Brambory v našem světě
ilustrační foto: pixabay.com

Brambory v našem světě

31. 5. 2019

K napsání článku mě přivedla diskuze na chatu o tom, kde se dají vůbec na světě pěstovat brambory. Dnes jsou běžnou součástí našeho jídelníčku ale bylo tomu vždy?  Protože se v horských podmínkách Jižní Ameriky se nedařilo kukuřici, pěstování brambor bylo podmínkou pro udržení života. Pravlastí brambor je západní část Jižní Ameriky, kde na vysoko položených náhorních rovinách And je začali pěstovat  původní obyvatelé .Staří Peruánci brambory jedli buď syrové nebo je uchovávali v podobě sušeného prášku. Inkové zase z brambor připravovali alkoholický nápoj "chacha" podobný našemu pivu. Horské oblasti Peru, Bolivie, Chile či Argentiny jsou dodnes pěstitelským centrem brambor s velkým množstvím místních odrůd a jejich divokých příbuzných.

Britové údajně tvrdí, že to byli oni, kdo brambory dovezl do Evropy nejdříve. Tato plodina byla přivezena slavnými mořeplavci, jako byl W.Raleigh a velmi známý Sir F. Drake. Brambory dostala darem britská královna Alžběta I. Sazenice brambor byly zasazeny v královské zahradě. Královský kuchař, který brambory v životě neviděl, použil pouze jejich nať a připravil salát. Údajně prý královna z něho příliš nadšena nebyla.

Španělé si ale také nárokují, že to byli právě oni, kdo je jako první přivezl do  Evropy. V roce 1565 dostal první zásilku brambor z Cuzca (bývalé říše Inků) jako dar španělský král Filip II. A později začali španělští námořníci používat brambory jako hlavní potravinu, která je chránila před kurdějemi.

V českých zemích se objevují brambory počátkem 17.století, ale teprve až v 18.století pruský král Bedřich I. Veliký nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku. Do českých zemí přišly brambory z Braniborska, odtud vznikl také jejich název "brambora

Rostliny brambory jsou velmi náchylné k plísňovým onemocněním, které pak vede k jejich zkáze. To se stalo osudným pro Irsko, kde se  v letech 1845-49 neurodily brambory v potřebném množství a obyvatelstvo postihl největší hladomor v dějinách této země. Možná, že jste někteří viděli tuto katastrofu v TV seriálu "Královna Viktorie", který byl nedávno na našich obrazovkách

Dnes jsou po celém světě rozšířeny tisíce odrůd brambor pro určité klimatické pásmo. Viděla jsem je na svých cestách pěstovat na Blízkém i Dálném Východě. Také v částech Afriky jako je Maroko, Egypt. Ve své domovině v Jižní Americe jsou brambory nedilnou součástí jídelníčku a vedle batátů tvoří stálou přílohu jídel.

Je velká škoda, že v naší zemi polí s bramborami ubývá. Místo lánů s bramborami dnes uvidíte jen lány žluté řepky nebo lány solárních panelů. Když jezdím na chatu přes obec Úněšov (okr. Plzeň sever),  míjela jsem vždy obrovská pole s bramborami. Dnes se  někde krčí pár hektarů této pro nás nezbytné potraviny.

Už naši předci říkali, jsem zdravý jako řepa, jinde tuřín, ale určitě ne jako brambora. Bylo totiž známo že po bramborách se hloupne, a proto se říkalo, že čím hloupější sedlák, tím větší má brambory. A co bramborová medaile? To taky zrovna není výhra. A ještě jedna perlička nakonec. Víte, že hroznový cukr se průmyslově vyrábí z bramborového škrobu? A ještě je nutné dávat pozor na jed jménem solanin.

A tak všeho s mírou, říká se, že větší konzumace brambor není zdravá a dokonce, že způsobuje překyselenost organismu.

Zdroj: AMI Communications, Zdravá výživa

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Asi na těch bramborách něco je, když se ani mně za 70 let ještě nepřejedly ;-)) .
Lidmila Nejedlá
Tak koukám jak brambora, co nám tu Jarmilka všechno o nich napsala. V dětství jsme si je pekli ve žhavém popelu, jedli je očouzené a přehazovali z jedné špinavé ruky do druhé. Byla to dobrota, kterou jsme ještě zajedli šťovíkem. Se špinavou pusou od ucha k uchu jsme přišli domů až k večeru. K večeři pak byly brambory na loupačku s máslem a kyselým mlékem.
Zdenka Jírová
Brambory miluji a znám "brambory "100x jinak" z jedné své kuchařky. To o jedu solaninu je tak, že se vyskytuje jen v syrových bramborách, a proto se pojídání syrových brambor zakazuje. Vařením se solanin ničí, a proto nám při jídle už nic nehrozí. Dále jsou brambory jedním z hlavních surovin s vitamínem C ., i přes var se ho ještě stále dost zachovává.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji za příspěvky. Asi všichni si život bez brambor už neumíme představit a je dobře, že mořeplavci nám je do Evropy přivezli. A jak to bylo doopravdy se salátem z bramborové natě nevím. Napsala jsem jen to co jsem se dočetla v nějakém článku a informaci jsem převzala - viz uvedený zdroj.
Helenka Vambleki
Brambory patřily a patří do mého jídelníčku. Miluju je na všechny způsoby-vařené, opékané, kaši, placky, saláty, včetně nezdravých hranolků, které si někdy kupuji ve veřejném stravování. Doma peču mražené hranolky na plechu na peč.papíru na sucho a tím pádem jsou bez přepáleného tuku. A brambory jsou hlavní surovinou při výrobě falešného tataráčku.
Zuzana Pivcová
Jako dítě jsem měla ze všech příloh brambory nejméně ráda, narozdíl od maminky, jejíž nejoblíbenější večeře byly brambory na loupačku s kouskem másla a tvarohem. Dnes dávám přednost bramborám před knedlíky i rýží.
Naděžda Špásová
Brambory vařím dost často, o škodlivosti nic nevím, slyšela jsem spíš opak. Ať je to jak chce, z našeho jídelníčku je rozhodně nevyloučím. :-)
Eva Mužíková
Věrko, já jsem batáty rozřízla na půlku, dala na ně kousek másla a upekla jsem je v troubě i se šlupkou. Nebylo to špatné. Jarmilo, díky za článek.
Věra Lišková
Brambory mají ještě jednu zásluhu. V minulosti, s jejich rozšířením v Evropě, pominulo nebezpečí hladomorů a staly se jednou ze základních potravin.
Irena Drob
Syrová nastrouhaná brambora je dobrá na těžký překyselený žaludek. Vyzkoušela jsem, moc mi to nechutnalo, ale pomohlo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.