Úklid jako genderový problém
Ilustrační foto: ingimage.com

Úklid jako genderový problém

15. 5. 2019

Všechno dělám sama. V ničem mi nepomůžeš. Co bys ještě chtěla? Vždyť vydělávám na chod celé domácnosti, tak snad můžeš aspoň uklízet. Uklízím pořád, ty nezajdeš ani s košem. Nedělej to, dej mi ten hadr, udělám to lépe než ty. Úklid je velmi častým spouštěčem partnerských neshod a hádek.

Sedm z deseti českých žen uvedlo, že se kvůli úklidu hádají s partnerem. Každá třetí hádka vzniká kvůli nádobí. Vyplývá to z průzkumu oblíbenosti a neoblíbenosti domácích prací, který nedávno dělala agentura Bubble pro společnost Philips. Vyplynul z něj rovněž pozoruhodný údaj, a sice, že muži mají pocit, že se u nich doma kvůli úklidu nikdo s nikým nehádá. S kým se tedy jejich partnerky hádají? Vysvětlení se nabízí jasné: To co ženy považují za chyby a nedostatečný úklid, muži zhusta vůbec nevnímají. Nevnímají ani to, že jim to ženy naznačují, ba přímo říkají. Ano, úklid je velmi choulostivé téma, které napovídá o vztazích mezi partnery více, než si myslíme.

Přes osmdesát procent žen uvedlo, že mají pocit, že doma uklízejí častěji než jejich partner. Ovšem tři z pěti mužů tvrdilo, že naopak oni jsou při úklidu aktivnější a výkonnější.

Muži označovali za oblíbenou domácí práci vysávaná bytu, ženy zalévání květin. Genderová vyváženost nastala, když přišlo na téma žehlení a umývání nádobí, to svorně nesnášejí ženy i muži.

Češky rovněž tvrdily, že jsou v žehlení, úklidu a prací rozhodně lepší než jejich partneři.

Tolik diskutované otázky týkající se rovnoprávnosti mužů a žen se odrážejí i v této oblasti.

„Za mého mládí bylo zvykem, že se o domácnost staraly ženy. Můj muž byl skvělý, hodně mi v tomto směru pomáhal, přestože pracoval v dole a chodil domů zničený. Ale vůbec mu nevadilo pomoct mi, nenechal mě tahat nic tězkého, klidně umyl okna a nevadilo mu, že si z něj jeden soused kvůli tomu dělával legraci,“ vzpomíná osmasedmdesátiletá Věra z Ostravska.

Její vnučka na to říká: „Babi, nechápu, co za ho chválíš. To je přece přirozené, že se partneři o úklid domácnosti dělí. Ty jsi přece taky pracovala a chodila jsi domů unavená. Proč se říká, že by partner měl pomáhat? Jaké pomáhání? Domácnost je obou, tak se o práci dělí, ne že jeden maká a druhý mu pomáhá.“

Akademie věd realizovala výzkum nazvaný Proměny české společnosti. Ten ukázal souvislost mezi odpracovanou neplacenou prací, tedy běžnými pracemi v domácnosti a pohledem na genderové rozdělení rolí. Ženy, které stále souhlasí s tvrzením, že muž má především vydělávat peníze a žena se má starat o domácnost, vykonávají v průměru šedesát šest procent objemu domácích prací. Ovšemu žen, které uvedly, že s tímto tvrzením nesouhlasí, je to o tři procenta méně. Zdá se tedy, že domácí práce jsou stále doménou žen, i když, oproti dobám dávným, se v tomto směru hodně změnilo. Muž, který vysává nebo myje okno už není k smíchu, naopak. A sebevědomí, moudří muži to vědí.

„Vůbec nechápu řeči o tom, kdo má mít na starosti domácí práce. Zejména, co jsme oba v penzi se o ně dělíme rovným dílem. Luxuju, utírám prach, dávám věci do pračky. Někdy to dělám já, někdy žena. Prostě děláme oba všechno a nemíníme si zbytek života zaneřádit takovými věcmi, jako že někdo někomu vyčítá, že pobryndal stůl. Navíc, proč takové malichernosti řešit, když za nás vše dělá technika. Máme pračku, myčku, vysavač. Když si vzpomenu, jak dřela moje máma a neměla žádné chytré technické pomocníky, máme se jako v ráji,“ říká sedmdesátiletý Luboš z Prahy.

