Odnaučila jsem se závidět
ilustrační foto: pixabay.com

Odnaučila jsem se závidět

9. 9. 2019

Závist je taková zvláštní vlastnost. Člověk si někdy nemúže pomoci a závidí. Ne, že by toho, komu závidí, nesnášel, ale je mu líto, že to, co má ten druhý, z nějakých důvodů nemá taky. Někdo ze závisti i ublíží,ale to je závist zlá a nevyléčitelná. Tak takovou závist jsem nikdy neměla.

Mám pocit, že už vlastně nezávidím  nikomu. Mám, co snesu a můžu mít, a je to !  Auto?  Neumím řídit, tak na co by mi bylo ? Vila? Abych ji snad musela uklízet a udržovat ? Zahrada ? Už se na zahradě nemůžu realizovat z různých důvodů. Služky a zahradníci? Nelíbilo by se mi, dívat se, jak se pro mne plahočí. Děti ? Už se rozprchly, ale mají se celkem dobře  Že jezdí na dovolenou do exotických krajů ? Co já bych tam dělala, když špatně chodím?. K moři ? Nesmím na sluníčko a vůbec už ho špatně snáším. Hodně dobrého jídla ? Na co?. Abych ztloustla a neunesly mě nohy? Hodně peněz? A co bych si koupila? Zlato a drahé kameny? Není důvod si na staré hrdlo věšet drahý náhrdelník. Oblečení? Jo oblečená chodím, ale přiměřeně věku .Minisukně a roztrhané kalhoty kriticky zavrhuji.. 

Teď by se možná mohlo zdát, že vlastně závidím mládí, protože to ještě může tohle všechno. Ale mládí také nezávidím.Už jsem si užila svoje a jsem ráda, že to mám za sebou.Nebylo to vždy úplně jednoduché. A ty nepravosti, které se dějí u nás i ve světě, tak ty těm mladým nezávidím vůbec.

A docházím k závěru. Ano, jsem stará a zjišťuji, že toho potřebuji čím dál méně, ale vúbec mě to netíží .Mám kde spát, co jíst, mám svůj klid, svého pejska, pár přátel  a lidi, závist už se mě opravdu netýká. Přeji si jenom trochu toho zdraví a co nejméně bolestivý konec.A víte, že bez té závisti je ten život nějaký jednodušší?

PS. A teď mám strach, aby mi někdo nezáviděl to stáří.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Kastenová
Ach jo, tak jsem to zas popletla. Mělo tam být: že MU nezbývá moc život
Věra Kastenová
Pane Farský tu písničku zpívala Naďa Urbánková a na napsal Jiří Grossman v době, kdy už věděl, že mi nezbývá moc života. byla to jeho poslední písnička. Pokud chcete najdete ji na You Tube
Libor Farský
Byla o tom i písnička "Závidím …" a já se marně snažím se rozpomenout jak to v ní bylo a kdo ji zpíval, pamatuji si jen melodii. Ach jo.
Soňa Prachfeldová
Pohodově pravdivě s lehkým humorem napsáno. Závist zlá je kouzelnice, která hospodářství škodí, říkala moje babička. Ano je to tak, nač se otravovat závistí, máme to, nač máme a stačíme podle svých možností.
Marie Ženatová
Paní Haničko moc Vám děkuji za upřímný článeček, v mnohém mi úplně mluvíte z duše...
Jarmila Komberec Jakubcová
Hanko moc hezky ji to napsala. Dík.
Marcela Pivcová
Také nepatřím a snad ani jsem nikdy nepatřila k závistivým. Také mne napadá, k čemu by mi nějaký majetek byl? Lépe se radovat z maličkostí, které mi "darují svou přítomností" mně milí lidé (a zvířátka). Když se mi něco, co jsem si přála, nezdařilo, nezáviděla jsem těm, kteří to dokázali. Jen mi to někdy bylo trochu líto. Teď bych si aspoň přála, abych se cítila dobře - a ještě dost dlouho - když omládnout nejde.
Dana Puchalská
Hano, moc krásný článek. Závidět jsem se nikdy nenaučila a jsem tomu víc než ráda.
Věra Lišková
Občas si myslim, bylo by dobré, se takhle mít, ale to neznamená ,že to dotyčnému nepřeji Vím už, že každá mince má dvě strany. Opravdu si přeji jen zdraví pro sebe i druhé. Tento týden se starám o dva psy, les s houbami je hned za zahradou, je to paráda. Včera v noci byl na dvojce film , strašidelný a já si vzpomněla s láskou na svuj byt, se sousedy za stěnou a těším se domů.
Eva Mužíková
Hanko, hezky jsi to napsala, moc hezky. Mně je občas trochu léto, že třeba nemám vlastní domek se zahrádkou, že jsem ve věku, kdy si už netroufnu opatřit nového pejska, že jsem díky celoživotní péči o zvířata nepoznala krásy naší zemičky... ale těm, ,kterým je toto dopřáno, v žádném případě nezávidím...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.