Tip na výlet - Třebechovice pod Orebem
FOTO: autorka

Tip na výlet - Třebechovice pod Orebem

18. 8. 2019

Třebechovice pod Orebem jsou známé Proboštovým betlémem, který je unikátním dílem sedláka Josefa Probošta, řezbáře Josefa Kapucína a sekerníka Josefa Frimla.

Kdysi jsem betlém navštívila, asi v sedmdesátých letech, a toužila jsem ho navštívit znovu, abych viděla, jak byl krásně zrestaurován. Pomohla mi k tomu kamarádka z íčka Marta, která v Třebechovicích žije. Přestože jsem již zveřejnila krátkou reportáž, rozhodla jsem se ještě napsat tento článek,  ukázat více fotografií nejen o betlému.

Něco trochu z historie. Tento betlém je národní kulturní památkou od roku 1999. Byl celý vytvořen ze dřeva před více než 100 lety, skládá se z více než 2000 vyřezávaných dílů, váha bez podvozku je 1,2 tuny. Několikrát byl i vystavován v zahraničí.

Když opadla letní vedra, rozhodla jsem se využít Martino pozvání a rozjela jsem se do Třebechovic. Z Prahy se dá úspěšně zrealizovat jednodenní výlet vlakem i bez auta. Po příjezdu jsme se s Martou vydaly na oběd, zapomněla jsem vyfotit restauraci zvenku, alespoň jsem si vyfotila zajímavé dekorace - na dvou prvních fotkách. Pak jsme se vydaly na náměstí do Muzea betlémů, které bylo nedávno vybudované. Je tam k vidění více než 400 betlémů z nejrozmanitějších materiálů, z různých částí republiky. Také různé české kroje stojí za prohlídku. Momentálně tam probíhala výstava malířky paní Marie Fischerové Kvěchové. Někteří z vás si pamatuji její milé knížky pro děti nebo pohlednice.

Nejzajímavější bylo předvedení Proboštova betlému, kdy jsme se shromáždili před betlémem a osvětlen byl pouze betlém a spuštěn. Vyslechli jsme si celou historii, způsob výroby a restaurování. Zkrátka všechny zajímavosti. Potom jsme si mohli prohlédnout celý betlém zblízka zepředu i zezadu. Je vidět, že betlém přitahuje pozornost lidí po celý rok, i ve všední, letní den bylo návštěvníků hodně.

Z muzea jsme se Martou vydaly na překrásné náměstí, kde je v dáli vedle radnice vidět vrchol Orebu, který je 260 m vysoký a je na něm kostel Božího těla.  Další zajímavosti jsou Evangelický kostel, morový sloup, barokní kašna přestěhovaná z Prahy a meteorologický sloupek. Z náměstí je také vidět kostel sv. Ondřeje, kam jsme mohly nahlédnout.

Odpoledne, než jsem se vydala domů, jsme ještě poseděli s Martou a jejím manželem u nich na zahrádce.

Informace jsem čerpala z letáčku o Třebechovickém betlému.

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Jitko, nikdy jsem tam nebyla. A teď vidím o co všechno jsem přišla. Musí to tam být opravdu krásné.
Alena Vávrová
Třebechovice pod Orebem jsou z mnoha důvodů mojí srdeční záležitostí. Doufám, že se tam opět brzy podívám.
Dana Kolářová
Zajímavý tip.
Marie Seitlová
Třebechovice s betlémem jsou dobrý tip, před rokem jsem tam byla s našimi seniory a setkali jsme se tam i s Martou. Betlém je nádherný.
Eva Mužíková
Jitko, dala jsi si s fotkami hodně práce, povedly se Ti. V Třebechovicích jsem byla jednou, vystavovala jsem tam chovné husy. Z města jsem ale neviděla nic / jen ty konkurenční husy /- ...
Jaroslava Handlová
Jitko, díky Tvému tipu teď vím, že je toho v Třebechovicích i okolí mnou hodně nepoznaného. Pamatuji si ze svých návštěv jen Proboštův betlém. Fotky i výletní tip se mi líbí.
Marie Novotná
Moc hezká nabídka.Třeba se tam někdy podívám,teď vím,co jsem ještě neviděla.
Zuzana Pivcová
Z Třebechovic mám od Marty dárek, který jsem dostala kdysi v redakci - žeton do nákupního vozíku, tak ho nosím vlastně stále u sebe. Kdysi jsme jako děti obdivovaly v Lomnici nad Popelkou krásný částečně pohyblivý betlém místního řezbáře pana Gruse. Tenhle je samozřejmě ještě pracnější. Díky za moc hezký výlet.
Věra Ježková
Jitko, to je moc hezké. Mám radost, že sis výlet užila. Díky.
Naděžda Špásová
Hezký tip na výlet a fotky jsou parádní. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%