Fotoreportáž: Lemberk
Foto autorka

Fotoreportáž: Lemberk

16. 6. 2019

Cestou do Kořenova jsme jeli kolem odbočky na zámek Lemberk. To byl pátek a v neděli, když jsme se vraceli, uskutečnili jsme tuto návštěvu, vzhledem k tomu, že se do těchto končin hned tak nedostaneme.

Zámek Lemberk se nachází v obci Lvová u Jablonného v Podještědí. Jeho předchůdcem byl středověký hrad, založený asi ve 40. letech 13. století, jako pomezní pevnost na obchodní stezce z Čech do Žitavy.  Nejznámější z držitelů  byl Havel z rodu Markvarticů, jehož manželkou byla Zdislava, která se díky své péči o poddané a hlavně nemocné a svými léčitelskými schopnostmi zapsala do dějin jako Svatá Zdislava. Známá je Zdislavina studánka, vodou z pramene této studánky léčila nemocné, slepé a chromé lidi. Zřejmě to byl také důvod, že zemřela patrně na nákazu TBC ve věku necelých 35 let. Její hrobku lze najít v chrámu sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném. Za svatou byla prohlášena v roce 1995. Je patronkou Libereckého kraje. Z hradu Lemberk vznikl přestavbou v 16. století renesanční zámek. V současnosti je jako státní zámek ve správě NPÚ. Je přístupný veřejnost od dubna do října a myslím, že je opravdu na co se dívat. Veškeré podrobnější informace jsou dostupné na wikipedii.

My jsme návštěvu vzali letecky, uvnitř zámku jsme nebyli, fotila jsem jen to, kam jsem mohla  nakouknout. K zámku patří ještě, kromě studánky, Bredovský letohrádek s barokní zahradou. Ten je uzavřen z důvodu chystané rekonstrukce. Cestou krásnou lipovou alejí, která je také chráněna, narazíte na Kapli nejsvětější trojice, která je z důvodu vandalismu zazděna. 

V každém případě můžeme návštěvu této krásné památky doporučit

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Naďo, moc pěkný článek o místě které neznám. Díky za přiblížení i fotkami.
Věra Ježková
Naďo, díky. V dobách, kdy jsem jezdívala na Liberecko, jsme navštěvovali Zdislavu v Jablonném v Podještědí.
Eva Mužíková
To musí přijít Naďa, aby mně, člověku který bydlel dlouhá léta nedaleko Lemberku, přiblížil jeho historii. Ze studánky jsem pila, opravdu dobrá voda. Nadičko děkuji. podařený článek i fotečky.
Anna Potůčková
Moc hezký článek a krásné fotografie. Třeba se tam někdy dostanu také.
Naděžda Špásová
Jitko, nic se neděje, to se stane. Voda ze studánky je opravdu moc dobrá. Lidi si tam jezdí s petkama ve velkém. :-)
Jitka Hašková
Omlouvám se, jsem ve vlaku, chtěla jsem dát 5 hvězdiček a tablet zablbnul a jsou tam jenom 2. Lemberk je úžasný zámek a voda ze Zdislaviny studánky je moc chutná. Snad se mi v létě podaří se tam podívat a vodu si přivézt.
Dana Puchalská
Naďo, díky za hezký článek a bezvadné fotografie. Nikdy jsem tam nebyla,tak teď se alespoň díky Tobě trochu podívám.
Marie Doušová
Zámek Lemberk také znám a moc ráda jsem si prohlédla fotky ,které jsou úžasné a vrátily mě do míst ,kde bylo krásně. Dík.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%