Vzpomínková akce
Foto: autorka

Vzpomínková akce

7. 5. 2019

Stolpersteiny, kameny zmizelých, kameny, o které je třeba klopýtnout...Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině, zpívá se v jedné písni. Ve 13. století na obou březích Labe v této rovině  založil Přemysl Otakar II. město Kolín. Jednu čtvrtinu počtu jeho obyvatel tvořili Židé a pochopitelně přispěli k jeho rozkvětu. Domky a domy s obchodními prostorami  v ulicích, v uličkách i na prostorném náměstí jsou toho svědkem. Jen synagogu bez informace nenajdete, je skryta za domy a dostanete se k ní jen průchodem, chodbou v jednom z nich. Za domy je pak nádvoří, kde synagoga stojí i se zahradou k rozjímání.  Židé byli a jsou známí svou důmyslností.

2.května pořádalo město pod záštitou starosty a současného předsedy strany STAN  vzpomínkovou akci na bývalé židovské spoluobčany. Od roku 2008 pokládají do městské dlažby před domy, kde židovské rodiny žily,  kostky s mosazným povrchem na kterých je jméno, datum narození i umučení. Stolpersteiny. Studenti i náhodní chodci četli na náměstí jména lidí, kteří zahynuli v nacistických koncentrácích. V Synagoze byla otevřena  rozsáhlá výstava ze života Židů. Starosta města, Vít Rakušan, středoškolský učitel dějepisu a germanistiky, v projevu zdůraznil, jak je nutné v dnešní uspěchané a povrchní době připomínat si negativní zkušenosti minulé historie, aby se jich lidstvo vyvarovalo. Již nikdy žádný Holocaust!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Moc dobrý nápad.
Marie Doušová
Vzpomínat a věřit , že se už nikdy nic takového nebude opakovat. Dík za přínosný článek.*********
Marie Seitlová
Lidmilko, díky za článek, destičky znám z Olomouce. Je dobře, že jsou a že se nezapomíná.
Elena Valeriánová
Já tyto destičky znám třeba z Olomouce a z Krnova, jak níže píše Jana. A mohu vám říct, že mě z nich mrazí. I když po nich většinou šlapeme bez povšimnutí, je mi z toho, co nám sdělují těžko. A smutno. A je to správné, že nezapomínáme. Již nikdy! Ano Lidmilko, souhlasím s tebou. V synagoze jsme také kdysi byly.
Ilona Erika Kolář
Souhlasím, toto téma je si stále třeba připomínat.
Dana Puchalská
Je dobře, že si lidé uvědomí kdo tady vlastně žil.
Jana Šenbergerová
Nacházejí se v řadě našich měst. Na Moravě třeba v Krnově, Ostravě, Olomouci, Kroměříži, Brně a dalších. Zajímavý nápad, jak udržet v paměti, na co už někteří zapomněli a jiní o tom ještě neví.
Jana Kollinová
Při svých procházkách hledám nové stolpersteiny v Teplicích. zatím jsem nalezla několik v pěší zóně v Teplicích, v Krupské ulici, další na náměstí před radnicí a po dalších pátrám.
Jitka Hašková
Limi díky. Krásná výstava je také na galerii Jeruzalémské synagogy v Jeruzalémské ulici u Hlavního nádraží v Praze.
ivana kosťunová
Je potřeba neustále si to připomínat, je to výborný nápad.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.