Ovocný koláč s tajemstvím
FOTO: autorka

Ovocný koláč s tajemstvím

12. 8. 2019

Ve svatební den jsem získala kromě dobrého manžela a jeho rodičů i početné příbuzenstvo na Vysočině. Důležitým obohacením ale také byly skvělé recepty ukryté v sešitech mužových tetiček a sestřenic.

Jedním z nejoblíbenějších je recept na skvělou ovocnou buchtu tety Marie, o nějž se s vámi podělím.

Příprava koláče nezabere moc času, protože Marie při všem hospodářství rozhodně neměla čas postávat hodiny v kuchyni. Množství, které je uvedené v receptu, pro naši rodinu dělím dvěma, v pohodě vystačí na jeden větší plech s vyšším okrajem. Koláč je výtečný s meruňkami, rybízem, zkrátka se vším ovocem, jak postupně zraje na zahrádce. My sice zahradu máme, ale protože bydlíme v Bílých Karpatech, sortiment je omezený. Letos jsme se bez reptání vzdali i toho mála, co na jaře nepomrzlo. O sklizeň skromné úrody rybízu a ostružin se šikovně postarali naši ptačí přátelé, které poctivě celou zimu krmíme. Ale nevadí, ostružiny nám poskytli přátelé, rybíz a meruňky jsem koupila na trhu.

Co potřebujeme na dva velké plechy:
24 dkg Hery, másla či jiného oblíbeného tuku na pečení
20 dkg moučkového cukru
2 vejce
½ l mléka
70 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Na drobenku: máslo, cukr krupice, hladká a hrubá mouka – nejlépe se nám udělá pěkně postaru, ručně.

Změklý tuk, moučkový cukr a vajíčka ušleháme do pěny, postupně přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Všechno dobře promícháme. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a hojně poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Troubu rozehřejeme na cca 170 st. C a pečeme asi dvacet minut. Lehce posypeme moučkovým cukrem a dáme vychladit.

Tajemství z vlastní kuchyně
Marie mi jistě promine, že jsem její recept letos doladila do hvězdných výšin – část mléka nahradil vaječný koňak. Zkuste také. Až ochutnáte, budete vědět, jak asi chutnala mana nebeská. Dobrou chuť!

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Hasenohrlová
Podobný koláč dělám během celého léta z různými druhy ovoce,co sklidím ze zahrady.S tím vaječným koňakem to nemusí být vůbec špatné.
Jana Slavíková
Mám rychlý hrnkový recept - zamíchat a šup na plech. Těsto je použitelné na mnoho způsobů.
Jana Šenbergerová
Každá rada dobrá, aspoň je s čím střídat. Ne vždy chutná všechno všem, takže při změně si vždycky někdo přijde na své. :-)
Drahomíra Stínilová
Bohužel, třešně a meruňky už jsou pryč, ale zkusím z mražených. Každý rychlý recept dobrý.
Alena Tollarová
Vypadá dobře a dobře určitě i chutná. Ale myslím, že zůstanu u té ještě rychlejší a jednodušší varianty koláče z drobenky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.