Je správný čas nasbírat si bylinky. Na které nezapomenout?
Ilustrační foto: pixabay.com

Je správný čas nasbírat si bylinky. Na které nezapomenout?

5. 5. 2019

Jaro je v plném proudu a všechno se zelená a kvete. Věříte-li síle přírody, pokud jde o léčbu různých potíží, nasbírejte si ty, jež prospívají vašemu zdraví. Které je dobré natrhat a proč?

Kopřiva

Obsahuje vitaminy C a A, vápník, železo a velké množství tříslovin. Má mírné močopudné účinky, a proto se používá při chronických nemocech ledvin a zánětů močových cest. Pomáhá stimulovat krevní oběh a činnost kostní dřeně a hodí se v léčbě chudokrevnosti. Kopřiva také působí proti průjmu, revmatizmu a je přínosná při detoxikačních kúrách a léčbě některých kožních onemocnění. Sbírejte vrcholky mladých rostlinek, a to ještě dříve, než začnou kvést. Dají se buď sušit, nebo používat čerstvé ve formě nálevu. Ten pak můžete popíjet jako čaj nebo požívat zevně při lokální léčbě akné, ekzémů či problémech s mastnými vlasy. Mladé lístky kopřiv se hodí i do jarních salátů či nádivek.  

Pampeliška

Kořen této rostliny obsahuje hořčiny, třísloviny, inulin, měď, draslík, mangan a další důležité látky. Mladé listy nabídnou mimo jiné, pořádnou porci vitaminu C. Na pampelišku zaměřte pozornost, zejména pokud vás trápí chronická únava, revmatizmus či jaterní obtíže. Působí pozitivně na trávicí ústrojí a metabolizmus, má močopudné účinky a pomáhá vyvolat menstruaci. Pro léčebné účely se hodí kořen, který se suší a následně užívá ve formě odvaru. Na 200 ml stačí jedna čajová lžička rozdrceného kořene. Mladé listy si přidejte do zeleninového salátu a až pampelišky rozkvetou, nasbírejte si jejich květy, z nichž se dá vyrobit domácí med vhodný při léčbě nachlazení.  

Podběl

Tato nenápadná bylinka celkově posiluje hodně flavonoidy, hořčiny, silice a hodně slizovitých látek, které chrání sliznice organizmu před podrážděním. Podběl celkově posiluje tělo a hodí se jak k vnitřnímu, tak i vnějšímu užití. Čaj ze sušených květů léčí onemocnění plic a průduškové potíže, pomáhá proti zahlenění. Sbírat a upotřebit můžete také listy. Ty se pak promnou mezi prsty a přikládají se na bolavé klouby postižené revmatizmem a dnou. Rostlinné obklady se hodí i pro léčbu popálenin, proleženin či špatně se hojících ran. Podle bylinkářů však není vhodné užívat tuto léčivku déle než tři týdny.

Prvosenka

Je známá také jako petrklíč. Existuje mnoho vyšlechtěných druhů, které se však pro léčebné účely vůbec nehodí. Sáhněte proto po „obyčejné“ prvosence se žlutými pootevřenými květy. Při sběru se zaměřte na květ, který obsahuje látku zvanou saponin. Ta blahodárně působí při zánětech dýchacích cest, neboť ředí hleny v průduškách a plicích, a tím usnadňuje odkašlávání. Pomáhá také při nachlazení, chřipce a astmatu, migrénách i při chronické nespavosti. Sušený květ přidávejte do bylinných směsí, ale s užíváním buďte opatrní.

Sedmikráska

Mnozí lidé netuší, že má tahle drobná květinka i léčivé účinky. Obsahuje totiž flavonoidy, třísloviny, saponiny, inulin a další účinné látky, díky nimž rozšiřuje řadu bylinek léčících nemoci dýchacích cest. Sbírají a suší se květy, z nichž se připravuje léčivý nálev, který se hodí pro vnější i vnitřní užití. Popíjení „sedmikráskového čaje“ usnadňuje odkašlávání a zklidňuje sliznici, má dezinfekční účinky a pomáhá čistit krev. Zevně slouží nálev k obkladům na podlitiny, kožní vyrážky a drobná poranění. Květy si můžete přidat pro zpestření i do čerstvých salátů.

