Fotoreportáž: Kroměříž - Podzámecká zahrada
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Kroměříž - Podzámecká zahrada

18. 5. 2019

Poslední část putování městem začneme na Masarykově náměstí, zavítáme do gotického kostela, podíváme se na nádvoří zámku a projdeme se Podzámeckou zahradou.

Gotický chrám sv. Mořice byl založen ve třináctém století. Byl rozšiřován, upravován a rekonstruován až do devatenáctého století. Každá epocha zde zanechala na sebe památku.

Arcibiskupský zámek byl v minulosti letním sídlem olomouckých biskupů a arcibiskupů. Světoznámá je obrazárna a rozsáhlá knihovna. Sněmovní sál bývá označován za jeden z nejkrásnějších rokokových interiérů v České republice a je často vyhledáván filmaři. Natáčel se tu například film Amadeus režiséra Miloše Formana.

Podzámecká zahrada byla založena v roce 1509. Od počátku se měnil její obsah i vzhled. Ze zelinářské a ovocnářské zahrady byla v 17. století přebudována na zahradu barokní a v 19. století na stylový park. Dnes návštěvníci obdivují vzácné stromy, rybníky, sochařskou výzdobu a pavilony.

V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky a o rok později byl Arcibiskupský zámek spolu s Květnou a Podzámeckou zahradou zapsán na listinu světového kulturního dědictví UNESCO. Návštěvu města doporučuji, jen upozorním, že jeden den nestačí. I já se tam musím vrátit, tolik zajímavých míst jsem nenavštívila. 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Moc se mi vaše procházka a hezké fotografie líbily.
Anna Čípová
Děkuji všem za komentáře u článků o Kroměříži. Je to opravdu město, kde téměř na každém kroku narazíte na něco zajímavého. Pokud se do města vypravíte, tak vám přeji příznivé počasí.
Blanka Macháčková
Moc hezké. To muselo dát práce. Už se do Kroměříže těším.
Jitka Hašková
Krásné děkuji. Byla jsem v Kroměříži před mnoha let a moc si toho nepamatuji. Trochu Květnou zahradu.
Zuzana Pivcová
Nikdy jsem tam nebyla, proto jsem se s potěšením podívala na fotky. A bylo se na co dívat.
Alena Vávrová
Moc ráda jsem se podívala, je to již dávno, co jsem tam byla, díky.
Anna Potůčková
Tohle místo mám moc ráda a jsem tam každý rok několikrát. Krásné fotky Aničko!
Naděžda Špásová
Aničko, to je paráda, fotky nemají chybu. :-)
Dana Kolářová
Marie Seitlová
Aničko, krásně jsi představila toto krásné město. Znám ho a několikrát jsem tam byla na zájezdu a mám zde i přátele. Podzámecká i Květná zahrada jsou nádherné. Všem doporučuji navštívit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.