Park v Měšicích a blízké okolí
Foto: autorka

Park v Měšicích a blízké okolí

14. 2. 2021

I když jsem na těchto stránkách o parku v Měšicích četla, neodradilo mě to a pokusím se přijít se svojí troškou do mlýna. Nevím totiž proč, ale tento park a nedaleké okolí jako kdyby mi učarovaly. Možná je to tím, že se mi líbí stromy obrostlé břečťanem, možná je to trochou tajemna, když se parkem procházím při zamračené obloze. A když ze stromů padají kapky po nedávném dešti, o téměř mystiku je postaráno.

Obec Měšice se nachází nedaleko Neratovic i Prahy. Kromě pohodlné cesty autem je možné sem přijet z hlavního města autobusem MHD č. 351. Na vchod do zámeckého parku narazíte hned u první zastávky. Zeď vede po části obvodu parku až k budově bývalého zámku, ve kterém nyní sídlí nemocnice, Centrum integrované onkologické péče.

Zámek byl postaven místo kamenné tvrze v letech 1767 - 1775 pro rodinu Nosticů. Francouzská zahrada přecházela v anglický park, který byl svého času považován za jeden z nejkrásnějších v Čechách. Do dnešních dnů se zachovaly vysoké stromy, několik soch, fragmenty sloupů, podzemí. O historii zámku i přilehlého parku jsou k mání články laické i odborné, proto nebudu opakovat to, co je možné si přečíst jinde. Já při procházce tímto koutem jen vnímám krásu vzrostlých stromů a občas si posedím na lavičce a jen tak rozjímám. 

Park je protkán několika cestičkami, po obvodu i různě se křižujícími. Narazíte na starou studnu, dřevěné houby a vybudovanou hmatovou stezku určenou pro bosé nohy. Na rozdíl od jiných, je tato řešena originálně - narazíte na schody, průchod mezi stromy, pařez i přemostění. Odhaduji, že stezka je dlouhá asi 65 m. V letních měsících se po ní prohánějí vřískající děti, někdy se zavřenýma očima hádají, po čem to vlastně šlapou. Není od věci zout boty z našich seniorských nohou a vyzkoušet totéž.

Při horkém počasí na travnatých plochách sedávají maminky s kočárky, ale i s miminky spokojeně spícími na dece ve stínu vysokých stromů. Na lavičkách odpočívají ti dříve narození a načerpávají energii pro další procházky. A pak jsou k vidění i osoby, které parkem o rozloze asi 15 hektarů jen projdou a pokračují do blízkého okolí.

I my jsme chtěli zjistit, jak to za hranicí parku vypadá. Vydali jsme se úvozem mezi poli k malému vodnímu toku, který jsme na mapě identifikovali jako Hovorčovický potok. Kolem dokola se rozprostírají louky, v létě s bzučícím hmyzem. Od skupiny keřů jsme pokračovali doleva okolo lavičky, ze které je krásný rozhled na rovinatou oblast, až k farmě, odkud se vztyčenými hlavami vycházeli koně s jezdci v sedle. Po žluté turistické značce jsme minuli malý rybníček a dostali jsme se do původní Velké bažantnice u Dolního měšického rybníka. Rybáři na břehu tiše seděli, v žádném vezírku se nemrskala ryba, i přesto všichni vypadali spokojeně. Došli jsme na silnici vedoucí do obce a kolem oploceného Malého měšického rybníka jsme dorazili ke zdi zámeckého parku, podél níž jsme náš "měšický" okruh dokončili. 

Přiznám se, že v této lokalitě se procházíme často. Naposledy na konci letošního ledna, kdy se teplota vzduchu nedostala nad nulu, ale protože nefoukal ani klidný vánek a sluníčko mělo čistou oblohu, chladem jsme netrpěli. Obrázky jsem vybrala z našich různých návštěv v různém ročním období, a pokud se do těchto míst někdo vydá, jsem přesvědčena, že se mu park i okolí zalíbí.

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Moc děkuji za seznámení se zajímavým místem a bezvadný tip na výlet.
Jana Hošková
Moc hezký článek i fotky a bezvadný tip na výlet ! Ani jsem nevěděla, že nějaké Měšice jsou...a protože taky miluju stromy obrostlé břečťanem (navzdory tomu, že je vlastně břečťan časem udusí), tak si zapisuju do svých výletních plánů a doufám, že se tam dostanu ! Dík. :-))
Soňa Prachfeldová
Mám ráda parky, nádherné staré stromy, jako bonus zámek, prima.
Helena Přibilová
Park v Měšicích jsme navštívili před několika lety, bylo to v předjarním období. Díky Vašim krásným fotografiím jsem si návštěvu tohoto parku připomněla a navíc jsem mohla obdivovat jeho proměny v jiných obdobích roku.
Zuzana Pivcová
Jedna vycházka hezčí než druhá. Ale mnoho cílů vycházek bohužel neznám.
Jana Šenbergerová
Tam by se mi také líbilo. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...