek Bernard se zasloužil o její vzkříšení. V roce 2015 stávající zastavení obnovil, chybějící doplnil o jednoduché betonové desky. Zajímavé jsou tím, že je každá jiná a také obrazy křížové cesty jsou dílem různých autorů z Česka a z Polska.

Vyšli jsme ze sídliště a prošli kolem 2. zastavení Městského okruhu. Zadem kolem hřbitova došli k prvnímu zastavení a pak se vrátili k druhému, které jsme míjeli cestou k prvnímu. Užívali jsme si výhledy do okolní krajiny. Od čtvrtého zastavení jsme šlapali do kopce. Od sedmého jsme si kousek zašli ke kapli sv. Rocha, která byla postavena v r. 1666 jako poděkování tomuto ochránci před morem. Kaple je v současné době ve velmi špatném stavu a její okolí bohužel také. Celá kaple vypadá tak, jako okolí pamětní desky. Je tak nefotogenická, že jsme zůstali u jediné fotky. Od rozcestníku jsme se vrátili ke křížové cestě. Trochu jsme si zašli z kopce až k sadu, ale museli jsme se vrátit, protože cesta pokračovala lesem. Její druhá část už vedla jen z kopce. Protínala soukromý pozemek. Po levé straně byl ovčín a pastviny, na pravé dům majitele pozemku a poslední tři zastavení. Za zastavením XII jsou pozůstatky původní stavby. Zastavení XIII přiléhá k terase domu. Od čtrnáctého jsme sešli k silnici, která vede přes Biskupskou kupu a z ní k hlavní cestě do města a z města. Tu jsme přešli stejně jako říčku Prudnik, která za městem pokračuje do Polska. Stačilo projít školním hřištěm a byli jsme doma. Rádi jsme si sedli ke kávě, zatímco se stahovaly fotky do počítače. Je jich mnohem víc, než v galerii, ale musela jsem je probrat, abyste se v nich neztratili. :-)

Na úvodním fotu je vidět zastavení II, III a IV. Bez zachvění ruky fotografoval Pavel, já ho citlivě usměrňovala.

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Jano, prima námět :-) K příspěvku paní Přibilové bych pro ty co nejezdí autem dodala, že z M.H. náměstí jede autobus (09:15) do Ptýrov-Maníkovice, odtud po červené do Malé Bělé a odtud jezdí autobusy i vlaky na všechny strany. Trasa je cca 7 km. /// https://mapy.cz/zakladni?x=15.1596053&y=50.5313550&z=17&source=base&id=2128194&gallery=1 Z Turnova do obce Vyskeř autobusem, z Vyskře po červené do žel. st. Turnov-město. Trasa cca 9 km.
Dagmar Bartušková
Také nejsem věřící, ale křížovou cestou jsem prošla v Mikulově na Svatém kopečku. Jano, ráda jsem se prošla i s vámi. Pěkná fota.
Helena Přibilová
Mezi křížové cesty, které na mě zapůsobily, patří ta, která se prochází přírodní rezervací Klokočka poblíž Mnichova Hradiště. Z města lze po silnici dojet k místu, kde se nachází kaple sv. Prokopa a odtud pokračovat po červené značce. Duchovní zážitek je tak možné spojit s procházkou v krásné přírodě.
Soňa Prachfeldová
Moc ráda jsem se prošla s vámi. Křížové cesty jsou obdivuhodné a je dobře , že se jim věnuje pozornost a opravují se. Jsou to svědkové historické minulosti, naše památky.
Alena Vávrová
Hezké putování křížovou cestou. Já jsem šla podobně nedávno kratší křížovou cestou na Kalvárii nad Úštěkem. Kapličky byly pěkně opravené a vymalované, ale kaple na vrcholu byly v docela tristním stavu. Na jedné straně snaha dobrovolných rukou o udržení jakéhosi stavu památky, na druhé straně vandalismus...
Anna Čípová
Ráda jsem se prošla. Zajímavá zastavení, jarní nálada a nádherná příroda bezvadně zachycená. Jani, bezvadně jsi Pavla usměrňovala.
Eva Mužíková
Také jsem se ráda " prošla". Moc hezké fotky Jani.
Zdenka Žichovská
Jano, je to moc pěkná vycházka - a ty výhledy z kopce, nádhera. Byla to jedna z mých podzimních vycházek a určitě si ji ještě někdy zopakuji.
Anna Potůčková
Nádherný výlet a krásné fotky!
Alena Tollarová
To ale byla hezká procházka! Ani nohy mě nebolí a viděla jsem všechno.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%