Výlety se salzburskou kartou
Foto: autorka

Výlety se salzburskou kartou

26. 7. 2019

Na zájezd mne upozornila zdejší íčkařka Marie a pozvala jsem kamarádku pejskařku. Líbil se mi termín, kdy mi dcera mohla ohlídat psa. Až na Gosau a Salzburk byla oblast Radstadtských Alp pro mne novinkou.

První zastávka byla u jezera Wolfgangsee u St. Gilgenu, narodila se zde Mozartova matka, vyjeli jsme nostalgickou lanovkou z roku 1957 na Zwolferhorn v 1476 m a pokochali se pohledem na sedm jezer Dachsteinu a zubatou korunu hor s ledovcovými splazy. Cestu na ubytování v Eben im Pongau nedaleko Radstadtu jsme se zastavili na náhorní planině Postalmu, ráji běžkařů a skotu. Ubytování a strava v hotelu Ebnerwirt bylo vynikající a salzburská karta umožňovala velké slevy na spoustu atrakcí.

Druhý den jsme zamířili přes Abtenau k soutěsce Lammerklamm, přítok Salzy prodral se do Scheffau, rekreačního střediska se spoustou chat. Gosau bylo místo, kde jsem byla už vloni, ale zamířili jsme do opačných končin Zwieselalmu /1480 m/ a vyhlídka na ledovec Dachsteinu se neomrzí. Při zpáteční cestě jsme v Abtenau využili lanovku Karkogel a zpět sjeli na bobové dráze. Jela jsem poprvé v životě.

Další den v Radstadtských Taurech v Obertauernu nás lanovky dopravily na Seekarspitze /2 360m/ nad jezerem. Procházkou okruhem značených cest jsem sestoupili zpět do údolí. Cestu lemovaly vodopády a jezírka, mokřiny se suchopýrem, hořce, vstavače a vyplašili jsme nejednoho sviště. Prohlídka hradu Mauterndorf se protáhla a na Lungau zbylo málo času.

Ze stejného důvodu jsme vynechali další hrad Hohenwerfen, tyčící se nad cestou do Bad Gasteinu /1 002 m/. Je to lázeňské městečko s překrásným vodopádem, polohou připomíná naše Karlovy Vary. Lanovkou jsme se dostali na Stubnerkogel / 2 246 m/ s lanovým mostem, vyhlídkovou plošinou přes údolí a vlídnou restaurací. Po návratu do údolí nás uvítal lázeňský areál v plném komfortu, jen letos bylo v horách takové vedro, že jsme termální vody a saunu nepotřebovali, ochlazovali jsme se ve chladném venkovním bazénu.

Celý týden trvalo slunečné a teplé počasí a procházky ve výškách doplňovalo koupání. Tentokrát z Flachau výjezd na Kogeln /1900 m/ s okružní procházkou po hřebeni a výšlap k lanovce na druhé straně kopce do Wagrainu, kde jsme navštívili koupaliště a hrob Josefa Mohra, který napsal text vánočního hitu Tichá noc.

Kartu jsme hojně využili i poslední den strávený v Salzburku. V nedalekém skanzenu jsme v dešti projeli vláčkem kolem starých horských stavení, ve městě už bylo slunečno a letně. Hrad a zámek Mirabel se zahradami, kostely a muzea, vyhlídky a projížďka po Salze. Mozartovo město má co nabídnout.

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
O Rakousku jsem se už zmínil v redakčním příspěvku o Bílém jezeru. Rozhodně se vyplatí tam jet. Hustá síť lanovek je výhodná i pro ty, kteří už nemají na to, lézt po nesčetných turistických stezkách. A koupě Salzburgerlandkarte je velice výhodná.
Věra Ježková
Hani, nádhera. Díky.
Alena Tollarová
Krása, krása, krása! Skoro všechna ta místa jsem navštívila a srdíčko touží si to zopakovat.
Květa Řičánková
Slevovou kartu poskytují regiony ubytovaným návštěvníkům,dostali jsme ji na recepci. CK je uvádí v nabídce-Rakousko,Itálie,Švýcarsko. Také jsem tuto oblast navštívila,hodně pěkných míst ale stále jsou místa kam bych se chtěla podívat.
Marcela Pivcová
Evropu jsem bohužel příliš neprocestovala, ale v tomto kraji jsem na některých místech byla (s cestovkou). Mohu jen potvrdit, že i přes hodně náročné pěší túry tam bylo krásně.
Elena Valeriánová
Hani, my jsme byli v Alpách začátkem července a bylo tam krásně. Jen je chyba, že na rozdíl od Tebe, si na nepamatuji názvy. Díky za hezké počteníčko.
Jitka Hašková
Hanko, moc zajímavý výlet. To bych také ráda absolvovala. To jste jely autem nebo s nějakou cestovkou? Co je to ta salcburská karta? Když tak mi to napiš do vzkazů. Omylem jsem z tabletu dala jen 4*.
Naděžda Špásová
Alpy určitě stojí za návštěvu, užila jsi toho hodně. Já bych to asi nedala, mám raději klidnější pobyty. Omlouvám se za ty hvězdičky, to je tím rolováním. ******
Zuzana Pivcová
Dost náročné cestování, ale vy jste holky zdatné. Já si mohu jen vzpomenout na Salzburg a Hallstatt s pohledem na Dachstein.
Alena Vávrová
Hančí, na tak to tedy bylo více než "výživné". Já jsem tam byla jen 2 dny a prakticky na jednom místě a byla jsem z toho úplně utržená. Dík za článeček a fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.