Smím prosit?
Foto: autorka

Smím prosit?

7. 8. 2019

V hotelu Hilton se tančilo.

Při tom našem procházkování Prahou jsme narazili na jednu parádní akci. Pražský hotel Hilton ve dnech 30. 7. - 4. 8. 2019 uvítal taneční školu“ Arthur Murray Dance Centres“. Tuto školu založil v roce 1912 Arthur Murray.

Něco málo o zakladateli studia: Arthur Murray se narodil v roce 1895 v Rakousku-Uhersku, v roce 1897 se rodina přestěhovala do USA. A.M. byl plaché, vysoké a ostýchavé dítě, zejména měl strach se stýkat s dívkami. První taneční kroky zkusil pod vedením svého kamaráda ve 14ti letech. Později vystudoval tanec u Vernona a Iren Castleových a nějaký čas u nich pracoval. Vymyslel a zrealizoval výuku tance pomocí diagramů rozesílaných poštou. Jednalo se o stopy, které si potenciální tanečník pokládal na podlahu, a snažil se naučit tančit. Těchto tanečních kurzů se prodalo přes 500.000 kusů. Později se věnoval výuce tanečních instruktorů pro hotelové řetězce.  V roce 1925 spolu se svou ženou otevřeli první skutečnou taneční školu, v roce 1938 došlo k otevření první franšízové školy. V roce 1964 odchází manželé do důchodu a školu prodávají. Dnes má škola 270 studií v 23 zemích světa. Česká republika mezi nimi není.

Ale zpátky k hotelu Hilton. Taneční a soutěžní zápolení v klasických i latinsko-amerických tancích pod názvem CiaoAmore DOR2019 ovládlo Kongresový sál hotelu. Věk tanečníků se pohyboval mezi 20-75 roky. Překvapením bylo, že soutěžily i páry nesourodého věku, buď výrazně starší dáma a mladší pán či naopak. Šaty, které dámy měly na sobě, byly k vidění na štendrech, a byly pro zájemce volně ke koupi. Jejich cena byla doslova překvapením dne. V průměru přesahovala částku 5000 USD, a veškeré doplňky k šatům, jako korále, náušnice, přívěsky atd, vše neslo značku Swarovski. Takže bylo jasné, že se jedná o velice prestižní záležitost. Taková taneční dovolená snů.

Ovšem jejich taneční umění, nadšení a elán byl obdivuhodný. Při pohledu na tu nádheru jsem si vzpomněla na jeden film a pak se mi v hlavě zavrtala myšlenka. Jistě už víte.

Shall we dance, Roman? (Půjdeme tančit, Romane?)

Nejbližší volný kurz začíná 1. 10., já už to vím …..

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
To je paráda Helčo, zrovna včera jsem říkala Jiříkovi, že půjdeme tančit...hahaha. Jednak u nás není kam a pak Jirka netančí a nakonec já sotva dýchám i bez tance, takže bych to nerozdýchala, ale jako mladá jsem moooc ráda tančila :-)
Danka Rotyková
Jsem Pražačka, tanec miluju, ale moje zdravotní omezení mi tancovat nedovoluje. Takže jen velké poděkování za krásné fotky.
Věra Ježková
Hilton mám téměř na dohled, pro tancování jsem se nenarodila.
Zuzana Pivcová
V pražském hotelu Hilton jsem byla kdysi dávno, krátce po otevření, fascinovala mě jeho modernost a skleněný výtah. :-D Pak tam ještě jednou byla mezinárodní výstava koček. :-D Soutěže v tancích jsou pro mě zajímavé a do takového prostředí se určitě hodí. Věřím, Helenko, že vám s Romanem tanec jde jako po másle, jste dobří tanečníci. A tanec není hříšný. :-D
Dana Puchalská
Kdybych tak uměla tančit, určitě bych se šla podívat.
Marie Doušová
Zase jsem se něco nového dozvěděla a foto potěšilo. Dík.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.