Soutěska El Chorro
Julie Vargová

Soutěska El Chorro

19. 6. 2019

Při návštěvě Andalusie není dobré vynechat soutěsku El Chorro!

Asi 136 km od Granady a 60 km od Malagy se u řeky Guadalhore nachází soutěska Garganta del Chorro. Pětikilometrová (někde se uvádí osmikilometrová) procházka vede podél torza historické stezky Caimnito del Rey vybudované v letech 1914 – 1921 společně s vodním kanálem a kolem převislé kolmé stěny, která je doslova rájem horolezců.
V roce 1921 při příležitosti otevření nové přehrady na řece Guadalhorce se po stezce prošel i španělský král Alfons VIII., proto se zde vžil název Královská cesta. Kvůli velkému zájmu je nutné si vstupenky (18 euro) objednat 4 – 5 měsíců předem. Ani pak nikdo nemá jistotu, že si stezku projde. Pokud fouká silnější vítr, stezka je uzavřena a bude nabídnut náhradní termín. Pro našince většinou nepřijatelné. Stezku může projít najednou maximálně 50 lidí, a pouze v doprovodu španělského průvodce. Trase není okužní. Pokud nejedete vlastním autem, můžete využít kyvadlovou dopravu. Je nutné si však zjistit hodiny odjezdu.
Po příjezdu na malé parkoviště se jde i úzkým tunelem vytesaným do skály, ze kterého vede prašná a široká cesta k začátku stezky. Tady před turniketem si každý musí na hlavu navléci hygienickou roušku a nasadit helmu. Kvůli bezpečnosti nikdo nesměl použít turistické hůlky. Při chůzi jsme to pochopili – často se šlo po dřevěných prknech s malými mezerami. Tady by zapadlý hrot hůlky mohl způsobit zaškobrtnutí, upadnutí, úraz.
Stezka prochází místy vysoko nad kaňonem, a přesto, že chodník je nový, široký a bezpečný, pocit nejistoty zachvátí každého. V některých místech se člověk pohybuje vysoko nad hučící řekou obklopen strmými skalami. Procházka vede místy hlubokým kaňonem, místy širokým údolím s pomerančovníky a opuštěnými staveními.
Pravděpodobně nejúchvatnější část stezky vede vysoko ve skalách nad stometrovou propastí a na konci se leskne modrající hladina jezera. Pohled dolů umožní vidět zbytky původního chodníku, dnes již v havarijním stavu. Dle různých informací se právě toto místo stalo útočištěm sebevrahů. Součástí nové cesty je i vyhlídka s prosklenou podlážkou, na kterou kvůli bezpečnosti mohou vstoupit jen čtyři osoby. Není velká, v návštěvníkovi však vzbuzuje různorodé pocity, od odvahy přes odmítnutí. Před koncem stezky čeká most zavěšený na lanech vysoko ve skalách, mírně se kymácející a vyžadující odhodlání přejít na druhou stranu. Zbytek stezky nabízí mnoho schodů do údolí s výhledem na řeku a protilehlý kopec. Pohledem na aquadukt s rozkvetlými oleandry se se stezkou rozloučíte.

cestování
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Viděla jsem kdysi video celé staré trasy, je to vážně asi jen pro otrlé.
Zuzana Pivcová
Moc zajímavá cesta, ovšem asi jen pro zdatné turisty. A to já bohužel nejsem. Tak se tu s potěšením dívám na fotky.
Dana Puchalská
Nádhera. Ale já bych tam se svou mírnou závraťí těžko vstoupila.
Daniela Řeřichová
Opravdu dobrodružný výlet. Děkuji za zajímavé informace a zprostředkování unikátního zážitku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%