Trvalá. Pamatujete na kudrlinky?
Ilustrační foto: pinterest.com

Trvalá. Pamatujete na kudrlinky?

18. 5. 2019

Mezi ženami vyššího věku je jen velmi málo těch, které si někdy u kadeřníka nenechaly udělat takzvanou trvalou. Kudrnaté vlasy svého času patřily k nezbytné výbavě žen, které chtěly jít s módou. Pak byla trvalá považována za přežitek, ale nyní se vrací.

Velká hlava. Objemný účes. Vlasy kudrnaté, ať už dlouhé či krátké. Hodně vysušené, někdy téměř či úplně spálené. A výroba takového účesu svého času i páchla. Celé to obnášelo proceduru při které  kadeřnice natočila pramínky vlasů na natáčky, pak potřela vodičkou a pak se čekalo. Často s hlavou pod vysoušecím přístrojem. Když se natáčky sundaly, okolo hlavy ve vznášel zvláštní odér. Spíše zápach. A ten se mísil s nervozitou z toho, jak to dopadlo. Jestli se třeba nepřekročila ta správná doba a vlasy nezůstávají nalepené na té natáčce. Pamatujete? Tak vznikal účes zvaný trvalá. V některých dobách naprostý fenomén, bez kterého si ženy nedovedly představit život.

Z pohledu mnoha dnešních mladých žen a dívek to je ryze úsměvná záležitost. Pro ženy dříve narozené nostalgická vzpomínka Ale jsou mezi námi stále takové , které tento styl účesu považují za slušivý a pohodlný.

I když, s tou pohodlností je to na pováženou. Když si dáma s trvalou ondulací nedávala po umytí  vlasy na natáčky, případně je nevyživovala různými prostředky, často se stávalo, že z kudrlinek vznikla hmota připomínající seno. Trvalá se buďto povedla nebo ne, buďto vydržela nebo ne, ale každopádně její výroba a udržování bylo dobrodružství.

V poslední době se do módy dostala přirozenost. Ženy různého věku preferují takové účesy, jaké jejich přirozená kvalita a struktura vlasů umožňuje. Je čím dál méně těch, které jsou ochotny nechat si vlasy upravit chemicky.

Na druhé straně se v poslední době začínají v zahraničních módních časopisech znovu objevovat účesy, které připomínají osmdesátá léta. Tedy dobu, kdy byly v módě téměř lví hřívy. Přesněji trvalou. A nemálo děvčat a mladých žen se začíná vracet k tomu, co běžně nosily jejich mámy, kterým je nyní padesát nebo šedesát let. Tedy k trvalé, i když se už nyní provádí mnohem šetrnějšími metodami a celkový výsledek vypadá značně přirozeněji než dříve.

Současná trvalá ondulace už není takzvaný afroúčes ani přiléhavá helma, ale spíše jde o  jemné zvlnění vlasů tak, aby vypadaly, že jsou takové od přírody. Zkrátka, móda se opakuje stále dokola a čím je žena starší, tím více má příležitostí si vybrat a posoudit, co už zná, co bylo slušivé a co spíše směšné.

Tak tady je malá nostalgická vzpomínka na to, co vše si pod pojmem trvalá z minulosti můžeme vybavit. A co jsme si neváhaly nechat na hlavách vyrobit.

účesy
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Pamatuji si na mámin účes,my děti jsme tomu říkaly "bouda",barvy měnila od blond,přes růžovou,fialovou až k hnědé a do zrzava,posléze s melírem,na starší kolena si nechala bílé vlasy,to už vypadalo velmi důstojně.Já osobně ke kadeřnicím nechodím,nesnáším tyhle strojové účesy na jedno brdo. Jednou jsem si nechala udělat trvalou a vypadala jsem jak "pudl Artamon" !! Nikdy více.
Karel Boháček
Moc se mi to líbilo a líbí. A natož mikádo, to raději se obracím za chvíli zády neboť...
Dagmar Bartušková
Trvalou pamatuji, nelíbila se mi, nikdy jsem jí neměla. Dělala ženy starší. Máme v rodu husté pevné vlasy. Maminka měla vlasy rovné, chodila na vodovou - větší natáčky a tupírování. Já mám vlnité od přírody. Když je vlhko nebo zmoknu, vlasy se mi ještě více zavlní. V kadeřnictví vyžaduji jen sestřih a foukanou, někdy si nechávám vlasy vyžehlit. Nemám s nimi žádnou práci, lehnu - vstanu, pořád stejné.
Eva Mužíková
Kdybych měla jinou kvalitu vlasů, klidně bych nosila afro. Ten účes se mi moc líbil. Trvalou jsem také párkrát měla, ale vždy jsem s její údržbou měla hodně práce.
Zuzana Pivcová
Trvalou jsem nikdy nenosila. Dlouhá léta jsem měla rovně střižené vlasy s ofinou - Kleopatru :-D, i když stále z kratších a kratších vlasů. A pak přišla ta radikální změna na krátký sestřih, který mám dodnes. Trvalá by mi stejně nedržela, podobně jako mamince. Na jejích jemných vlasech jí vydržela do umytí a pak už to bylo horší.
Danka Rotyková
Moc ráda vzpomínám na účes, který se nejvíce podobal účesu 23.jpg. Bylo mi 30 let a ty polodlouhé kudrlinky zjemňovaly můj obličej. Na takový účes jsem měla bohužel příliš jemné vlasy. Proto jsem ho nosila pouze rok, max. dva. Tím skončilo období mých trvalých ondulací.
Alena Tollarová
Moje teta byla kadeřnice a první trvalou mi udělala ona. Nikdy na to nezapomenu, strašně jsem se za tu proměnu styděla. Jenže pak jsem si zvykla a nosila ji mnoho let. Až tak, že jsem si neuměla představit, jak bych vypadala "bez". A dneska si pro změnu už představit neumím ty kudrny. hlavě
Dana Puchalská
Skoro všechny z mé generace nosily trvalou. Jednou to kadernice nějak přehnala a mně začaly padat vlasy a na hlavě jsem měla vypálená místa velká jako dvacetikoruna. A tak jsem od té módy rychle utekla. Ale kamarádka má jemné vlasy a ta ní nedá dopustit.
Věra Ježková
Jejda, aby ne. Maminka měla vždy krátké tmavé vlasy, na trvalou chodila, nebo si ji dělala doma. Jeden čas jsme ji vyráběly i na mé hlavě. Na mých jemných, rovných vlasech. Přibližně jako na obr. č. 2, ale v řidším provedení. Mám fotku z promoce. Pak mě to na delší dobu přešlo. Asi před dvaceti lety jsem si vlasy natáčela každý večer a spala v pěnových natáčkách. Nechápu. Ovšem můj přítel občas nostalgicky vzpomene, jak mi to tenkrát slušelo.
Elena Valeriánová
Jo, pamatuji. Vypadala jsem jak Angela Davis, děs.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.