Letní mlsání a grilování
Foto: autorka

Letní mlsání a grilování

20. 6. 2019

Vážení íčkaři,
nastal vytoužený čas zralých jahod, malin, třešní a jistě i jiného ovoce, které lze využít do různých moučníků.
Kromě toho, v tento čas začíná grilovací sezona na zahrádce, na chatě, chaloupce. Je to ten božský čas, kdy večeře venku po celodenní námaze na zahrádce, třeba jen u obyčejného stolu s kanafasovým ubrusem, kde stojí vychlazená dvanáctka či dvojka vína a voní grilovaný či upečený pokrm, patří právem k našemu životu. Právě na takové večery pak v zimě, kdy za okny sněží a mráz kreslí kvítka na skla oken, rádi všichni vzpomínáme.
Proto si vás dovoluji oslovit, podělte se s nějakou mňamkou ať už na gril, nebo z trouby, či třeba jen studenou i bezmasou. Je mnoho dobrých a hlavně chutných receptů mezi staršími lidmi, které jsou lety prověřené a dědí se po generace. Tím bychom je mohli rozšířit i mezi další seniory a nejen mezi ně. Proč přeci neochutnat odpoledne ke kávě nějakou tu sladkou dobrůtku od paní z Krkonoš a večer zase recept na pečené, v marinádě naložené masíčko zaslané od pána či paní ze Znojma.
Lidé by měli sdílet věci, které i jiné mohou obohatit. A to třeba i jen receptem na chutné jídlo…
A když někoho vyzývám, tak musím jít příkladem.
 
Rychlá bublanina k odpolední kávičce
Výběr ovoce: jahody, třešně, borůvky, rybíz.
Ingredience: 1x šlehačka 33%, 3 ks vajec, 25 dkg cukru krupice, 1x vanilkový cukr, 30dkg polohrubé mouky, 1x prášek do pečiva.
Postup: celá vejce, cukr krupice a vanilkový cukr ušleháme do pěny, přidáme polovinu mouky, do níž jsme zamíchali prášek do pečiva, a přidáme polovinu šlehačky. Až se rozmíchá, přidáme druhou půlku mouky a druhou půlku šlehačky. Šleháme 5 minut na nejvyšší stupeň. Pak vylijeme těsto na vymaštěný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a dáme péci – 25-35 minut dle výkonu trouby./ místo vysypávání pekáče vystelu pekáč pečicím papírem, nebo použiji keramickou mísu/

Tak se prosím nenechte pobízet a přidejte do rubriky Gastronomie nějaký ten recept.

Mějte všichni krásné léto, plné slunce, které vystřídá blahodárný déšť a vzduch musí pročistit i sem tam letní bouřky.
Ať u vás vládne zdraví, pohoda a spokojenost...

 

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Tak, tady je druhý typ, co udělat ze zbylých jahod. Koláč, nebo bublanina?? Musím ss rozhodnout.
Věra Ježková
Hano, pojala jste to velmi lákavě. Leč nezapojím se. Na balkoně grilovat nelze, na venkově po večerech nebývám. V horkých dnech nepeču, abych nezvyšovala teplotu v bytě. Mohla bych přispět leda nedávno vymyšlenou rychlovkou ze dvou nahrubo nastrouhaných kedluben, s trochou soli a provensálských bylinek, spojených pouze dvěma vajíčky. Osmažit na pánvi.
Dana Puchalská
Pro sebe neupeču ani omylem.
Zdenka Soukupová
Jo, souhlasím ☼
Zuzana Pivcová
To se, Ivane, občas stává i ženám. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.