Sportování v lese má mnoho blahodárných účinků
ilustrační foto: pixabay.com

Sportování v lese má mnoho blahodárných účinků

29. 7. 2019

Člověk je součástí přírody a jako takový má přirozenou potřebu udržovat s ní kontakt, a to již od malička. Podle průzkumů se děti mnohem raději než na vybudovaných (hlavně městských, sídlištních) hřištích zdržují na místech, kde je jim přístupná skutečná příroda.

Obavy, že děti mohou přírodě uškodit, nejsou příliš opodstatněné. To, že si během hry něco utrhnou nebo ulomí, příroda přežije. Naproti tomu ale fakt, že prozkoumávají brouky, kůru stromů nebo stonky, představuje víc než hru. Pozorovat krajinu a přírodu znamená totiž vytvořit si schopnost se v ní orientovat a vytvořit si pomyslné záchytné body, nutné pro přežití vlastního druhu.

Zatímco děti ve své spontánnosti občas nedbají zákazů a od cesty do lesa je neodradí ani strašidelné pohádky o ježibabě nebo vlkovi, dospělí v sobě potřebu zeleně často potlačují. Velká část současné městské populace tráví většinu svých dní v uzavřených prostorách - bytech, kancelářích, dopravních prostředcích, nákupních centrech, což nejen oslabuje jejich imunitní systém, ale i zvyšuje riziko vzniku depresí. Jestliže se zaměstnanci, pracující v kancelářích, alespoň čas od času vydají do přírody, trpí psychickými poruchami přece jen méně.

Zvlášť pozitivní účinky se připisují jehličnatým lesům. Jehličnany vylučují velké množství fytoncidů, které kromě antibiotických účinků mají vliv i na dobré dýchání. Ačkoliv v tomto směru průzkumy nejsou zdaleka ještě uzavřeny, už dnes je možno říci, že např. v oblastech, v nichž bylo kvůli napadení škůdcem nutno zlikvidovat velké množství stromů, vzrostly problémy obyvatel s oběhovým a dýchacím systémem.

Už samotná procházka v lese je velmi užitečná, ale ještě prospěšnější je se tam proběhnout, případně se někam vyškrábat. To posiluje imunitní systém. Není třeba mířit kvůli tomu přímo do hor. Řada turistických tras začíná už ve městě, jinam můžete dojet na kole, které uškodí přírodě rozhodně méně než jízda autem. Některé stezky zdolají i děti a tělesně postižení. V poslední době se v lesích začínají objevovat i moderní stezky a chodníky, určené k chůzi naboso. Na lesních pěšinách si můžete vytvořit svou vlastní překážkovou dráhu, ti zdatnější vyšplhat na nějakou větev, podlézt spadlý kmen, udělat si pár dřepů. Nemusíte se ani přímo věnovat oblíbenému geocachingu. A pro dobrý pocit můžete cestou posbírat do pytle pár odpadků.

Trénink v přírodě má oproti tělocvičně řadu výhod, tepelné podněty, trojrozměrný terén, umožňující zapojení více svalů, a čistější vzduch. Náš mozek se zde na jednu stranu více aktivuje, na druhou zároveň i uklidňuje. Zlepšuje se okysličení těla, sníží produkce stresových hormonů a naopak zvýší vyplavování hormonu štěstí.

Vydejme se tedy při nejbližší příležitosti do lesa, i když to nebude na houby nebo na borůvky. Člověk má v sobě přece od narození zakódováno sepětí s přírodou, třebaže na to mnozí z nás s postupem času už zapomněli.

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Bez lesa a procházek v přírodě by můj život nebyl úplný. Vždy tam neberu energii, a to i ve chvílích, kdy mi není do smíchu. Ještě lepší je chůze s trekingovými holemi, jenže v tomhle parném létě je tolik nevyužívám. Vedra mi bohužel nedovolují chodit do přírody častěji. Je mi smutno za stromy, že téměř neprší a stromy, hlavně jehličnany hynou. :-( Zuzance P. se nedivím obavě z klíšťat, proto je vhodné očkování nebo doporučuji Pangamin - funguje. Navíc vzhledem k tomu, že je sucho, klíšťata nejsou, jen když zaprší.
Zuzana Pivcová
Nebýt obav ze zdejších jihočeských infikovaných klíšťat, byla bych v lese co nejčastěji.
Anna Potůčková
Dávám plně za pravdu. V lesích ze mně vždy vše padá, naberu nových sil, přijdu na jiné myšlenky a pokaždé si v lesu řeknu jak dobře na světě je!
Marie Ženatová
Do lesa jsem chodila celý svůj život jak s dětmi, vnoučátky, teď už víc s kamarádkou. Dnes jsme si vyšly před 6 hodinou a měly štěstí i na houby - nádherné bedle a i několik méně známých jiných druhů... V lese je prostě nádherně, vždy si tam v té krásné a velebné přírody dobře vyčistíme hlavu a protáhneme i tělo.
Dana Puchalská
Od mala jsem trávila spoustu času v lesích. Lepší tělocvična než les neexistuje. A bylo to fajn. Teď už se do lesa dostanu málokdy.
Marie Doušová
Pro mě je les lék na všechny starosti a vždy mě dodá hodně síly k dalšímu životu.
Karel Boháček
V lese je to nejlepší za každého počasí. Nevím proč tolik lidé dávají za fitness střediska, když si mohou zacvičit na zdravém nezapoceném vzduchu - no asi ty hrozná klíšťata.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.