Starokladrubáci získali respekt UNESCO
FOTO: www.nhkladruby.cz

Starokladrubáci získali respekt UNESCO

16. 7. 2019

Léto bývá skoupé na informace, obvzlášť na ty pozitivní. A tak v nedávné době milovníky české krajiny příjemně překvapila zpráva, že se Národní hřebčín Kladruby nad Labem stane součástí světového dědictví památek UNESCO.

Avšak je nutné upřesnit, že jako již čtrnáctá památka tohoto druhu v České republice byla zapsána krajinná památková zóna kladrubské Polabí. Jeho nedílnou součástí je právě hřebčín, který již více než 500 let chová ceremoniální kočárové starokladrubské koně.

„O zápis Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na seznam UNESCO usilovala ČR již řadu let. Na indikativní seznam kandidátů na zápis byla krajina zařazena už v roce 2007. V roce 2018 pak Česká republika předložila oficiální nominaci. Letošní rozhodnutí výboru, který zasedal v ázerbajdžánském Baku nás velmi potěšilo. Je to velká pocta a závazek zároveň. Skutečnost, že výbor dnes rozhodl tak jak rozhodl, je pro nás důkazem dobře odváděné práce a oceněním dlouholetého úsilí mnoha lidí,“ říká Mgr. Veronika Rybáčková, referent vztahů k veřejnosti Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

Návštěvníkům zdarma slouží velkokapacitní parkoviště. Při cestě z něj lidé narazí na pokladnu a prodejnu suvenýrů, kde získají dostatek informací, co vše je v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem možné spatřit.

Návštěvnické trasy nabízejí prohlídku stájí, kočárovny a postrojovny, zámku nebo historické lesovny. Samostatně si pak mohou zájemci oproti záloze půjčit klíč od rozhledny a z výšky 87 schodů bývalého vodojemu je pak možné prohlédnou si celý areál hřebčína i s přilehlými pastvinami.

Jak ale upozorňuje Veronika Rybáčková, je vhodné, aby si návštěvníci zajistili vstupenky prostřednictvím on-line systému, který je na webových stránkách hřebčína. Za prvé si můžete dobře rozmyslet, kterou trasu navštívíte včetně toho, že jsou zde i trasy kombinovné. Za druhé se zájem o hřebčín zvyšuje den ode dne, a tak byste mohli mít potíže se vůbec na prohlídku dostat.

Vzhledem k tomu, že lidé procházejí hřebčínem za provozu, bylo nutné upravit návštěvní řád. Do areálu není možné přicházet s dětskými kočárky a ani se psy.

Není výjimkou, že na své prohlídce potkáte koně kteří odcházejí na pastviny a nebo kočár se čtyřspřežím. Zkrátka koně po celý den pracují a návštěvníci je nemohou rušit.

Tak jako si starokladrubáci vysloužili respekt odborníků, musíme k nim mít stejný respekt i my návštěvníci.

 

Božena Hažová

 

 

 

cestování památky UNESCO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Ať jim to vychází i nadále - koníkům i těm, kteří o ně pečují.
Marie Seitlová
Hřebčín si to zaslouží, před pár lety jsem ho navštívila. Zajímavé a krásní koně.
Věra Ježková
O zapsání kladrubského hřebčína do UNESCO vím. Potěšilo mě.
Dana Puchalská
Ano, tyhle koně jsou opravdu fešáci.
Alena Vávrová
Jsou to krasavci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%