Tato užitečná a krásná rostlina voní po citrónu
Ilustrační foto: pinterest.com

Tato užitečná a krásná rostlina voní po citrónu

9. 7. 2019

Ano a  má hodně pojmenování. Je to Verbena citrónová nebo také Aloisie citrónová - latinsky Aloysia triphyla (L'Her.) Britt.

Výskyt a pěstování 

Pochází  z Argentiny a Chile.

Ale dá se pěstovat i u nás. Ovšem na zimu je lepší přenést ji do vytápěných prostor. Není mrazuvzdorná. Při dobrém pěstování dorůstá i do výšky 2-3 metrů. Všechny okolo jdoucí překvapí, jak intenzivní citrónovou vůni tato rostlina vydává. A kvete drobnými kvítky. 

Pro léčebné využití se sbírají listy. Můžeme je použít jak v čerstvém stavu, tak i sušené. 

Léčivé účinky 

Pomáhá při hubnutí a trávení, posiluje imunitu a svaly, má protizánětlivé účinky, snižuje horečky, uvolňuje úzkost, odvar z listů pomáhá při bolestech zubů. 

Čaj č. 1

3 čerstvé lístky aloisie zalijte horkou (ne vroucí vodou) a nechte 5 minut vyluhovat. Cedit tento čaj není nutné. Z jedné porce lze připravit i 3 nálevy. 

Čaj č. 2

1 čajovou lžičku sušené aloisie přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 až 10 minut louhovat. Doporučená dávka jsou 1 až 2 šálky denně. 

Využití v gastronomii 

Aloisii lze s úspěchem použít tam, kde se běžně přidává citrón. Například při dochucování nápojů, zeleninových a ovocných salátů, do omáček, polévek, ryb, masných pokrmů, ovocných želé. 

Užívání se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a dětem do 2 let. 

Z aloisie se připravuje esenciální olej, který nachází hlavní uplatnění v kosmetickém průmyslu. Je součástí například parfémů, toaletních vod, mýdel, rtěnek, olejů na vlasy, brilantin, šampónů a koupelových pěn.  

Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Hned první věta u léčivých účinků stojí za to, abych se po ni začala pídit : ))
Anna Csanádiová
Letos jsem si ji koupila a zatím ji mám venku na bylinkové zahrádce, ještě je malá a opravdu nádherně voní, vůni citronu mám moc ráda , krásný článek
Blanka Macháčková
Mám ji doma, ale nekvete. Dávám ji do bylinkového čaje a krásně voní. Přezimuje mi doma v květináči a od jara je na čerstvém vzduchu. Vřele doporučuji.
Jan Zelenka
Tak toto téma je pro mě zcela neznámé. Pamatuji si kdejaký kostel na chorvatském pobřeží, kdejakou historickou památku na našich cestách, ale nepojmenuji ani kytky, které nám rostou kolem paneláku. A přitom máme v Litoměřicích chráněné území Bílé stráně, kde rostou vzácné rostliny. Když to všechno na jaře kvete, je to nádhera. Musel jsem si to všechno vyfotit a hledat na webu, co to je. Máte pěkného koníčka. Spíš tedy koně, jak soudím.
Dana Puchalská
Marcelo aloisie a Verbena citrónová jsou jedna a tatáž rostlina. O sporýši někdy příště. Ano. Ale tahle je skutečně nádherná.
Marcela Pivcová
Z rostliny s názvem verveine jsem kdysi měla něco z kosmetiky - snad mýdlo s krásnou vůní. Tehdy jsem někde vyčetla její český název sporýš. Od té doby jsem zažila u vůní kromě verveine i verbena a dodnes nevím, je-li to tatáž rostlina. Verbenu jsem viděla také jako balkonovku a nějak mi zvlášť nevoněla.
Dana Puchalská
Zuzano, je to tak.
Věra Ježková
Já znám verbenu balkonovku. :-)
Anna Potůčková
Rostlinu vůbec neznám
Naděžda Špásová
Tak to neznám. Znám citronovou trávu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.