Třešňová bublanina à la Ála
FOTO: autorka

Třešňová bublanina à la Ála

27. 6. 2019

Jahodové šílenství střídá šílenství třešňové. Červené plody máme, kam se podíváme. A když už nás nebaví ládovat je do sklenic ani věšet si je na uši, můžeme zkusit bublaninu.

Co k tomu potřebujeme? Nic, co bychom neměli běžně doma:

4 vejce, 300 g hladké mouky, 200 g pískového cukru, 120 ml oleje, asi tak stejně mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr a samozřejmě - třešně. Kolik? No asi tak ... záleží na vás. Začneme tím, že si připravíme třešně. Ten, kdo strom včas postříkal, má je bez přidané hodnoty. My ostatní se rozhodneme, jak s masíčkem naložíme. Můžeme se tvářit, že o něm nevíme. Můžeme se přiznat, že víme. Naložíme s ním jako Jeníček a Mařenka s ježibabičkou - šup s ním na lopatu a do pece. Konzumenti stejně nic nepoznají. Můžeme je rozpůlit a nezvané obyvatele spláchnout a poslat štandopede k moři. Každopádně doporučuji vypeckovat, žužlání a vyplivování pecek tedy  aspoň mou oblíbenou kratochvílí není.

A jdeme na to. Do vyšší mísy nasypeme oba cukry a vyklepneme celá vejce. Silou šlehače, který jsme dostali před padesáti lety svatebním darem, docílíme, že směs pěkně zhoustne a nabyde. Teď přijde chvíle pro střídavé přidávání mouky, prášku do pečiva, oleje a mléka. Když se nám těsto zdá tak akorát, vlejeme ho na plech s vyšším okrajem, vyložený papírem na pečení. Zálibně rozmístíme třešně, ze kterých mezitím vyběhli zbylí červíčci neznámo kam a šup do trouby.

Jelikož mlynářský umlel mouku pěkně do hladka, přisypáváním do těsta se pěkně rozletěla po kuchyni. Než tu spoušť uklidíme, máme upečeno. Asi tak 20-25 minut při 170 stupních, však to znáte. Dobrou chuť, ať už "s" nebo "bez"! :)  

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Tak takhle veselé popsány recept jsme tu ještě neměli, je to jak čerstvý vánek a tak trochu mi připomněl MDR, slavnou kuchařinku, která do těsta vrazila 12 vajec...atd. Pobavila jsem se, jen chuť mi to nezahnalo. Letos sice třešně máme, ale dosažitelných bylo jen pár. A ty nejkrásnější byly pro ptactvo nebeské. Já jsem milovala kynutý tenký koláč na plech pokladený husté třešněmi a zásadně nevypeckované. Ale já musím pro své strávníky peckovat, takže bez masa. :-)
Lidmila Nejedlá
Álo, neprovokuj! Kde seženu Ve 21:32 bublaninu, když mám na ni takovou velikánskou chuť?!
Věra Ježková
Bublaninu à la Ála bych si hnedka ráda dala. Ale třešně vidím jen v obchodech, a to za cenu velmi vysokou. A navíc v horku nechci cokoliv péct.
Dana Puchalská
Já včera málem omdlela u cenovky v nejmenovaném obchodě, 2x jsem na to nevěřícně koukala. 189.- za 1 kg třešní. To radši sáhnu do svých zásob kompotovaných.
Naděžda Špásová
Bublaninu jen jahodovou, nebo borůvkovou, třešně radši sníme. Mám v podstatě stejný recept, jen je to na hrníčky. Tak dobrou chuť. :-)
Ilona Erika Kolář
Nám třešně sklidili špačkové a kupovat třešně se mi nechce, takže třešňová bublanina nebude.
Vladislava Dejmková
Už máme po třešních. Máme na zahradě stromy rovnou dva, ale naštěstí dozrávají postupně. Bublaninu dělám stejně, letos jsem pekla víc než pětkrát. Také jsem vyrobila 18 skleniček třešňové zavařeniny, většinou vše daruju. O třešně jsme se podělili se všemi sousedy i s ptáky ze sousedního lesa. Na sromech byl čilý provoz. Lidi dole, ptáci nahoře a všichni byli spokojení.
Zuzana Pivcová
Pojala jsi to humorně, ale výsledek je určitě bezkonkurenční. Kdybys bublaninu prodávala někde tady blízko u stánku, hned se tam vydám. Na sobotních trzích na "Kulaťáku" je domácí pečivo hrozně drahé.
Jitka Hašková
Ráda bych si ji upekla, ale v Praze stojí 1 kg třešní 130 Kč, raději bych višně, ale ty nejsou vůbec. Přeji všem dobrou chuť.
Hana Nováková
Vypadá dobře, pro změnu vyzkouším tu vaši, vidím dle foto, že máte také ráda hodně třešní jako já, jen je nevypeckovávám, nevadí mi to a když jsem venku tak ty pecky i vystřeluji. Úsměvné, přeci jsem už velká, řekla by moje maminka a kdyby neměla částečně chromé ruce, tak by taky alespoň jednu vystřelila. Jo, čas třešní, jahod a malin - čas prázdnin, kdepak ty leta jsou....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.