Cartagena – město s úchvatnou historií
FOTO: ingimage.com

Cartagena – město s úchvatnou historií

7. 6. 2019

Ve španělském městě Cartagena na pobřeží Středozemního moře objevili archeologové v roce 1989 starověký amfiteátr, který si svojí velikostí a historickým významem nezadá s amfiteátrem v chorvatské Pule či španělské Meridě.

Tato unikátní historická stavba přitom mohla zůstat navěky pod zemí. Španělský parlament totiž v roce 1982 přijal nový zákon o ochraně památek, zavádějící povinný archeologický průzkum na místě stavebních prací. Developerská společnost, která plánovala na místě amfiteátru novou výstavbu, právě díky tomuto zákonu musela ustoupit a archeologové tak měli možnost odkrýt část městské čtvrti, vybudované mezi 5. a 1. stoletím před naším letopočtem.

Samotný Římský amfiteátr se od ostatních liší především jeho hledištěm, jehož lavice pro 6000 diváků byly vytesány přímo do skály. Dnes je amfiteátr umně propojen s budovou muzea, kde je možné prohlédnout si stovky starověkých předmětů.

Cartagena má jako většina starověkých měst poměrně rozmanitou historii. Původní punské památky zde již nenajdeme, v roce 209 př.n.l. dobyli toto město Římané a starověké památky jsou tedy římské. Dobyvatele města vedl uznávaný vojevůdce Scipio, který v přísném utajení vycvičil svoje vojáky pro dlouhý pochod ve městě Taragona a rychlým desetidenním přesunem v plné zbroji nečekaně vpadl do města Cartagena, původním názvem Carthago Nova (Nové Kartágo), které bylo hlavní oporou kartáginské moci v oblasti od řeky Ebra až na jih Španělska. Scipio dokázal porazit samotného Hannibala, který Římanům přivodil velké vojenské ztráty a byl nucen vrátit se z Itálie, kde zásadně ohrožoval římskou nadvládu. Přes své mládí a malé zkušenosti se ukázal být jako velmi schopný stratég, který se navíc ke svým vojákům se choval s respektem a příznivě zacházel i se zajatci.

Z dalších památek, které město návštěvníkům nabízí nelze opomenout římské lázně, chrám bohyně Isis, nádherné secesní domy, které pamatují bohaté doby, kdy se v Cartageně těžila železná ruda a další kovy, a také starý hrad. Cartagena po odsunu arabského obyvatelstva ve 14. století měla pouhých 800 obyvatel, přežila těžká období a dnes je s více než 210 tisíci obyvateli významným přístavem. Rozvoj města umožnilo mimo jiné i vysušení velké mořské laguny, na jejímž místě byly vybudovány nové domy.

Pokud se chystáte na jih Španělska do oblasti Murcie, návštěvu Cartagena si rozhodně nenechte ujít.

 

1oCNH5bY.jpeg

cestování Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Tak tam se už nikdy nepodívám, proto děkuju za hezký článek.
Jitka Hašková
Krásné a zajímavé místo.
Jarmila Komberec Jakubcová
V Cartageně jsem byla 2x když jsem pobývala na La Manze. Dá se tam jet busem z La Mangy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.