Španělské "Mrtvé moře"
FOTO: autorka

Španělské "Mrtvé moře"

18. 7. 2019

Menor Mar neboli Mrtvé moře je ve skutečnosti laguna obepínající Středozemní moře na jihu Španělska. Laguně se také přezdívá "velký rybník nebo přírodní bazén" . Moře se nachází v autonomní oblasti Murcia na pobřeží Costa Cálida asi 80 km od Alicante. Lagunu odděluje od Středozemního moře úzký pruh země, který se nazývá La Manga (v překladu rukáv). Do této  části Španělska jsme před pěti lety  přijely s kamarádkou a  řekly jsme si, že se na toto místo budeme znovu vracet. Líbilo se nám, že se můžeme chodit koupat jak do laguny, tak i do Středozemního moře. Už začátkem června bývá voda v laguně velmi teplá. Vstup do vody je pozvolný a nejsou tam žádné vlny. Prostě rybník. A tak  jsme tak létaly pravidelně vždy v červnu do apartmánů Tesy, které jsou na břehu laguny. Zakoupily jsme si již  rok předem letenky do blízkého Alicante či Valencie a pak nás taxi odvezlo do apartmánu. Stravu jsme si zajišťovaly samy, v blízkosti je dostatek obchodů a ceny potravin srovnatelné jako u nás.

Letos bohužel kamarádka už nechtěla letět, a tak jsem se rozhodla, že pojedu s CK Delfín Travel. Byla to dobrá volba. Cestovka se specializuje na seniorské pobyty +55 a tomu odpovídají i poskytované služby. Už na letišti v Praze nás uvítala delegátka, která nás nasměrovala k odbavovacím přepážkám. Protože letos v únoru bylo nově otevřeno letiště v Murcii, byla cesta z letiště do hotelu Colonna na La Manze poměrně krátká. Tam nás uvítaly dvě delegátky zmíněné cestovky a všech 180 turistů odvezly přistavené autobusy do hotelu.

Hotel Colonna, kde jsme týden bydleli, je poměrně rozsáhlý hotelový komplex, ubytování bylo velmi slušné a stejně i jídlo.Tak trochu mě zaskočilo, že i když jsem byla sama u stolu, přinesl mi obsluhující personál k obědu i k večeři "sedmičku vína" a minerálku. Vínem tedy Španělé opravdu nešetřili. Líbila se mi všudy přítomná čistota všech prostor, a to jak bazénu, tak i okolí hotelu a k tomu velmi příjemný personál.

Obě delegátky CK Delfín se o nás staraly mimořádně pečlivě. Každé ráno a večer seděly u svých stolků v hale hotelu a zařizovaly pro nás veškeré zájezdy po okolí nebo řešily drobné problémy jednotlivých hostů. Je zajímavé, že většina účastníků zájezdu byly ženy a to buď samotné jako já, nebo letěly s kamarádkou.

Jako první byla okružní cesta po La Manze, která má 19 km - my jsme bydleli na třetím km. Jízda otevřeným vláčkem s různými zastaveními se mi moc líbila. Nejprve jsme se jeli podívat na přístav a maják Cabo del Palos a pak pokračovali až na 19 km ke zvedacímu mostu. Ten umožňuje cestu lodím z laguny do Středozemního moře a zpět. Delegátky nám o všech zajímavostech, které jsme viděli cestou, vyprávěly a poskytovaly zajímavé informace. I když jsem již před lety na La Manze byla cca 5x, určité věci jsem neznala.

Vedle našeho hotelu si otevřel restauraci s názvem "U Švejka" hostinský z Ostravy a dokonce v ní čepuje jak pivo Prazdroj, tak Budvar. Ve Španělsku je velmi populární místní pivo Tropikal. Od našeho příletu byla hospůdka  stále  obsazena účastníky našeho zájezdu.

Hlavní činností některých turistů byla každodenní návštěva "Jeleního ostrova", kde se nalézá bahno, kterým se pak natírali. Cesta vedla od hotelu cca 500 m v moři, kde sice byla voda pod kolena, ale na dně jsou různé chaluhy a já jsem to absolvovala jen jednou, bahno jsem stejně v moři nenašla a raději se vrálila zpět k bazénu. Ten byl čistý a lehátka také.

Abych si přeci trochu bahna užila, jela jsem s ostatními do bahenních lázní San Pedro del Pinatar, které jsou vzdáleny od hotelu cca 40 km. Přírodní lázně tvoří nádrže s teplou vodou a na dně je bahno. Ale nejprve se musí lidé "namočit" v protékajícím potůčku, kam si lehnou, pod hlavu si dají kámen a leží tam cca půl hodiny. Poté vstupují do bahenní koupele. Já jsem do potůčku nevlezla, vypadal velmi špinavý (plný bahna) a vstup do lázně se mi nelíbil. Ponoření do bahenní vody jsem prostě nezvládla. Raději jsem se šla vykoupat do přilehlého moře.

Jinak pobyt na La Manze byl velmi příjemný. Chodila jsem se denně koupat na  krásnou písečnou pláž u Středozemního moře nebo do laguny, to podle počasí. Mrtvé moře není úplně "mrtvé" jako v Izraeli. Plavou v něm malé rybky, a když máte smůlu, mohou vás i žahnout medúzy. Těch ale letos moc v moři nebylo. Před léty jsme jich zažily invazi. Slanost se údajně pohybuje okolo 18-20 %, oproti Izraeli, kde je slanost 38%.

