Artrózu začněte řešit včas
Ilustrační foto: ingimage.com

Artrózu začněte řešit včas

7. 5. 2019

Osteoartróza (artróza) je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a důsledkem toho i ke změnám v kosti a přilehlých měkkých tkáních. Celkově postihuje asi 12 procent populace a četnost jejího výskytu s věkem stoupá. 

Podle aktuálních průzkumů jí trpí více než polovina lidí ve věku nad sedmdesát let.

Na vzniku a rozvoji se významně podílí mnoho faktorů: genetická dispozice, poruchy metabolismu, zlomeniny kloubů, opakované drobné úrazy či stereotypní zátěž kloubů (velkým rizikem je jednostranná zátěž při sportování). A možná někoho překvapí, že dalším faktorem negativně ovlivňujícím klouby, je stres. Pokud člověka bolí klouby delší dobu a může vyloučit fyzické přetížení, je třeba vyhledat lékaře, aby zjistil příčinu bolesti a stanovil léčebný postup.

Onemocnění se rozvíjí pomalu, dá se říci téměř nepozorovaně, i několik let. V případě, že není zánět včas rozpoznán a léčen, může vést až k ubývání chrupavkové hmoty a postihovat i další kloubní tkáně, především pak kloubní kost. Ta se v konečné fázi začne postupně rozpadat a pak už pomůže jenom chirurgické řešení, tedy instalace totální endoprotézy.

„Celá akce s výměnou obou mých kyčelních kloubů – endoprotézou - skončila přesně před dvěma lety,“ říká třiašedesátiletá Zdena a pokračuje: „Výsledek se pro mě rovná zázraku, protože léta bolestivého pohybu mi docela kazila život. Teď můžu normálně žít i chodit na procházky, výlety a lehce sportovat. Jsem opravdu moc vděčná za to, že takové řešení existuje, i když časově a na psychiku to bylo náročné. Vyšetření, čekání na operaci, rehabilitace po operaci. A pak všechno nanovo s druhým kloubem. Ale samozřejmě, že bych do toho šla znovu, protože s těmi bolestmi to nebylo k životu.“

Ačkoliv rozvinutou osteoartrózu již zcela vyléčit nelze, její vznik a vývoj ovlivnit lze.

Prevence artrózy spočívá v udržování ideální váhy, v dobré fyzické kondici, v pohyblivosti kloubů a svalů. Důležitá je i zdravá strava s dostatečným obsahem vitaminů a minerálů. Je také vhodné užívat doplňky stravy s kolagenem, jako je například Geladrink apod.

„Osteoartróza trápí velké množství lidí, a i když postihuje i mladé, přece jenom největší procento nemocných je staršího věku. Proto jsme na základě konzultací s odbornými lékaři do naší nabídky preventivních programů zařadili i příspěvek pro seniory na výdaje při nákupu doplňků stravy určených k podpoře zdraví kloubů a k prevenci artrózy, což jsou přípravky s kolagenem či glukosamin sulfátem,“ vysvětluje Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

artróza zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
"a podle zdraví svého nelze posuzovat zdraví jiných." A proto zdraví jiných neposuzuji, žádné "jedna paní povídala". Píši pouze o sobě a svých zkušenostech. Srovnávám sama podle sebe dobou před 12ti lety, kdy jsem měla 30 kg nadváhu a vím, jaká to byla na klouby zátěž a jak se cítím dnes. To snad ještě napsat mohu :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Moje kamarádka měla diagnostikovanou artrózu od svých 25 let a před 5 léty musela podstoupit výměnu kyčelního kloubu. Jedná se velmi štíhlou ženu, která není žádná "buchta".Stále je aktivní i ve svých 73 letech. Dle sdělení lékařů projevil se u ní dědičný faktor. Každý máme ve svých genech naprogramovány určité dispozice, které ovlivňují náš život a podle zdraví svého nelze posuzovat zdraví jiných. Já osobně doposud mám klouby v pořádku ale co bude za měsíc či rok nevím. Ve stáří je tělo opotřebovanější čím dál tím více. To je neměnný zákon přírody.
Jitka Caklová
Jak jsem níže napsala, pokud budu mít osteoporózu a místo svalů a cvičením zpevněných vazů, bláto obalené tukem, tak v inkriminovaných místech prostě artróza vznikne, jablko - nejablko :-) :-)
Karel Boháček
Závislost tu časem je, ale osteoporóza je jako vnitřek dužiny jablka a artroza je jako slupka jablka.
Jitka Caklová
A pokud cvičím, abych měla v pořádku svaly a vazy, aby všechna tíha nebyla na kostech a hlavně nemám nadváhu, k čemuž mi pomáhá zdravý pohyb, tak se osteoporózy, ani následné artrózy nebojím.
Jitka Caklová
Pokud si pane Boháčku myslíte, že řídnutí kostí , neboli osteoporóza neurychluje vznik artrózy, neboli opotřebení kostí v nejvíce namáhaných partiích, jako jsou kyčelní, nebo kolenní klouby, pak Vám asi uniklo, že řídké kosti se v inkriminovaných partiích opotřebovávají rychleji, tím mizí třecí štěrbiny a to je bolestivá artróza.
Karel Boháček
DEXA je zkratka z anglického Dual Energy X ray Absorptiometry/Densitometry. Jednoduše řečeno, densitometrie, především tedy měření hustoty kosti neboli jak silné jsou Vaše kosti. Slouží tedy především k diagnostice osteoporozy (řídnutí kostí). Dále může sloužit tento test i k určení množství a složení svalů a tukové tkáně v těle. Takže jste paní Caklová řešila jiný problém. Artróza je trochu jiný problém, takový spíše nenávratný, poškozenou chrupavku či kost už nenahradíte léky...
Božena Vostalová
Před 7 léty jsem myslela, že se snad budu pohybovat už jen pomocí invalidního vozíku, jak mě bolela kolena. K obvoďákovi jsem si půjčila francouzskou hůl, ten pravil, že mám určitě artrózu a poslal k ortopédovi. Podle rentgenových snímků mi tam pan doktor řekl,že mám minimální opotřebení ať si chvíli lehnu a pořád nelítám. Začala jsem brouzdat po internetu, číst a poslouchat přednášky a musím říct, že nevím co je ibalgin nebo brufen a běhám jak srnka. Takže to jde, ale nelze čekat, že nás někdo zachrání.
Jitka Caklová
Tak co je tedy marné, nejsme tu všichni pro to, abychom vše pochopili. Z Vašich příspěvků, vůči mé osobě, vnímám notnou dávku ironie, ale nikterak mě to nepřekvapuje a naštěstí ani neirituje :-)
Jana Kollinová
Nevynáším soudy, jen mi nesedí v tak závažné diagnóze, jako je artróza hláška, že vše souvisí se vším. Je to sice obecně proklamované pravidlo, ale nic neříkající v konkrétním řešení zdravotních potíží. Přeji Vám vše co prezentujete ve Vašem příspěvku. Já preferuji odborná doporučení. Nic víc, nic méně. Skotačte si na koloběžce jak je Vám libo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.