Divoké zahrady jsou v módě
Ilustrační foto: ingimage.com a pinterest.com

Divoké zahrady jsou v módě

21. 7. 2019

Hodně barev. Květiny rostou jedna přes druhou. Často jde o druhy, které bývaly na zahradách našich babiček. Vše působí neuspořádaně. Výsledek je nádherný. Tak by se dal jednoduše charakterizovat současný letní módní trend v zahradách.

Čím dál více lidí upouští od úhledných zahrad, které tvoří trávník a řada tújí. I mnozí mladí lidé nyní přicházejí na chuť záhonům barevných květin nebo jejich různým shlukům v prostoru. Trend je znát i ve městech. Mnohé radnice letos založily ve městech a obcích takzvaně mnohodruhové záhony. To znamená, že je naseta spousta různých rostlin pohromadě a ony postupně vykvétají. Něco je odkvetlé, něco je právě na vrcholu krásy, něco se teprve vykvést chystá. Působí to trošku neupraveně, chaoticky, ale přirozeně. Je to přesný opak trendu, který vládl dříve. To znamená velmi úhledné záhony sestavené třeba jen z tulipánů či růží. Bývaly pravidelně zarovnané, květiny mnohdy tvořily obrazce.

Mnozí lidé říkají, že jim divoké kombinace různých květin připomínají zahrady jejich babiček, tedy něco, co jim připadá pro českou krajinu z dávné minulosti typické. A tak sázejí druhy, které se před pár lety vůbec nedaly v běžných hobbymarketech či zahradnictvích sehnat. Jenže nyní je jich tam o obrovská nabídka, protože je poptávka. Někdo volí trvalky, někdo má radost z toho, že si vysel barevné letničky. Každopádně jsou v kurzu floxy, chrpy, máky, hvozdíky, lilie, kopretiny, vlčí boby, měsíčky, slunečnice…. Ideálně vše pohromadě v pořádně divoké kombinaci.

Tady je malá inspirace, jak krásné mohou takové divoké letní zahrádky být.

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pavla Žídková
Určitě souhlasím, že je to krásné a prospěšné i pro přírodu. Jen si nejsem jistá, nakolik to lze aplikovat v zahradách 200 m2, pokud tam mají být ještě nějaké stromky + užitková část.
Lenka Kočandrlová
Dnes,když je skoro všude sucho,ty krátce vysekané trávníky zívají svou žlutí ,zatímco ty ponechané delší trávníky zachovávají zelenou barvu a ještě navíc i krásu v nich kvetoucích rostlin - např. odolný žebříček,hvozdík,prasetník.
Liběna Dolochová
To je opravdu krásné- taková rozkvetlá zahrada je jako balzám na duši a určitě krásnější, než nízko střižený anglický trávník
Marie Magdalena Klosová
Před 14 dny jsem takovou obdivovala v Květné zahradě v Kroměříži. Zkusím to příští rok na chalupě v Beskydech. mm
Marie Ženatová
Díky za dobrý článek. Letos jsem celou horní půlku zahrady nechala růst na divoko, syn ji pak později posekl a já usušila seno pro jejich králíky. Tak mi ubylo hodně práce s mým častým sečením, loučka byla plná motýlků a já měla daleko více času na jiné aktivity. A protože seno je čím dál dražší a trávy roste méně, tak to tak budeme dělat i další roky ke vzájemné spokojenosti...
Lucie Kubelková
Ale taková zahrada naopak není vůbec náročná, je opravdu lepší, když je na místě, kam se nemusí často chodit, nebo v ní mít vysekané cestičky (na šířku sekačky), zbytek 2x - 3x do roka vzít kosou. Škůdci a choroby se v takovém porostu prakticky nevyskytují, a pokud ano, většinou si příroda sama poradí - ve větším množství se objeví slunéčka, škvoři, krásnoočka a pod. Tam, kde si hrají děti, je lepší mít tzv. jedlý trávník, tedy nízký porost většinou tvořený nízkými bylinkami, které jsou jedlé a léčivé (smetánka, sedmikráska, kontryhel). Samozřejmě veškerá chemie je tabu, dobré je mít v zapomenutém koutu zahrady kopřivy, nálev z nich zapudí obvyklé škůdce, na něco zase zabírá jícha z rajčatových natí a apod. Máme motýlí louku od Planta naturalis, u domu nízký jedlý trávník, louku s cestičkami, mezi zeleninou měsíčky, lichořeřišnice, u růží levanduli, všude je šanta, andělika. Roky jsem nepoužila žádný pesticid.
Hana Nováková
Abych se neopakovala, sdílím hlavní myšlenky pana Boháčka.
Elena Valeriánová
Nemusí být celá zahrada takto "na divoko", stačí nějaké záhony, kouty apod. Chodím po loukách a kolem řeky a snažím se sbírat semena květin. Protože, když koupíte sáček semínek, je tam semínek 10-20. Tak s chutí do toho, ať je to u nás hezké.
Karel Boháček
Takové zahrady jsou náročné. Nesmí se hnojit chem.obchod.přípravky ,ale přírodním hnojivem. Musí se kosit kosou či srpem. Na podzim nechat vysemenit a pak teprve pokosit. Pro dětské skotačení se nehodí, zničí ji. Jinak je to krása. V Kadani nechali pod hradbami polní kvítí a je to nádhera.
Alena Vávrová
Také se mi to moc líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.