Krásná třapatka nachová zvyšuje imunitu a také léčí akné
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Krásná třapatka nachová zvyšuje imunitu a také léčí akné

12. 9. 2019

Dobrý den, přátelé. K dnešnímu článku mě inspirovalo veliké množství fotografií íčkařů, kde tato krásná květina hraje hlavní roli. Třapatka je opravdu nádherná květina a zdobí mnohé zahrady a předzahrádky. Existuje v mnoha barevných variantách. 

Sběr 
Sbíráme listy, kořeny a květy. Sušíme ve stínu nebo uměle při teplotě do 50°C.

Léčivé účinky 
Podporuje léčbu infekcí dýchacích a močových cest, pomáhá při nachlazení, zvyšuje imunitu organismu, tlumí bolesti, je dobrá na špatně hojící se rány a na zánětlivá onemocnění, pomáhá při léčbě akné a lupénky. 

Čaj
1 polévkovou  lžíci sušených okvětních lístků zalijeme 1/2 litrem horké vody. Necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. 

Kloktadlo proti bolesti v krku
Listy a květy nasekáme nadrobno, zalijeme je šálkem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pak scedíme a necháme zchladnout. Kloktáme po 2 až 3 hodinách, až třikrát denně lze vypít malý hrneček. Ale pozor, účinné látky se rychle ztrácí, čaj je proto nutné připravovat vždy čerstvý. 

Tinktura pro posílení imunity 
100 gr nasekaného kořene zalijeme 1/2 litrem 60% lihu. Necháme louhovat 7 dní a každý den s lahví protřepeme. Potom přefiltrujeme. Pro přípravu tinktury lze použít i květy nebo čerstvou nať. 

Užíváme po lžičkách:preventivně užíváme 2 x denně nalačno 1 lžičku, při nachlazení podáváme po 3 dny 1 lžičku v odstupu 3 hodin, následující dny 1 lžičku 4x denně a pote63x denně až do uzdravení. 

Odvar proti akné 
Do 1/2 litru vařící vody vhodíme 3 čajové lžičky nadrobno nasekaného kořene třapatky. Můžeme použít čerstvý nebo sušený. Necháme vařit asi 20 minut a poté scedíme. Jakmile odvar vychladne, lze jím potírat postižená místa. Při větších kožních potížích lze z odvaru připravit i koupel. Odvar lze skladovat v chladu maximálně 2 dny. 

Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých knih a zápisků.  

recepty
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Dík za info, Dano.
Dana Puchalská
Aleno, je to trvalka.
Jana Šenbergerová
Už jen pohled na ni mi dělá dobře. :-)
Alena Vávrová
Několikrát jsem již užívala preventivně Echinaceu od Justa. Letos se mi na zahradě na dvou nových místech objevila žlutá a tam, kde bývala ta nachová, už není. Musím se podívat, zde je to, či není, trvalka.
Věra Ježková
Internistka zabývající se také alternativní medicínou mi na mašince EAV změřila, že echinacea pro mě není. Zajímavé.
Dana Puchalská
Naďo, to vůbec nevadí. Mně občas ty * taky skáčou jako splašený a úplně jinak než jsem původně chtěla.
Naděžda Špásová
Dano, omlouvám se za ty blbý hvězdičky, stalo se mi to při rolování. Kytičku znám, ale nevím, že je to taky léčivka. Ještě jednou, sorry. *********
ivana kosťunová
Tak to je echynacea ? Taky znám- je velmi účinná.
Zuzana Pivcová
Na echinaceu nedám dopustit, už mnohokrát mi pomohla při počínajícím nachlazení, ale kúra, kterou jsem podstupovala, byla: Poprvé 40 kapek, za hodinu 20 a pak ještě několikrát po 10. Je to nápor, ale onemocnění se dá na útěk. :-D Jinak je samozřejmě možné brát ji v zimním období preventivně v menším množství.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.