Výstava Impresionismus od úsvitu do soumraku
FOTO: Jitka Hašková

Výstava Impresionismus od úsvitu do soumraku

29. 6. 2019

Výstava s celým názvem Impresionismus od úsvitu do soumraku - Slovinské umění 1870-1930 byla otevřena v prostorách Jízdárny Pražského hradu 17. května a trvá do 16. září. Vydaly jsme se tam s Věrou v úterý dopoledne a byly jsme překvapené, že jsme přes kontroly u hradu prošly asi za 5 minut.

Očekávaly jsme hlavně Impresionismus, ale výstava je pojatá jako přehled všech žánrů slovinského umění v letech 1870 - 1930. Takže je tam i secese, expresionismus a  všechny výtvarné směry, které se v té době objevily. Nejvíce je tam obrazů - portréty, akty, krajinky, knižní ilustrace, grafiky. Také mnoho různých typů fotografií, různé zajímavé sochy. Na galerii jsou pak architektonické návrhy nejvíce od Jožo Plečnika - zaujal mě jeho návrh Žižkova pammátníku na Vítkově, který nebyl realizován. Také návrhy různých svítilen, církevní roucha, židle, různé šperky.

Něco z toho jsem nafotila a přidala k tomuto článku. Je to zajímavé seznámení se slovinskou kulturou. ke které si myslím, že jsme měli blízko za Rakouska.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Také jsem si vše ráda prohlédla, v Praze je kultury a výstav nespočetně, to se máte ustavičně na co dívat.
Libuše Křapová
Moc se mi to líbí, Jitko :-)
Eva Mužíková
Jitko, vybrala bych si hned několik obrazů, nádhera, děkuji za prohlídku.
Jarmila Nedvídková
Praha pro mne daleko, a tak děkuji za ukázku, protože umění mám moc ráda v jakémkoliv období a technické tvorbě. Zaujalo mě kněžské roucho a architektonické návrhy Joža P. Děkuji
Jana Šenbergerová
Slovinsko je moje srdeční záležitost. Jsem ráda že jsem mohla mnoho z jeho přírodních i architektonických krás vidět na vlastní oči. S dílem Jože Plečnika se můžete v Lublani, ale nejen tam, setkat na každém kroku. Díky za krásné fotografie zachycující různá umělecká díla.
Jitka Hašková
Děkuji za ohlasy. Jsem ráda, že se vám výstava líbí.
Zdenka Jírová
Děkuji za prohlídku nádhernou výstavou. Impresionismus se moc líbí, ale i to ostatní je krásné.
Lidmila Nejedlá
Hezké, Slovinsko je taková skromná země, ani o ní toho moc nevím. Zaujal mě obraz chlapce, jak sedí s nohama nahoře.
Zuzana Pivcová
Výstavu jsem zaznamenala na plakátu, že je pojata šíře než pouhý impresionismus, ale ještě jsem se tam nedostala. Na Hrad se dostávám dost těžko. Díky za přehlídku umění!
Alena Tollarová
Moc hezké. Mě uchvátil hned ten první obraz.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.