Po týdnu nás čekal odlet z Murcie, kde je takové malé provinční letišťátko bez obchodů, jen s malým  bistrem. Odletěli jsme tzv. na čas a bez potíží jsem se vrátila domů. Cestování s "Delfínem" je pohodlné, oproti jiným se člověk nemusí o nic starat. A tak koncem září s touto CK opět letím na 10 dnů do Itálie na Ischii.

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiřina Pacovská
Dobrý den, děkuji za Vaše reportáže z častých cest. Je to příjemné čtení tedˇv zimě :-).
Soňa Prachfeldová
Jarmilko, užívej si krás a cestování a v září Tě čeká opět krásný několikadenní výlet. Jsem moc ráda, že jsem Tě poznala a že se opět uvidíme příště. Opatruj se :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
RE: trochu z rozčilení a rozhořčení jsem udělala několik chyb: zájezdu, báječných, já, - pro paní Jiřinu Votavovou aby opět nemusela provádět kontrolu a opakovat co jsem zase spáchala.
Jarmila Komberec Jakubcová
Bílé ubrusy tam prostě byly - nejsem slepá. Prosím sdělte mi milá paní Votavová co tím sledujete, čím jsem Vám osobně ublížila, proč mi pronásledujete? .Poznala jsem na zájezu pár bájčnýh lidí napište mi na moji e-mailovou adresu: zdejarkaja@seznam.cz a j vám odešlu adresy několika lidí kteří v uvedeném zájezdu od 19.6.-24.6. v předmětném hotelu byli. A prosím už s vámi nechci vést žádné diskuze zda se hotel někomu líbil či nelíbil. Vždy je to věc názoru či úhlu pohledu. Pochopila jsem, že jste tzv.revizor mých diskuzních příspěvků. Jestli jste si nevšimla, já se o Vás nezajímám ani o vaše cestování či názory. Mně se na La Manze líbilo a CK Delfín jsem byla spokojená. Víc nic k tomu nehodlám už komentovat.
Hana Práglová
Jaruškrásné počteníčko i foečky .Děkuji moc.!!
Dana Puchalská
Jarmilo, vím za do těch zemí se už asi nedostanu. A o to víc mně baví číst si o nich od někoho kdo tam byl. Děkuju za článek.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano cestovka se jmenuje INEX od které si lze koupit jen dopravu z letiště a ubytování. To ještě nefungoval booking jako dnes. Letenku jsme si zařídily sami a podle ní pak přizpůsobily termín zájezdu. Počátkem září letím na týden do Izraele a protože dnes už funguje booking kupuji si u něj ubytování a letenku už mám od jara.A letím sama. Je ale pravda, že koncem září ale pak letím s Delfínem. A protože se mojí kamarádce v květnu na G.Canarii moc líbilo, slíbili jsme si, že tam strávíme Vánoce.
Naděžda Špásová
Tak tam se taky určitě nepodívám, ale nijak mi to nevadí. Hlavně, že jsi si to, Jarmilko, užila a to je nejdůležitější. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Vážená paní Votavová, do oblasti La Manga jsem jezdila opravdu z letiště Alicante do apartmánů Tesy. Jízdu z letiště a zpět a tak u ubytování nám zajištovala CK INVEX takže to opravdu nebylo tak drahé jak píšete. Cenu z taxi jsme tedy platily v Kč u cestovky. Jinak souhlasím, že hotel s jmenuje Cavanna a bohužel jsem udělala drobnou chybku, což s stát opravdu může každé. Vidím, že jsem vaše "oblíbenkyně" a čekala jsem od vás kritiku - jak jinak. V hotelu Cavanna jsme měly na stole krásné bílé ubrusy, jídlo bylo opravdu super jak většinou ve Španělsku bývá. Jinak co týče delegátů zažila jsem různé a nebudu popisovat. Každý i jezdí kam chce, jaké má finanční možnosti ale také zdravotní omezení. V zájezdu byla většina aktivních seniorek i mladších lidí. Jinak já jsem byla letos v květnu na Gran Canarii a platila dvojnásobek ceny, kterou popisujete. Záleží kde si koupíte hotel - zda u moře, nebo jinde. Zkuste si koupit Beverly Park výhledem na moře, ultrainclusive a jednolůžák. Pak něco pište o ceně. V loni v září jsem s manželem měla dvojlůžák a cena byla samozřejmě jiná. Sama jsem platila týden pobytu 27 880,-- Kč a moje kamarádka, která jela se mnou a také měla svůj pokoj stejnou cenu. Já o žádných last minute ze dne na den nepíši, nekupuji je protože pracuji a dovolenou si musím plánovat podle práce.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ani já nechci dělat nějaké cestovce reklamu. Tu za ni odvádějí její pracovníci v jednotlivých destinacích protože zájezd prodat může každý ale dělat delegáta je o hodně složitější. A ze své zkušenosti mnoha let cestování s cestovkami vím, že ji dělá její delegát v místě destinace. Zatím jsem byla s Delfínem v Albánii a nyní v Murcii. A v obou zemích byli dobří. Což o daleko jiných CK zvučných jmen říci nemohu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%