Šumavské Trojhradí - Kašperk
Foto: autorka

Šumavské Trojhradí - Kašperk

9. 10. 2019

Když Trojhradí, tak Vám ráda představím hrad druhý, a tím je Kašperk.

Kašperk

Gotický Kašperk je nejvýše položený královský hrad v Čechách. Nachází se zhruba 2,5 km od Kašperských Hor v místní části Žlíbek. Je chráněn jako kulturní památka. Stojí ve výšce 855 m.n.m.

Cesta k hradu vede z velkého parkoviště asi 1,5 km klidnou cestou, kterou rozhodně stojí za to vyšlapat. Na hradě se konají i svatby, zrovna jsme měli v pátek to štěstí tam na jednu narazit.

Naproti hradu Kašperk vede ještě cesta na Pustý Hrádek, což je  zřícenina hradu ležící na vrchu asi 400 m východně od hradu Kašperku. Stavba měla zabránit případným útočníkům v ostřelování níže položeného Kašperku z výšky. Tato pozdně gotická stavba pochází pravděpodobně z 15. století. Sem nahoru vede cesta vskutku "trnitá", ale výhledy na Kašperk a do okolí opět za to stojí.

sumava-25-28.9.2019-474.jpg

 S hradem Kašperk je neodmyslitelně spojeno město Kašperské hory, které znáte především ze seriálu Policie Modrava. Natáčelo se zde mnoho scén.

Dominantou Kašperských Hor je Arciděkanský kostel sv. Markéty.

kas.jpg
Historické jádro města je městskou památkovou zónou.
 Najdete zde i Šumavské lázně - přímo v centru města, kde nabízejí moderní balneo provoz, bylinné procedury, relaxaci a odpočinek.

 

Nezapomeňte při své návštěvě Šumavy ani na druhý hrad Šumavského trojhradí, Kašperk :-)
 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Leni, díky za poutavý článek i pěkné záběry. Tak se aspoň touto cestou něco dozvím - máš pravdu Šumava je krásná. Já nedám dopustit na Jeseníky, i když je to od nás dost daleko.***
Lenka Hudečková
Dano díky, a Zuzko, ani my nechodíme do zámků dovnitř. Pár jsem jich viděla, to ano, ale přijde mi to všude hodně podobné, navíc je vstupné tak drahé, že my raději po zahradách a parcích nebo na hrady. Ovšem vyhrátou vstupenku zde na íčku na hrady a zámky, jsem využila v září v Bečově nad Teplou :-)
Zuzana Pivcová
Lenko, to jsou krásné obrázky, jako asi celý výlet. Jak už jsem se zmínila jinde, mám ráda zříceniny hradů. Nepotřebuji vidět zámecké komnaty.
Dana Puchalská
V městečku jsem byla, ale na hrad jsem se nedostala. Ráda jsem se koukla na moc hezké fotografie.
Lenka Hudečková
Děkuji, Elenko, je to tak, všude je krásně, jen si to umět užít, v klidu projít. Nadi, též Ti děkuji, Kašpárek, to je pěkný název pro Kašperk :-). Jaruš, vy to určitě dáte s Járou někdy příště...věřím tomu :-)
Jaroslava Korpášová
Letos jsem si konečně splnila sen a z liberecka se vydala spolu s manželem na pár dní na Šumavu. Byli jsme tam z kraje května a zažili ještě sníh a mráz. Asi i proto jsme návštěvu hradu Kašperk tenkrát vzdali, nějak jsme už neměli chuť a sílu po půldenním jiném putování jít takový kus z parkoviště ke hradu a zase zpět. Snad se nám podaří tento cíl někdy zdolat. Město Kašperské Hory jsme si prohlédli i jeho nejbližší okolí. Děkuji Leni za zmapování a pěkné fotky toho, co jsme vidět nestihli.
Naděžda Špásová
Leni, máš to moc krásné, taky bych to chtěla umět. Na Kašpárek se třeba ještě dostaneme. Fotky paráda. :-)
Jiří Hudeček
Dodržujeme zásadu...každé září Šumava. Leni hezky jsi to popsala.
Elena Valeriánová
Leni, to máme stejné. Taky se vždy těším na Policii Modrava a žasnu nad tou krásou přírody. Šumava je moje touha, pokud budeme zdraví, chtěla bych příští rok právě tam. Nedivím se, že se ti líbily Jizerky, já jsem byla nadšená. Ale jak píšeš, u nás je všude krásně, jen si vzpomeňte na Rožnov ...kdo tam byl, dá mi zapravdu.
Lenka Hudečková
Děvčata, díky za Vaše krásná slova. Já, která jsem 43 let bydlela v Liberci a milovala Jizerky, se za posledních 9 let., co jsem na západě Čech, nemohu té Šumavu nabažit. Máme to tam 2 hodinky jízdy autem a fakt je to snad nejkrásnější oblast u nás. I když kecám, Jizerky se mi líbily, Jeseníky taky..., takže ono je tu všude krásně, ale ta Šumava nějak u mne vede. Každou neděli hltám Policii Modravu, ani ne tak kvůli příběhům, jako pro tu přírodu šumavskou. A minulou sobotu jsme se vrátili a už v neděli jsme se tam chtěli s Jiříkem vracet....A už dost.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...