Soutěska El Chorro
Julie Vargová

Soutěska El Chorro

19. 6. 2019

Při návštěvě Andalusie není dobré vynechat soutěsku El Chorro!

Asi 136 km od Granady a 60 km od Malagy se u řeky Guadalhore nachází soutěska Garganta del Chorro. Pětikilometrová (někde se uvádí osmikilometrová) procházka vede podél torza historické stezky Caimnito del Rey vybudované v letech 1914 – 1921 společně s vodním kanálem a kolem převislé kolmé stěny, která je doslova rájem horolezců.
V roce 1921 při příležitosti otevření nové přehrady na řece Guadalhorce se po stezce prošel i španělský král Alfons VIII., proto se zde vžil název Královská cesta. Kvůli velkému zájmu je nutné si vstupenky (18 euro) objednat 4 – 5 měsíců předem. Ani pak nikdo nemá jistotu, že si stezku projde. Pokud fouká silnější vítr, stezka je uzavřena a bude nabídnut náhradní termín. Pro našince většinou nepřijatelné. Stezku může projít najednou maximálně 50 lidí, a pouze v doprovodu španělského průvodce. Trase není okužní. Pokud nejedete vlastním autem, můžete využít kyvadlovou dopravu. Je nutné si však zjistit hodiny odjezdu.
Po příjezdu na malé parkoviště se jde i úzkým tunelem vytesaným do skály, ze kterého vede prašná a široká cesta k začátku stezky. Tady před turniketem si každý musí na hlavu navléci hygienickou roušku a nasadit helmu. Kvůli bezpečnosti nikdo nesměl použít turistické hůlky. Při chůzi jsme to pochopili – často se šlo po dřevěných prknech s malými mezerami. Tady by zapadlý hrot hůlky mohl způsobit zaškobrtnutí, upadnutí, úraz.
Stezka prochází místy vysoko nad kaňonem, a přesto, že chodník je nový, široký a bezpečný, pocit nejistoty zachvátí každého. V některých místech se člověk pohybuje vysoko nad hučící řekou obklopen strmými skalami. Procházka vede místy hlubokým kaňonem, místy širokým údolím s pomerančovníky a opuštěnými staveními.
Pravděpodobně nejúchvatnější část stezky vede vysoko ve skalách nad stometrovou propastí a na konci se leskne modrající hladina jezera. Pohled dolů umožní vidět zbytky původního chodníku, dnes již v havarijním stavu. Dle různých informací se právě toto místo stalo útočištěm sebevrahů. Součástí nové cesty je i vyhlídka s prosklenou podlážkou, na kterou kvůli bezpečnosti mohou vstoupit jen čtyři osoby. Není velká, v návštěvníkovi však vzbuzuje různorodé pocity, od odvahy přes odmítnutí. Před koncem stezky čeká most zavěšený na lanech vysoko ve skalách, mírně se kymácející a vyžadující odhodlání přejít na druhou stranu. Zbytek stezky nabízí mnoho schodů do údolí s výhledem na řeku a protilehlý kopec. Pohledem na aquadukt s rozkvetlými oleandry se se stezkou rozloučíte.

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%