Pán a labutě
Foto: autorka

Pán a labutě

22. 5. 2019

Na zámeckém rybníku žil mnoho let labutí pár. Každý rok vyvedl mladé, někdy dvě, další rok devět, a tak rok za rokem, dokud jejich život nebyl zmařen zásahem člověka predátora. Další tři roky zde bylo možné vidět pouze pár kachen, někdy volavku popelavou, racky odpočívající před dalším letem a drahokamem byl modrý ledňáček. Jakoby nad rybníkem viselo prokletí zabitého páru. Občas přiletěla labuť, pobyla dva tři dny a najednou byla pryč. Jindy mladý pár, který ani po měsíci nenašel vhodné místo pro hnízdění, odletěl a už to vypadalo, že i letos bude vodní plocha pouze tranzitem na cestě k lepším místům.

Až jednoho dne hladina hýčkala dva nádherné exempláře původem z Liberce. Samec se pyšnil „snubním“ kroužkem se značkou LB. Pravděpodobně dvojice, která tu již letos byla a rozhodla se, že náš rybník je přece jen vhodný pro hnízdění, a tak s velkým zpožděním pospíchali se stavbou hnízda. Bohužel, jejich výběr padl na nejméně vhodné místo, těsně u frekventované cesty, v dosahu lidí. Hnízdo bylo založeno jen pár větvičkami a už v něm bylo první vejce. V té chvíli se do dostavby zapojil starý pán. Denně nosil nalámané vrbové a jiné větvičky, opatrně je házel vedle hnízda a sledoval, který materiál ptáci preferují, aby jim nabídl ten nejvhodnější. Dlouhé hodiny stál opřený o zábradlí a hlídal. Natolik propadl zodpovědnosti za zdárný průběh hnízdění, že začal být agresivnější v odhánění nežádoucích pozorovatelů než labutí samec. Lidé ho obdarovali přezdívkou pan Labuťák. Neodolatelný byl v okamžiku, kdy mi běžel naproti a hrdě oznamoval: „Už máme čtyři vejce,“ a tvářil se jako šťastný novopečený tatínek. Dokonce na zábradlí připevnil odkaz na FB, kde lze labutě sledovat on-line a nechyběla ani kresba labutě připomínající spíše vyhynulého ptáka DODO.

*
Každý den chodím okolo a sdílím s panem Labuťákem jeho obavy z davů návštěvníků plánujících návštěvu zahájení lázeňské sezóny. Doufáme, že mláďata to stihnou dříve, než Zámeckou zahradu i s rybníkem převálcují hordy cizáckých opilých nájezdníků,  povalujících se po dva dny oslav, kde se dá nebo kam padnou. Samozvaný opatrovatel se obrací na každou policejní hlídku s prosbou, aby udělali opatření zamezující vstupu k hnízdišti. Bezvýsledně!

Těším se, že už brzy poplavou na vodě rodiče i s mláďaty a můj příspěvek bude mít šťastné pokračování.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Tak mě to nadchlo, že jsem úplně zapomněla pochválit krásný článek.
Jana Šenbergerová
To by chtělo zaktivizovat ochranáře, ti by mohli místo nechat zajistit, aby labutě v klidu vyvedly mláďata. Úplně si dovedu toho pána představit a vžít se do jeho potřeby labutím pomoci a ochránit je.
Zuzana Pivcová
Je to dojemné, že si někdo z lidí vezme takhle za své starat se o přírodu, ať floru nebo faunu. Na jednu stranu bych také hlídala, na druhou bych však ani nemohla spát obavami, že jim opravdu někdo ublíží.
Hana Rypáčková
U nás zas byl pan Nuričák, než opravili dolní jez na Otavě, vyváděla tam nutrie mladé, celá kolona tam žila a jeden pán je zásoboval mrkvemi a zeleninou. Taky vyváděl , když jsme tam venčili psy. Je to milejší, než kdyby jim ubližoval. Že už měl čtyři vejce mě rozveselilo.
Dana Puchalská
To je zajímavý a hezký příběh. Jezdila jsem do práce a jezdím i teď často kolem malého rybníčku, kde labutě žijí. A je jim tam dobře. Vedle je hotýlek co má labuť v názvu. A hosté a lidé co tam chodí, je mají dost rádi. Je to hezké a těch dětí co tam jezdí, radost pohledět.
ivana kosťunová
Mám určité podezření, paní Labuťáková
Hana Nováková
Když byl můj syn malý ,jezdívala jsem s kočárkem v Kolíně k rybníku Peklo a pozorovali jsme labutě a vždy se dočkali i jejich mladých. Můj synek při pozorování vždy usnul a já jen tiše pozorovala, jak labuťák pečuje o labuť a mladé a říkala si, jak krásné by to bylo, kdyby i někteří lidé si z nich vzali příklad. Bohužel...
Jana Hošková
Tak Jano, ten starý labutí pár jsem asi s mláďaty fotila před lety i já ! Pamatuji Zámeckou z dětských let - já sice už ne ohrazenou zdí jako má maminka, ale zato se starým pánem, který tam dělal hlídače a měl ochočené všechny veverky. My mu pro změnu říkali Veverčák :-)). Vždycky kolem něj bylo plno veverek, stačilo mu je zavolat a měl jich plno i po sobě, sedaly mu na ramenou...jinak hordy opilých cizáckých nájezdníků mne rozčilujou víc než dost. Jezdí si autem málem až před klec k opicím, byla jsem svědkem ! Být tam, chodím snad hlídat s panem Labuťákem taky !!!! :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.