Dáte si ovocné knedlíky?
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Dáte si ovocné knedlíky?

16. 6. 2019

Minule jsem psala o koláčích z meruněk a v diskuzi jsem se dočetla, že Zuzana má ráda ovocné knedlíky. Tak jsem sedla a dala se do psaní článku s recepty na ovocné knedlíky  Našla jsem 5 receptů, které jsou moc dobré. O klasických z kynutého těsta, které zná každý, psát nebudu.

Z jablek 

1,2 kg jablek, 400 gr hrubé mouky (poměr 3:1), mletý mák nebo perník na posypání, máslo. 

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme. Promícháme je s hrubou moukou a těsto necháme asi 60 minut odstát v chladu. Lžící z něj vytvarujeme koule, které uvaříme ve vroucí vodě na mírném plameni. Na talíři je posypeme mákem nebo perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Z tvarohového těsta 

200 gr tvarohu, 1 vejce, 240 gr polohrubé mouky, 2-3 lžíce oleje, sůl, ovoce dle sezóny a chuti. 

Z tvarohu, vejce, mouky, soli a oleje na pomoučené ploše vypracujeme těsto, vytvarujeme z něj kolečka, zabalíme do nich ovoce a připravené knedlíky vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je ještě 3-5 minut vaříme. Knedlíky na talíři poléváme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a můžeme přidat i kysanou smetanu.

Z odpalovaného těsta 

500 ml mléka, 100 gr másla, 350 gr hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 500 gr ovoce podle chuti a sezóny (spíše tvrdší - meruňky, broskve a švestky). 

Mléko svaříme s máslem a špetkou soli a vmícháme všechnu mouku. Vypracujeme husté těsto, které se nesmí lepit. Necháme je zchladnout, vmícháme do něj všechna vejce a vypracujeme hutné těsto. Je-li příliš řídké, můžeme je zahustit moukou. Těsto má tu výhodu, že se s ním dobře pracuje, je poddajné a lze ho vytáhnout do velice tenkého plátu. Z těsta připravíme knedlíky, které podle velikosti vaříme 5-8 minut. 

Z bramborového těsta 

1kg  moučných brambor, asi 750 gr ovoce podle chuti a sezóny, 200 gr polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 1/2 lžičky mleté skořice, 8 lžic másla, strouhanka, moučkový cukr na posypání

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a ještě horké je nastrouháme. Necháme je trochu zchladnout a poté je promícháme s moukou a vejci, přidáme po špetce soli a skořice, 3 lžíce rozehřátého másla a vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme kolečka, poklademe je připraveným ovocem a vytvarujeme knedlíky, které vaříme 10-15 minut, během vaření by měly vyplavat na povrch. Uvařené knedlíky krátce ochladíme studenou vodou, necháme je okapat a potom obalíme ve strouhance, kterou jsme před tím osmahli na zbylém másle. Na talíři je posypeme moučkovým cukrem.

Poslední recept je staršího data a sice z roku 1905. Sepsala ho a publikovala paní Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce. 

Třené ovocné knedlíky 

Na míse třeme asi 1/4 hodiny 1 lžíci másla, 2 lžíce tvarohu, 2 žloutky a 1 lžičku soli. Pak přidáme koflík mléka a 1/2 kg mouky. Těsto dobře vypracujeme a necháme asi půl hodiny přikryté na vále odpočinouti. Pak těsto na prst silně rozválíme a rozkrájíme na kousky, do kterých ovoce zabalíme. Vaříme je v trochu zasolené vodě 7-10 minut. Na zkoušku jeden vyndáme a když se nám prst  do něho neboří, jsou dosti. Uvařené na míse mastíme buď sádlem nebo máslem. Sypeme je buď mákem neb tvarohem a  moučkovým cukrem. 

Třené knedlíky se doporučují těm osobám, které nesnesou moučných jídel s kvasnicemi.

Přeji všem dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Mošovská
Moje oblíbené jídlo. Knedlíky s jakýmkoliv ovocem, pěkně voňavým rozpuštěným máslem. Zrovna jsem byla na samosběru jahod. Tak už se těším. Mňam.
Ilona Erika Kolář
Mám ráda ovocné knedlíky, ale jen pro sebe se mi je nechce dělat.
Marie Doušová
Já vařím ovocné knedlíky už velmi málo , protože můj manžel vždy pronese větu "dobré ,ale málo masa".
Zuzana Pivcová
Meruňkové i jiné ovocné knedlíky bych brala, ne však přibývání na váze s tím spojené. :-D Takže budu jen mlsně koukat.
ivana kosťunová
Vedeme s manželem dlouholetý spor jaké těsto, na jaké ovocné knedlíky. Já tvrdím- na meruňky tvarohové, na švestky bramborové a na jablka odpalované. On tvrdí- na švestky tvarohovém na meruňky kynuté a odpalované nezná. Co rodina, to jiné zvyklosti. Ty jsi to hezky popsala všechno, a je z čeho si vybrat.
Věra Ježková
Dala bych si i uvařila. Tvarohové těsto mám ráda; ty první se mi líbí, že se v nich shňácá všechno dohromady.
Eva Mužíková
Mňam, nalákala jsi mne, upřednostňuji tvarohové těsto...ovoce jakékoliv a navrch hoooodně tvarohu, cukru a másla...
Naděžda Špásová
Zrovna včera jsme je měli k obědu. Já dělám jen kynuté s jahodama, nebo borůvkama. A na ně dávám měkký tvaroh s cukrem a žloutkem. Je to dobrota.
Zdenka Soukupová
Dano, ovocné knedlíky taky můžu. Nejradši mám ty z tvarohového těsta a posypané strouhaným tvarohem, cukrem a polité smetanou. Jedno jestli sladkou nebo kysanou. A kvůli tomu tvarohu se uklidňuju, že je to zdravé jídlo...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.