Několik řádků o Holandsku. I. část – úvod
ilustrační foto: pixabay.com

Několik řádků o Holandsku. I. část – úvod

15. 7. 2019

Může se zdát, že teď v mém PC vzniká plagiát. O Nizozemí toho bylo napsáno hodně nejen novináři, ale významnými spisovateli, a je možné, že se v něčem budu opakovat. Holandsko, správně Nizozemské království, ale častější je používán název Holandsko. Toto království je asi o třetinu menší jak naše republika, ale zase má asi o 6 mil. více obyvatel (cca 16,5 mil. obyvatel). Obyvatelé jsou velká směsice mnoha a mnoha národů, barvy pleti, náboženství, atd. Pravých Holanďanů je údajně jen asi 10,000 mil. Tato čísla jsou bez zahraničních území, která ještě spadají pod Nizozemské království. Nizozemci většinou milují královskou rodinu, prožívají velmi osobně osudy kolem královské rodiny, a jsou pro ně prakticky nedotknutelní a milovaní.

Díky své rodině v Nizozemí i díky své pracovní činnosti mám možnost dosti dobře poznávat život v této zemi. Holanďané jsou velmi vzdělaní lidé, ovládají většinou minimálně dva až tři jazyky, dosahují ve velkém procentu středoškolského a vysokoškolského vzdělání, pro ně je důležitý život ve své vlasti a jsou tedy velkými vlastenci. To neznamená, že je nepotkáme po celém světě. Mnoho milionů Holanďanů žije i mimo svoji vlast, ale na svoji vlast nezapomíná.

Jsou dosti konzervativní, a asi 90% jsou evangelíci - protestanti. Katolíků je jen několik procent. Samozřejmě počet věřících stejně jako v celé EU poklesává, pomalu ale jistě, a to hlavně u mladých lidí. Holanďané jsou velmi pracovití a životní úrovní se řadí na první místa ve světě, ale žijí velmi skromně, nerozhazují peníze, velmi šetří a neustále tvrdě počítají, co je nebo není výhodné, co je nebo není drahé.

Nikdy se tam prakticky nesetkáte s obdobou české pohostinnosti. Malá návštěva u přátel znamená kávu nebo čaj, když je čas kávy, tak se diví, že chcete čaj a naopak, dámy dostanou jeden bonbón nebo velmi malý domácí zákusek, pánové si dají jednu malou skleničku alkoholu, málokdy se vám stane, že otevřou láhev vína (to už musí být nějaký důvod), více vám nenabídnou. Pije se alkohol, i když se řídí. Říkají – ta troška nic neznamená. Každá návštěva musí být předem ohlášená.

Po Evropě běží vtip: Co znamená jejich značka Nizozemí na autě - NL. „No přece přijde Holanďan do restaurace a řekne Nur limonade!“  To je ta jejich skromnost až lakota. Oni se za to nestydí, oni spíše nechápou naše české rozhazování v jídle a v čemkoliv. Holanďan oběhne několik hospod na náměstí a prohlédne si jídelníček (tam jsou venku vystaveny vždy přede dveřmi) a jde většinou do té, kde se mu to zdá být nejlevnější. Holanďan si nikdy nekoupí perfektně vybavené osobní auto, jemu stačí, že to má volant a kola. Ale řekne – ušetřil jsem 5 000,00 €! Když jedou na výlet, tak si vše berou s sebou – kávu, svačinu, pití, ovoce a zeleninu, jsou na to speciální košíky, kterými je vybavena každá rodina. A v Holandsku se cestuje stále, každý víkend, každý svátek a těch mají požehnaně.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
Pěkné čtení k zamyšlení, jak se žije v Holandsku, porovnání a jsou v něčem opravdu příkladní.
František Matoušek
Díky za zajímavé čtení o Holandsku. Vzal jsem to totiž t.zv. od zadu. Nejdříve jsem četl pokračování II. a potom jsem se dostal k místu úvodnímu. I tak, prima.
Soňa Prachfeldová
Díky za malé poznání.
Marie Měchurová
Velmi zajímavé čtení. Holandsko jsem zatím nenavštívila, chystám se příští jaro na rozkvetlé tulipány.
Lidmila Nejedlá
Zajímavé, tak lakomí nejsou jen Skotové?
Drahomíra Stínilová
Zajímavý článek. Dopisuji si od mládí s Tineke z Holandska francouzsky, ale setkaly jsme se jen jednou tady v Praze. Byla příjemná a inteligentní. Do Amsterdamu mě dcera vzala pár let po r.1989. Je to krásné město. Projížděly jsme v podvečer kanály a nahlížely do osvětlených oken domů, i příbytků ukotvených na vodě. Jejich vybavení bylo tenkrát pro mě přepychové. Velké knihovny byly téměř všude. Asi se tam opravdu dost šetří. Bylo to v prosinci a v penzionu nám neustále vypínali večer teplo. Moc se mi líbilo v Rijksmuseu. V jedné kavárničce, kterou vlastnili Izraelci, nám dali vynikající moučník zadarmo, když si dcera objednala v hebrejštině. To mě dostalo.
Věra Ježková
Úplně správně je Nizozemsko. Nikdy jsem tam nebyla, ale lákalo by mě. Ať jsou lidé lakomí, to je mi fuk. A neohlášené návštěvy taky nemám ráda. Pokračování uvítám.
Zorka Horká
Blešáky mají bezkonkurenční. Možná právě proto, že nic nevyhazují. Taky se těším na dalších Vašich "několik řádků".....povedly se :-)
Zuzana Pivcová
Pane Jaroslave, hodně s Vámi souhlasím. Holandsko jsem měla možnost poznat trochu v létě 1991, kdy mě z vděčnosti za pomoc ve vojenském archivu pozval k nim na návštěvu jeden holandský badatel. On a jeho rodina se třemi polodospělými dětmi byli sympatičtí a leccos mi při cestách autem ukázali. Ale na druhou stranu přiznávám, že velmi šetřili, jedlo se minimálně k večeru z jedné mísy, kdy na mě díky "výrostkům" téměř nic nezbylo. Oběd nebyl, během dne maximálně v kavárně káva s jedním kouskem koláče. Bylo toho víc. Problém byl, že já neměla guldeny, jen marky, a byla jsem pořád jen s nimi, takže jsem těžko mohla říct, že mám hlad a jdu si nakoupit. Přitom byli podle krásného domu a jeho zaměstnání dost bohatí. I dvě ze 3 dětí už pracovaly. No, jiný kraj, jiný mrav. Podotýkám ale, že jsem tam nejela s prázdnou, každému jsem přivezla dárek.
Daniela Řeřichová
Těším se na pokračování. V Holandsku jsem byla dvakrát na poznávacím zájezdu a byla jsem okouzlena - architekturou, uměním, tulipány, větrnými mlýny atd. Ale žít bych tam nechtěla, chyběla by mi naše rozmanitá krásná krajina.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...