Ostružiník, skvělá rostlina z naší přírody
Ilustrační foto :pixabay. com

Ostružiník, skvělá rostlina z naší přírody

11. 8. 2019

Dobrý den.

Jelikož se blíží doba, kdy budeme sbírat sladké plody z ostružiníku, napadlo mne napsat o této rostlině i to, že patří mezi léčivé rostliny. 

Ostružiník má i celkem zajímavá lidová pojmenování. Ježiník, Ježiny, Vostružiník, Černá malina

Sběr 

Sbíráme listy, které mají svěže zelenou barvu. Ideální doba je od května do konce srpna. Sbírejte listy z volně rostoucích rostlin, třeba v lesích nebo na pasekách. Mají totiž více léčivých účinků než ty pěstované v zahradách . 

Listy sušíme bud' v tenké vrstvě nebo při maximální teplotě 50°C.

Léčivé účinky 

Léčí bolesti v krku, dezinfikuje trávící a močové ústrojí, snižuje nadměrné pocení. Je skvělý na zmírnění průjmu. Pomáhá léčit špatně hojící se rány. Zastavuje krvácení, léčí záněty kůže. 

Čaj 

2 čajové lžičky sušených listů zalijeme 2 dcl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a teplý popíjíme po malých doušcích. Je dobré jej nalít do termosky. 

Čaj z plodů 

2 lžíce čerstvých ostružin zalijeme 1 litrem studené vody a necháme 15 minut stát. Pak necháme krátce projít varem a necháme zakryté 15-20 minut odstát. Slijeme a popíjíme teplý celý den. Je velice lahodný a lze jej přisladit medem, což ocení hlavně malé děti. 

Odvar na kožní rány a ekzémy 

2 polévkové lžíce sušených listů zalijeme 1 litrem studené vody. Přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě 10 minut louhovat. 

Tinktura

10 gramů sušených listů a 1 dcl lihu dáme do lahvičky. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě 3 týdny louhovat. Nezapomeňte lahvičkou občas protřepat. Potom scedíme a používáme při střevních katarech a jako kloktadlo. 

Obklad 

Čerstvé listy přiložíme na popáleniny a krvácející rány. Mají hojivé účinky a zastavují krvácení. 

A na závěr ještě recept na ostružinový likér 

1 kg ostružin 

1 kg cukru krupice 

1 litr konzumního lihu

1.) Uvaříme cukrový sirup - cukr nasypeme do 3/4 litru vody a za stálého míchání necháme rozpustit. Dáme povařit a potom vychladit.

2.) Ostružiny omyjeme, rozmačkáme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu a vaříme další 2 minuty. Kaši z ostružin necháme ještě chvíli  na mírném ohni. Potom scedíme a dolejeme vodou do 1 litru. 

3.) K 1 litru této směsi přidáme 1/2 litru vody, 1/2 litru cukrového sirupu a 1 litr lihu. Promícháme a už můžeme plnit do lahví. 

 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků a z knih, které sbírám. 

 

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Ňam, ňam
Naděžda Špásová
Taky je máme na zahradě, ale zatím jsou malé. Já teď piju čaj z maliníku, prý je dobrý na lymfy.
Alena Vávrová
Mám ráda čaj z listů lesních ostružin, malin a jahod. Budu vařit ostružinový džem.
Jitka Hašková
Oprava kopec se jmenuje Kopná.
Jitka Hašková
Ostružiny mám moc ráda. Nejvíc jsem se jich najedla, když jsem jezdila na jógu na kopci Kopaná u Zlína. Tam se v srpnu les jimi modral.
Zuzana Pivcová
Ostružiny, pokud jsem si je z mlsoty nekoupila za vysokou cenu v Bille, objevím tak akorát v pozdním létě na keři cestou do lesa zvaného Obecňák v Týně. A to jsem ještě podrápaná a plná obav z klíšťat. :-D
Eva Mužíková
Ostružiny mám moc ráda, nejraději z keříčků rovnou do pusy. Jen by ty přírodní nemusely tolik píchat. Zrovna dnes dopoledne jsem šla domů díky ostružinám a takový těm malým kulatým švestičkám, jako z pastvy.:))))
ivana kosťunová
Miluju ostružiny , likér z něj ani nedělám, protože okamžitě zmizí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%