Chvála knihobudek
Foto: autorka

Chvála knihobudek

27. 7. 2019

Nepředpovídala jsem jim velkou budoucnost. Znajíc potřebu zničit a/nebo odcizit vše, co lze, jíž se vyznačuje část našich spoluobčanů, obávala jsem se, že brzy zaniknou. Mám velkou radost, že jsem se mýlila. Knihobudky tu jsou stále. Chodím vlastně jen ke dvěma. Ta menší je naproti našemu domu u parku, ta větší na frekventovaném místě u stanice tramvaje a metra na Palmovce. Další občas potkávám na svých toulkách Prahou. Jejich princip, tak krásně jednoduchý, mi vyhovuje. Několik dní poté, co jsem do budky vložila svoji knihu, se jdu podívat, jestli tam ještě je. A potěší mne, když ji nenajdu.

Nedávno jsem na Palmovce objevila dvě knížky povídek I. A. Bunina. Obě v sobě měly vlepen bílý lísteček s následujícím textem: „Projekt ,Kniha do vlaku´. Jsem kniha z kralupské městské knihovny a jsem ráda, že máš zájem si mě přečíst. Pokud se ti bude chtít, dej vědět, kam až jsem se podívala. Zprávičku můžeš poslat na e-mail: vedouci@knihovnakralupy.cz. Přeji hezké počteníčko.“ Knížky vyšly v letech 1988 a 1989. Přestože jsem si myslela, že projekt už nejspíš skončil, na uvedenou adresu jsem napsala. Sdělila jsem, že si knížky nechám a místo nich dám jiné. Ke svému velkému překvapení jsem vzápětí obdržela od paní vedoucí knihovny poděkování.

Z webové stránky wiki.knihovna.cz jsem se dozvěděla, že knihobudky vznikly v Praze v roce 2013 jako originální, neziskový projekt. Byl to moc hezký nápad prima lidí, kteří mají rádi knížky. Nové, i ty hodně osahané. Děkuji všem, kteří se do provozu knihobudek zapojují a kteří je využívají. Mé poděkování patří i těm, kteří knihy ve svém životě nepotřebují, a přesto neničí to, co druhým dělá radost.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
S knihobudkami jsem se poprvé setkal v Rakousku v roce 2013. V té době už v Rakousku fungovaly několik let. Konečně se rozhoupala i Litoměřická knihovna a zřídila tyto malé knihovničky ve městě, hlavně na nádraží. Protože rozpouštím svou velkou knihovnu, rozvezl jsem zatím asi 500 knih po domovech důchodců, věznici, nemocnici, kavárny atd. Knihami jsem zásobil i náš celý dům. U mně v knihovně zbytečně leží a jiného potěší. myšlenka knihobudek je skvělá.
Květuše Pinkasová
Poprvé jsem knihobudku spatřila v podchodu u úřadu ve starožitné skříni na Posledním puchýři v době večeři svatomartinské husy. Nemohu si vzpomenout kde... asi před 5ti léty. Od té doby je vyhledávám a jsou skoro všude! V té naši na nádraží, nám někdo nechal minulý týden ve vrchním prázdném regálu, prázdný červený soudek od piva. Vyfotil mne s ním Petr z Maryšky a já jsem s ním pak šla k popelnicím přes půl Bohumína. Knihobudka s viditelným označením kniha do vlaku, to je stále můj skoro denní směr. Vaše Ta vaše Věrko knihovna je krásná, moderní a asi taky rychle vybrána. Neprší do vám do ní? Aspoň možná nemusí nikdo utírat prach a kolečka od kávy. Těším se někdy do Prahy. Půjdu po stopách knih do vlaku.
Marie Doušová
Zrovna včera jsem odnesla několik knih do knihobudky. Vždy ,když jsem se tam zastavila, tak zela prázdnotou , tak nevím, zda bezdomovci je nepoužívají jako palivo ,nebo do sběru. Doufám ,ale že si je někdo půjčuje také na čtení.
Marie Seitlová
V našem městě je knihobudka moc pěkná, je na nádraží a starají se o ni seniorky z našeho klubu. Chodí do knihovny pro vyřazené knihy, polepí je a zase doplňují. Vidím tam stát a vybírat stále cestující. Knihobudka je i v Ostravě, Přerově.
Helenka Vambleki
Skromně se pochlubím, že knihobudku jsem v Bohumíně na nádraží "porodila" já a pomohlo mi ANO, protože kulturní komise od toho dávala ruce pryč právě s odůvodněním, že knihy budou lidi trhat, špinit a podobně. Ale ona žije, v prosinci už bude mít to mé dítě tři roky a stále je pravidelně doplňovaná pracovnicemi knihovny a kontrolovaná četou seniorek, kterou vede Květinka a cesta ke knihobudce byla její první po propuštění z nemocnice. Kupodivu, s ohledem ke skladbě obyvatel Bohumína, kdy je u nás ve většině menšina :-) :-) :-), černoušci o knihy moc velký zájem nemají. Nás ale nenajdete v seznamu Knihobudka, protože my patříme do seznamu projektu Kniha do vlaku, což je samozřejme to samé v bleděmodrém a to je právě i Věrkou zmiňovaná Kniha do vlaku z knihovny v Kralupech
Jana Šenbergerová
Chválím nejen knihobudky, ale také Věru, že se tu o nich takto zmínila. Úplně poprvé jsem je viděla také v Poděbradech a od té doby porůznu i volně ložené na nádražích či jiných vhodných místech. U nás jsem zatím žádnou neviděla, i když v budově pošty občas leží nějaké knihy ve výklenku, kam dává informace naše knihovnice. :-)
Soňa Prachfeldová
Je to prima věc
Dana Puchalská
Věrko, díky za tip. Já vozím knížky do Ikemu a ráda. A další knihobudka je v OC Štěrboholy. Už jsem jich tam taky pár dala. A ve sklepě čekají ještě 3 krabice od banánů na své budoucí majitele.
Věra Ježková
Děkuji vám. Seznam knihobudek v ČR jsem našla na adrese http://www.knihobudka.cz/mapa/. Taky mne samozřejmě napadlo, že knížky můžou putovat do sběru. Ale s tím nic nenadělám. A jak známo, neužít se dá všechno. V obou případech, o nichž píšu, jsou blízko knihobudek kontejnery na papír. Takže případní zájemci se mohou obsloužit tam.
Marcela Pivcová
Škoda, že budky neexistovaly o pár roků dříve. Když jsem odcházela ze školy, roznesla jsem mnoho knížek do kabinetů mým kolegům - podle mé úvahy, co by se jim k učení mohlo hodit. Možná, že mnozí z nich darovanou knížku ani neotevřeli. Posledních pár měsíců někdo začal u nás v domě nechávat knížky na chodbě u schránek. Ztrácejí se...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.