Roudnický hrad a zámek očima prvonávštěvnice
Foto: autorka

Roudnický hrad a zámek očima prvonávštěvnice

16. 8. 2019

V Roudnici nad Labem jsem byla tento rok již potřetí. Asi si tak vynahrazuji předchozí více než šedesátiletou absenci. Kdo je připraven, nebývá překvapen. Připravena jsem nebyla, a proto mne překvapilo, že se jedná o dva v jednom.

Potěšilo mne, že většina místností v zámku je prázdná, a prohlídka tedy trvala velmi přijatelnou dobu. Přátelé historie prominou, ale patřím k těm, kdo si myslí, že některé zámky jsou uvnitř všechny stejné. Na dějepisné příběhy nemám paměť, čísla nemám ráda, proto si nepamatuji letopočty, v rodinných vztazích se příliš nevyznám. Při návštěvě hradu či zámku vnímám a nasávám jeho atmosféru. Tu si pak dlouho pamatuji. (Proto také vím, že jako mladá jsem chtěla bydlet v Hrádku u Nechanic.) Atmosféry měl hrad i zámek dostatek. Prohlídka začala na hradě. Starobylé mohutné zdi, přítmí. Moc pěkné. Překvapení v podobě ochutnávky místního vína. Výborného. Sympatický průvodce. Naše Roudničanka Ála si sice postěžovala, že říkal něco jiného, než ten minulý – ale to mi nevadilo. Mně by mohl napovídat cokoli. Byla jsem ráda, že to má spád.

Na fotce číslo 6 se Ála s Jitkou dívají do 16metrové hloubky. Na skutečného kostlivce, který tam leží – viz následující fotka. Na fotce číslo 10 je dřevěný strop (nikoli podlaha, kdyby si někdo myslel).

Teď už bez legrace. Hrad i zámek se mi velmi líbily. Stejně jako celý výlet. Největší zásluhu na tom má Ála. Je báječná společnice, své město velmi dobře zná. A já vám nyní nabízím k prohlédnutí 36 fotografií, které jsem pro vás vybrala.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Článek je pěkný, stručný a výstižný. Fotogalerie je moc pěkná a vypovídající o zámku. Líbí se mi, že Věrka zachytila i zbytky románské falce, což je v Čechách docela vzácnost. Další je třeba v Chebu. Bohužel se musím přiznat, že jako Litoměřičák jsem na zámku ještě nebyl, byť to mám do Roudnice pár kilometrů. Ale teď na to budu mít víc času. Věrko, popsala i fotila jsi to pěkně.
Soňa Prachfeldová
Také jsem tam ještě nebyla , máme tolik krásných míst . Hezké fotky .
Alena Vávrová
Tak doufám, když mi to nevyšlo nyní, že v září se zájezdem se tam taky podívám. Vůbec nic jsem o roudnickém zámku nevěděla, než že tam byla vojenská konzervatoř a jeden známý nám nabízel studium našeho nadaného akordeonisty ;-)) .
Věra Ježková
Děkuji vám.
Dagmar Bartušková
Věro, díky! Pěkné přiblížení zámku, kde jsem sice ještě nebyla, ale věřím, že tam s Álou také vyrazím. Krásné fotky.
Zuzana Pivcová
Mám co dohánět, V Roudnici jsme na pozvání Ály byly, ale návštěva hradu se do toho nevešla. Byly jsme se podívat na kytičky, to bylo také krásné. Ála je dobrou průvodkyní všude.
Jana Kollinová
Děkuji za zprostředkovanou návštěvu hradu.
Naděžda Špásová
Věrko fotky máš parádní, jako vždycky. Roudnice je docela hezká, dcera tam chodila do školy. :-)
Elena Valeriánová
...a bez "čárky" par excellence, prosím. Děkuji.
Elena Valeriánová
Děkuji za připomenutí města, které jsem si zamilovala při své loňské návštěvě. Alena je průvodkyně pár excellence.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%