Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Kontokorent
Iluastrace: Česká bankovní asociace

Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Kontokorent

2. 11. 2019

Občas se stane, že na běžném účtu vedeném u banky není v dané chvíli tolik peněz, kolik by bylo potřeba. Řešením může být sjednání kontokorentu. Nazýváme ho také povolený debet nebo povolené přečerpání.

Podstatou je dohoda s bankou, že ze svého běžného účtu budeme moci platit i v případě, že tam právě žádné vlastní finanční prostředky nemáme. Je však dobré s touto možností počítat v horizontu dní, nikoli měsíců.

Samozřejmě i kontokorent je úvěr, konkrétně spotřebitelský úvěru, a o jeho poskytnutí musíme s bankou uzavřít písemnou smlouvu. Zpravidla na období jednoho roku s tím, že pokud se nezmění podmínky na naší straně, bývá ze strany banky automaticky prodlužována.

Ve smlouvě je kromě jiného určen úvěrový limit, tedy maximální částka, kterou nám je banka ochotna půjčit a kterou můžeme celou nebo po částech kdykoli použít. Platí však, že vyčerpané prostředky musíme bance splatit dle dohodnutých podmínek. Většinou nejpozději do jednoho roku, může však jít i o kratší dobu.

Banka může pro poskytnutí této služby požadovat splnění dalších podmínek, např. určitou dobu vedení běžného účtu u banky, nebo pravidelně zasílaný příjem. Právě splnění těchto podmínek na naší straně nám umožňuje ideální fungování kontokorentu. Díky příchozím platbám průběžně splácíme vyčerpané prostředky a kontokorent tak je opakovanou půjčkou, kterou čerpáme vždy jen dle aktuální potřeby. Dobré je si ale uvědomit, že ať již peníze z kontokorentu čerpáme či nikoli, bude celý úvěrový limit uveden jako poskytnutá půjčka např. v úvěrových registrech.  

Úroky samozřejmě platíme pouze za vypůjčenou částku a dobu, na kterou jsme si ji půjčili. Důležité ale je, abychom povolený debet nepřekročili. Pokud se tak stane, dostáváme se do režimu nepovoleného čerpání, které nám zpravidla přinese sankci v podobě podstatně vyšší úrokové sazby.

Povolený debet je dobrým řešením v záloze pro nepředvídatelné situace, které nás mohou potkat. Zároveň se nám však do rukou dostává zbraň s povolením utrácet. A my se s ní musíme naučit zacházet tak, aby nám nebyla na škodu, ale jen a pouze k užitku.

Bližší informace o konkrétních podmínkách získáte vždy od banky, která tento produkt nabízí.

 

Připravila: Česká bankovní asociace

 

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Kontokorent jsem si zařizovala před hodně dlouhou dobou. Využila jen jednou a byla jsem tomu ráda. Teď tam tiše leží a já jsem ráda, že ho už nemusím využívat. Ovšem nikdy nevím, kdy jej znovu využiji. Asi jako každý,kdo jej má. Je to moje milá a klidná kasička.
ivana kosťunová
Mám to štěstí, že jsem si kontokorent k účtu zřizovala před lety ve svých nejlepších letech, takže ho mám sjednaný bez dalších podmínek na dobu neurčitou. Jupí !. Ale co se týká dalších podmínek, na mne banka opět vyzrála. Obchodní podmínky totiž nejsou součástí smlouvy, takže se každý rok mění. Já jsem si zařídila kontokorent u podnikatelského účtu pro případ toho, že nějaká firma nezaplatí včas, abych já mohla splatit své závazky. Když byla platební morálka firem dobrá, kontokorent jsem nepotřebovala. A najednou mi banka začal strhávat z účtu poplatek, kterému ona říká "poplatek za rezervaci zdrojů" jehož výše se řídí nevyčerpanou částkou kontokorentu. Já tomu říkám pokuta za zodpovědný přístup k financování. Obrana žádná- změna obchodních podmínek.
Zdenka Jírová
Mám kontokorent, párkrát jsem ho za asi 20 let krátkodobě použila. Jsem ale ráda, že mě nemůže zaskočit nějaká nečekaná finanční situace.
Danka Rotyková
Jako bývalá pracovnice banky mohu doporučit kontokorent všem, kteří mají občas vyšší výdaje než je jejich příjem. Prostě jen jako výjimečnou půjčku, kterou je třeba rychle splatit, aby dluh nenarůstal. Pokud to někdo myslí jinak, ať si raději žádný kontokorent nezřizuje.
Anna Potůčková
Mám kontokorent, ale za těch snad 8 let, co jej mám jsem jej využila asi jen 2krát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.