Moruše jsou nejen vynikající ovoce
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Moruše jsou nejen vynikající ovoce

22. 8. 2019

Nedávno mi manžel vyprávěl, jak u svého strýce na Slovensku rád jedl právě toto sladké ovoce. Nyní se moruše nejvíce pěstují na Moravě. Je to krásný strom a každé zahradě dodá na kráse.

Pěstuje se více druhů, například - Morušovník bílý, Morušovník černý převislý, Morušovník červený a od r. 1948 také Morušovník trnavský. 

Dříve se moruše sušily a využívaly jako přírodní sladidlo. Pro léčivé využití se sbírají jak plody, tak i listy. 

Št'áva z moruše 
Působí antibakteriálně a močopudně. Čistí tělo a omlazuje. Zlepšuje zrak, zmírňuje kašel, bolesti v krku, snižuje horečku. Léčí záněty žaludku, posiluje játra a ledviny. 

1dcl šťávy mírně přihřejeme a po doušcích vypijeme. Užíváme 2x denně po dobu 2-3 dnů. 

Čaj z moruše 
1 lžíce plodů zalijeme 3 dcl vroucí vody. Necháme se 15 minut vyluhovat. Potom scedíme, plody vymačkáme a popíjíme. 

Morušové víno 
1 litr kvalitního červeného nebo bílého vína, 100 gr morušové šťávy, 4 hřebíčky, 2 badyány, kousek skořice 

Šťávu a koření zalijeme vínem a láhev uzavřeme. Necháme 3 týdny na chladném místě odpočívat a 1x denně lahví protřepeme. Potom přecedíme a uchováváme v lednici. Pijeme 1dcl denně. 

Kloktadlo
2 lžíce paličkou na maso rozklepaných listů přelijeme 2 dcl horké vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme. 

Obklad
Listy řádně paličkou na maso rozklepeme a přiložíme je na zanícená a bolavá místa. Obklad pomáhá léčit i hemeroidy a drobná poranění kůže a vyrážky. 

Koupel
5 hrstí listů povaříme 5 minut ve 3 litrech vody. Potom odstavíme a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a přilijeme k vodě ve vaně. Koupel by měla trvat maximálně 15 minut. 

Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých zápisků a knih.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Pro mě byla muruše neznámá až do mých 17 let. Teprve, když jsem ambulantně začala chodit do nemocnice, tak tam v zahradě, bylo něco, co jsem neznala. Na vybídnutí jsem ochutnala a bylo to moc dobré. Moje vysoká postava mi dovolila natáhnout se výše, než ostatní - tak jsem si na moruších pošmákla.
Naděžda Špásová
Moruše znám, jako děti jsme je jedlý, docela mi chutnaly. :-)
Marie Ženatová
Také jsem před léty zasadila bílou moruši a skutečně hodně padá, asi je skutečně lepší jak píše paní Soňa ta tmavá. Ale i tak moc děkuji za tyto zajímavé informace...
Jana Kollinová
Vzpomínám na obrovské moruše, které rostly na pozemku babiččiných příbuzných v Brně. Černé moruše byly obrovské, spadané chutnaly nejvíc krocanům. Planá moruše roste v našem parku, ale plody jsou malé, tak akorát ptáčku do zobáčku.
Hana Rypáčková
Jedna moruše přečuhuje do ulice a nikdo neochutnává. Chodník je pak puntíkatý.
Elena Valeriánová
Soni, stejně tak je to u nás na zahradě. Máme bílou moruši, obrovský agresivní keř, drobounké plody, snědla jsem jich možná deset, ostatní opadaly bez užitku. Asi půjde ven. Ale mám jednu příhodu z dětství. Bylo mi možná pět a bydleli jsme na Slovensku. U sousedů měli dvě obrovské moruše a na jednom stromě byla houpačka a vedle ve dvoře hejno hus. Já se houpala a volala pořád výš, ještě výš. Houpačka se utrhla a já přes plot zahučela mezi ty husy a do rozpatlaných moruší a husích .... Jinak se mi nic nestalo.
Jana Šenbergerová
Moruše mi chutnají, ale u nás roste jen jediný strom, a to u silnice, na které plody většinou mizí pod koly aut.
Soňa Prachfeldová
My jsme si před lety koupili na Zahradě Čech moruší bílou, vyrostl z ní mohutný strom a na něm sladké drobounké plody a ty padají. Asi ta moruše tmavá je lepší.
Marcela Pivcová
U nás na sídlišti chodím kolem morušovníku téměř denně, ale ještě mě ani jednou nenapadlo z něj ochutnat, tak to snad tentokrát zkusím.
Věra Halátová
Moruše se na Moravě pěstovaly už když jsem byla hodně malá holčička, asi v roce 1956. Po cestě z Brna přes Židlochovice do Hustopečí a do Horních Bojanovic, tam všude rostly morušovníky. Babička je měla na dvoře. Jeden plodil bílé moruše a druhý tmavě červené. Děda moruše sbíral, dával do sudu a pálil z nich "morušovnicu". Dlouho jsem morušovník neviděla, až předloni v Crne Goře, kde právě dozrával a loni v Polsku ve městě Morawica. Tam ale ještě nebyly zralé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.