Paliativní péče si musí získat důvěru pacientů i zdravotníků
Ilustrační foto: ingimage.com

Paliativní péče si musí získat důvěru pacientů i zdravotníků

21. 6. 2019

I když se o paliativní péči v odborných kruzích i mezi laickou veřejností hovoří několik let, stále není standardně poskytovanou zdravotní službou. To má nyní změnit speciální pilotní projekt Ministerstva zdravotnictví ČR.

Bude trvat 21 měsíců a ve FN Motol bude zaměřen jak na paliativní péči pro dospělé, tak i dětské pacienty.

V současné době totiž nejen laická veřejnost, ale často ani zdravotníci nejsou dostatečně informováni o možnostech poskytování paliativní péče v prostředí své nemocnice, anebo českého zdravotního systému. Neumí pak adekvátně informovat nemocného, nebo jeho rodinu, kam by se měli obracet a kde by měli hledat pomoc.

„Ani sama nemocnice nemá v současné době při poskytování paliativní péče nastavené standardní postupy. To vše bude na nově ustanoveném paliativním konziliárním týmu, který bude spolupracovat nejen se svými nemocničními kolegy z příslušných klinik, ale i s návaznými zařízeními, “ říká MUDr. Sergej Gricajev, garant pilotního projektu ve FN Motol pro dospělé pacienty. Díky pilotnímu projektu MZ ČR, který byl spuštěn 1. června 2019, by se měla dostupnost zdravotních služeb v oblasti paliativní péče v nemocnicích akutní a následné péče výrazně zvýšit a paliativní péče by se tak měla ve FN Motol stát standardní součástí poskytovaných zdravotních služeb. Pilotní provoz je zde zaměřen na kliniky a oddělení, kde se pacienti indikovaní k poskytování paliativní péče vyskytují. Jedná se zejména o Centrum následné péče, onkologii, neurologii, internu, pneumologii, anesteziologii a resuscitaci, chirurgii, traumatologii a ortopedii.

Paliativní konziliární tým bude zajišťovat konzultace a intervence paliativních specialistů pro všechna relevantní oddělení nemocnice. Bude fungovat ve složení osmi zdravotníků a jednoho administrativního pracovníka. Členové týmu se díky tomuto projektu budou účastnit stáže v paliativním zařízení, někteří z nich pak i zahraničních odborných konferencí.

FN Motol bude při realizování pilotního projektu intenzivně spolupracovat s Českou společností paliativní medicíny ČLS JEP, s paliativními týmy z jiných zdravotnických zařízení, s mobilními a kamennými hospici, agenturami domácí péče. Plánuje se také spolupráce s úřady pražských městských částí a sociálními zařízeními pro seniory.

Paliativní péče je spolu s kauzální léčbou poskytována pacientům se závažným, zejména život limitujícím onemocněním, dospělých i dětí. Usiluje o udržení či zlepšení kvality zbývajícího života a její nedílnou součástí je kromě tišení bolesti a dalších fyzických symptomů také řešení problémů psychické, sociální a spirituální povahy.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano je to velmi důležité. Kdo nezažil LDN neví co to je za děs - běs. Snad nejhorší byla stará LDN v Obloukové ulici na Praze 10.
Jitka Hašková
Paliativní péče je velmi důležitá. Moje mamka umírala v LDN a byla to hrůza. Naopak v posledních letech mi zemřeli 2 kamarádky, které byly postupně v Hospici v Čerčanech (2013 a 2018), kde jsem se byla za nimi podívat a péče tam je úžasná. Jsem ráda, že už se objevují i zařízení, kde je péče na úrovni a vidíte, že je tam ten umírající šťastný.
Daniela Řeřichová
Zákon o paliativní péči byl připravován již cca před patnácti lety, avšak většina poslanců netušila jeho správný význam, takže byl zamítnut. Ten, kdo někdy doprovázel svého blízkého, ví, v jak nedůstojném prostředí prožívá těžce nemocný pacient poslední čas svého života. V nemocnici smí být jen určitou dobu, pak jde automaticky do LDN. Moje maminka byla v krčské TN na pokoji s devíti pacienty. Pro všechny jediné umyvadlo bez zástěny, stolek se dvěma židlemi pro pacienty i návštěvy, které chodily nepřetržitě celý den. Sestry nestíhaly, odpovědný lékař neměl na příbuzné čas, neměli jsme šanci získat relevantní informaci. Nikdy na tu bezmocnost nezapomeneme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.