Majitelka úklidové firmy Alice Žertová v souvislosti s průzkumem pro společnost Bubble uvedla, že z její zkušenosti se ukazuje, že muži často doma mívají menší nepořádek než ženy. Ano, menší nepořádek. Že by padl mýtus, že si muži libují v hromadách nevypraných ponožek a zapáchajícím neumytém nádobí? Podle ní muži nemají rádi velký úklid a tak se mu snaží vyhnout tak, že nepořádku předcházejí. „Muži jsou puntičkáři, velice pečliví, dbají na detail. Ženy zase umějí poklidit domácnost tak, aby vypadala esteticky, ale detaily se nezabývají. Ale mezi tím je samozřejmě široká škála variant,“ uvedla odbornice na úklid.

Každopádně je úklid oblastí, která potvrzuje, že společnost prošla velkými změnami. Jednak těmi technickými, jednak těmi ve vztazích. Stačí si představit, jak by koukaly ženy, které žily na počátku minulého století, kdyby přišly do domácnosti, ve které vrní pračka, šplouchá myčka, po zemi jede robotický vysavač a muž ve dveřích říká: Ještě vynesu koš, miláčku, a pak si otevřeme víno.

domácnost úklid
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Můj bývalý manžel byl toho názoru, že nepořádek nakonec vždy uklidí ten, komu ten nepořádek víc vadí. A měl pravdu, uklízela jsem já.
Blanka Macháčková
Moc by se mi líbilo po vzoru romantických německých filmů chodit s košíkem po zahradě, stříhat do něj květiny a pak je aranžovat do velkých váz. Tuto práci u nás z důvodů genderové nevyváženosti nemá zatím nikdo přidělenou.
Karel Boháček
U nás OK !
Dagmar Bartušková
S nikým se nehádám, nemám to v povaze. Úklid jsem vždycky zvládala, partneři měli určený odpad, čištění obuvi, aj. mužskou práci. Dnes využívám různé služby, které mi vyhovují.
Danka Rotyková
I v tomto směru se doba hodně změnila, a proto je důležité, aby si partneři opravdu pomáhali s ohledem na jejich vytížení v zaměstnání. A pokud by neměl dostatek času ani jeden, jsou dnes využívané uklidové služby ... Zdá se mi to rozumnější řešení než hádky. Za všechno se ale platí, a proto asi o něco více mladých párů si práci v domácnosti zajistí "svépomocí", jako my. Nikdy jsem takovou pomoc zvenčí nevyužila, ale je pravda, že jsem se vracela ze zaměstnání domů dříve, než je zvykem dnes.
Jana Šenbergerová
Článek se mi líbí. S prvním mužem to u nás chodilo jako za starých časů. Já se starala o domácnost, on o všechno ostatní. Když se můj druhý muž postavil ke dřezu, užuž jsem měla chuť ho odehnat, ale naštěstí jsem to neudělala. On myl, já vzala do ruky utěrku, občas si to prohodíme. Já peru a vařím, on plánuje a nakupuje. Já se starám o květiny v bytě, on na balkoně. Vysává, vynáší smetí. Utírám prach, myju nábytek. Okna myjeme spolu. On se stará o finance, já o to, jak si jich užívat. Řadu dalších aktivit děláme spolu. Na ničem jsme se dopředu nedomluvili, všechno tak nějak vyplynulo z naší jediné úmluvy na samém začátku. Chceme být spolu, aby nám bylo oběma dobře. Je a já věřím, že to tak zůstane.
Zdenka Soukupová
Zajímavý článek. jsem ze "staré školy" a nikdy mě nenapadlo uvažovat o tom, že by uklízel, myl nádobí, pral nebo dělal další domácí práce manžel. Vždycky se vše dalo nějak skloubit; práce, děti, domácnost. A nikdy mi to nevadilo. Měly to tak všechny moje kamarádky a známé. Ale je fakt, že dnešní mladí to mají jinak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%