Máte rádi netradiční jídlo? Zkuste pokrmy z vrbky
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Máte rádi netradiční jídlo? Zkuste pokrmy z vrbky

5. 5. 2019

Kvapem se blíží čas, kdy se opět zazelenají louky a stráně. I tam se dají natrhat rostliny, které jsou hezké nejen do vázy, ale i dobře chutnají. Určitě jste tuhle rostlinu mnozí viděli. Je to Vrbka úzkolistá - Epilobium angustifolium. Některé zdroje ji uvádějí pod názvem Vrbovka úzkolistá. 

Je léčivá a také jedlá! Má velmi zajímavou chuť. Pro kulinářské účely ji sbíráme nyní na jaře. Sbíráme listy, vrcholky stonků, květní stopky i s poupaty a oddenky. Oddenky můžeme sbírat i na podzim. 

Listy i stonky se mohou upravovat jako chřest. Můžeme je přidávat do polévek a salátů. Oddenky se mohou konzumovat syrové nebo vařit.

V Anglii, Kanadě se vrbka připravuje jako zelí. Některé země v USA ji přidávají do cukrovinek, džemů, zmrzlina i sirupů. Protože dřeně mladých i starších stonků mají mírně sladkou a jemnou chuť. 

Ze sušených listů se připravuje čaj. Býval to nejoblíbenější nealkoholický nápoj v Rusku, nyní se pije hlavně na Urale. Je známý jako Koptský, Kaporský, Kurilský nebo Ivanův čaj.

Zkuste si nyní na jaře připravit salát. Je velmi jednoduchý na přípravu.

1 středně velká mísa mladých vrcholků, 50 gramů oříšků (lískových, vlašských, makadamových nebo mandle), 2 - 4 natvrdo vařená vejce, sůl, pepř, citrónová šťáva, trochu rozpuštěného másla. 

Vrcholky povaříme cca 5 -10 minut v osolené vodě s trochou citrónové šťávy. Oříšky opražíme a rozdrtíme. Uvařené vrcholky posolíme, opepříme a polijeme rozpuštěným máslem a posypeme oříšky. Navrch dáme vejce nakrájená nadrobno. Podáváme s chlebem nebo pečivem. 

Na závěr přidám 3 zajímavosti. 

1.) V roce 2002 byla Vrbka úzkolistá zvolena květinou Londýna. Byla totiž první rostlinou, která začala po II. světové válce na jeho ruinách růst.

2.) Je také od roku 1957 vyobrazená na vlajce Yukonu v Kanadě. 

3.) Chmýří, které se utvoří po odkvětu, se spřádá. 

 

Informace jsem čerpala ze svých knih a  zápisků. 

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Vrbku znám, ale jako jídlo jsem ji nikdy neochutnala.
Soňa Prachfeldová
Tak mě zaujalo - dát do vody, jen abych dala tu správnou vrbku, myslím , že u nás roste.
Jana Šenbergerová
Nikdy jsem ji nechutnala, tak až na ni narazím, určitě ji ochutnám. Zaujaly mě i zajímavosti.
Věra Halátová
Znám. Skutečně má velmi zajímavou chutˇ. Zkusila jsem 1x a never mor. Se zdravou stravou se musí začít v mládí. Pro I60 je někdy pozdě. Ale jako informace pro ty, kteří se nikdy o bylinky nezajímali, dobré.
Elena Valeriánová
U nás roste jen sporadicky a zřejmě bych musela natrhat plnou nůši abych měla dost na zelí. Takže to nehrozí, nejenže u nás bylina moc neroste, ale také nemám nůši. Ale mám vyzkoušené, že když se stonek byliny i s květy (umytý) dá pře noc do láhve s vodou tak ráno máte lahodné voňavé pití. Naučili mě to bylinkáři na jednom foto kurzu.
Věra Ježková
Danko, to mi nehrozí. :-)
Anna Potůčková
To asi pravdou nebude, také patřím mezi masožravce a sladkožravce :-)
ivana kosťunová
Hezká bylinka, ale u nás neroste.
Naděžda Špásová
Tak tuhle bylinku neznám a vzhledem k tomu, že jsem pořád masožravec, tak asi ani nepoznám. :-)
Zuzana Pivcová
Já znám od bylinářů Marie Treben a Jiřího Janči jen informaci, že vrbovka je "pánská bylina" na prostatické potíže. Ale to je myslím vrbovka malokvětá. O úzkolisté vrbce či vrbovce (koukala jsem, že jsou oba názvy) jsem neslyšela. S Londýnem je to zajímavé, jak se tam asi zrovna ona uchytila? Jako plevel na rumišti?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%