Nevím, jak ostatní lidé, já miluji brambory tzv. na loupačku, už od dětství. Jen trochu jiné je to v tom, že pro mne začínají už s létem, s novými brambory, k tomu podmáslí. Nové brambory nejlépe z vlastní zahrádky, podmáslí, to, co přijde nejvíc chutné, už to není jako v našem dětství...
Další, co mi kdysi učarovalo, jsou fazolky nakyselo, doma se nedělaly, tatík měl žaludeční potíže z války a vojny, nemohl omáčky s mlékem a smetanou. Jednou, když jsem byla na praxi, vedoucí uvařila kotel omáčky fazolek, spíš 10l. hrnec. Od té doby je to má další letní láska, buď jen s brambory, či i s vejcem na tvrdo.
Další letní je salát z rajčat, vajec na tvrdo, cibule, majolky, dochutit podle chuti. A borůvkové, meruňkové knedle, buchty na různý způsob nemají chybu, natož plněné papriky, zeleninové saláty s obměnou přísad, různě zapečená zelenina, houby...
Tak při výletech do přírody myslete i na něco jiného, je to lepší, než se hodiny smažit bez hnutí u vody nebo na zahradě.
IIustrační foto: pixabay.com
Moje vzpomínky na léto trochu jinak
26. 7. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
28.7.2019 06:17
Díky za milou připomínku. Všechna tato jídla se u nás často objevovala už od mého útlého dětství a na smažení u vody nebylo ani pomyšlení a ani čas - protože jsme se smažili všichni na polích...
Zdenka Jírová
27.7.2019 00:50
Fazolky nejím,ale smetanovou omáčku s koprem,vejci na tvrdo a nové brambory, to znám už od prázdnin od babičky a ráda si to uvařím i nyní. Je na to ten správný čas.
Věra Ježková
26.7.2019 17:06
Brambory s podmáslím jsme měli včera k obědu. Fazolky nemusím, rajčata nejím, smažit se bych nevydržela ani deset minut.
Zdenka Soukupová
26.7.2019 13:25
Fazolky na kyselo zrovna nemusím, ale na ostatní si taky vzpomínám a dodnes mám ráda. Hlavně proto, že jsou to vše rychlá, jednoduchá a vlastně i laciná jídla. Hezké připomenutí.
Jana Šenbergerová
26.7.2019 11:00
:-)) No vida, dnes máme fazolky, zítra podmáslí, bohužel z obchodu a šlehané, takže neobsahuje hrudky másla, které mi vždycky moc chutnaly. Včera jsme dojedli borůvkový koláč a dnes peču meruňkový. Pořád jsou to dobroty. Zřejmě jsme s autorkou naladěny na stejnou vlnu a určitě je nás tu takových mnohem víc. :-)
Hana Nováková
26.7.2019 09:01
Blanko, připomněla jste mi letní dobrůtky. I já taková jídla vařím a chutnají i mému manželovi. Když na procházku tak do lesa, u vody se nesmažím, na slunce nesmím, přijedu k rybníku, odhodím župan, hupky do vody, hodinku si plavu, jen tak se cachtám, potom se osuším, do županu a domů. Tak to mám já.... díky za článek a tak i trochu za nápad, co bych mohla uvařit v těchto vedrech.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Tento týden se ve vědomostním kvízu podíváme do evropských měst.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Měla by být v České republice uzákoněno právo na eutanázii?
Rozhodně ano, toto právo by měl mít každý svéprávný člověk
Nejspíše ano, pokud zákon zajistí důslednou kontrolu, aby nebyla eutanázie zneužívána
Nevím, nemám na to jasný názor
Spíše ne, mohla by být zneužívána
Rozhodně ne, je to velmi nebezpečné...