Bříza

Lidové léčitelství využívá nejen mladé listy, ale i čerstvé rašící pupeny, které se sbírají v březnu. Připravují se z nich čaje a odvary pro vnitřní i vnější aplikaci. Odvar nebo nálev z listů má močopudné účinky a hodí se pro detoxikaci těla a při léčbě snížené funkce ledvin či ledvinových kamenech. Čistící účinek břízy se uplatňuje i při revma či artróze. Pokud se odvar užívá zevně, dokáže zmírňovat řadu kožních problémů, jako je akné, některé druhy ekzémů, plísňová onemocnění či drobné ranky na kůži. Pomáhá také proti lupům, mastnou pokožkou vlasů či nadměrnému vypadávání vlasů.

 

Eva Šarfová pro i60

 

 

 

bylinky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Nejvíc používám mateřídoušku, meduňku, tymián, mátu, kopřivu, šalvěj lékař., medvědí česnek, libeček, lichořeřišnici, řebříček.
Blanka Bílá
Bylinky používám už moc dlouho a ani moje rodina je nezatacuje, já nasuším a pak je podělím.Sběr bylinek jsme měli už na základní škole, jako holce se mi do ruky dostal Math.herbář a moc ráda jsem si ho prohlížela i pročítala.Mám dotaz na ty, co vyrábějí z bylinek sirupy,jestli mají nějakou vychytávku, aby vydržely dlouho a nekazily se.
Věra Halátová
Z kopřivy čerstvé nebo sušené čaj, špenát. Pak sbíráme květy pampelišek na sirup. Mladé listy pampelišky mohou ... jak praví článek, ale jsou hořké a málokdo z nich snese např. salát. Pak sbíráme květy sedmikrásek na čaj proti kašli. Potom rozkvete černý bez. Černý bez - z čerstvým květů sirup. Pak květy suším, ze sušených květů bezu vařím čaj. Květy bezu takládám do octu. Bezový ocet - potírat dětem dlaně a chodila při horečce. Jitrocel kopinatý - listy na sirup proti kašli. Podběl - tusilago farfara - na sirup proti kašli, usušit na čaj. Kostival lékařský - dolovala jsem kořen, strouhala, nakládala do sádla - dobré mazání na bolesti kloubů. Suším mátu na čaj. Okvětní lístky měsíčku lékařského nakládám do sádla - skvělé mazání na suchou kůži. Origanum vulgare - dobromysl, jednak koření, jednak na čaj, mateřídouška, třezalka. Bylinky sbírala matka, babička, prababička. Není bylina, aby na něco nebyla. Ale pozor, ne všechno, co nasbíráte, můžete sníst, někdy je třeba poradit se s lékařem. Např. jmení. přeslička.
Elena Valeriánová
Dano, chtěla bych vědět, které byliny ty sama sbíráš a používáš.
Elena Valeriánová
Článek měl vyjít dřív, na něco už je pozdě. Já jsem se zařekla, že letos se budu při sbírání a sušení trochu krotit. Třeba sušenou kopřivu z loňska vyhodím bez použití. Hloch naopak posloužil svému účelu. Nachlazení jsme nebyli, tak nepřišel čas ani na bez či lipový květ. Pro rodinu už nesuším, kde mne je to zadarmo a ve Zdravé výživě za nezdravý peníz, tak to bude přece lepší. No ne?
Anna Potůčková
Bylinky sice nesbírám, ale piju bylinkové čaje dle potřeby
Dana Puchalská
Na bylinky nedám dopustit.
Zorka Horká
Soňo, to ale nevadí. Stačí že v tobě mají dobrý příklad, až přijde ten správný čas, určitě se k bylinkám přikloní. Já už nesbírám, čisté přírody ubývá, ale mám spolehlivého dodavatele :-))
Soňa Prachfeldová
Ještě teď jsem likvidovala sušené bylinky. Ta moje rodina na mě nedá, tak jim je nevnucují. Maliní,matu, libeček, medunku, dobromysl, pampelišku, bez, vše z naší zahrádky a oni si udělají dávkový čaj, ach jo.
Dagmar Bartušková
Jano, díky! Dám na Tvou radu. Naštěstí mám kopřiv dostatek. Ale víc jak jeden šálek za den nedám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.