Nenechávejte se otrávit svým okolím
Ilustrační foto: ingimage.com

Nenechávejte se otrávit svým okolím

14. 10. 2019

Chcete si i po šedesátce udržet určité zdravé sebevědomí? Pak se snažte neobklopovat lidmi, kteří vám dokáží pořádně znepříjemňovat život.

Stává se vám, že se vám příliš nedaří udržet si v sobě pocit sebejistoty či sebevědomí? Možná za tím vězí jedna více či méně skrytá překážka, a to jsou lidé ve vaší blízkosti, z nichž někteří vám brání v dosažení spokojenosti či úspěchů. Dá se přímo říct, že vás mnohdy otravují svým jedem.

Co je to za lidi? To nejsou žádní extrémně zlí jedinci. Jsou to takoví, kteří svými nevhodnými radami zpochybňují vaše rozhodnutí. Jsou to lichotné a jindy poťouchlé známé či kamarádky, které dokáží šikovně bodnout. A jsou to takoví, kteří obviní ze všeho vás a sami vystupují jako oběť.

Máte pocit, že někoho takového ve svém okolí znáte? Může to být někdo z příbuzných nebo přítelkyně, která říká, že se vám jen snaží pomoct.
Každá žena, a to i nad šedesát, se někdy s takovým typem lidí setká či dokonce denně stýká. A jejich komentáře jsou o to bolestivější, že vás znají a vědí, kde je vaše slabé místo. Umějí zasáhnout tak, že vás to mnohdy rozhodí na několik dní. Přitom jejich kritiky nemají ve skutečnosti co dělat s vámi, nýbrž si do vás promítají své vlastní nejistoty a nezdary.

Správná kamarádka neřekne, že vám jsou ty šaty nějaké úzké, když ví, že počítáte kalorie a snažíte se zhubnout. Správná tchyně vám v případě, když postoupíte na lepší místo v práci, neřekne, že teď vám určitě nezbude čas na rodinu, když ví, jak jste na sobě odborně pracovala.

Co dělat s jedovatými lidmi?
1. varianta: nedělat nic.
Jistě, můžete se nechat válcovat dál s odůvodněním:  No jo, to je celá ona. Vždycky byla taková, ta už se nezmění. Ona to tak nemyslí.....
Je to dost riskantní, protože sami sebe odsuzujete k pokračující frustraci a zraněným citům.

2. varianta: vzepřít se
Nebude to sice jako vyhraný zápas v ringu, ale určitě vám to dodá kuráže, zvláště, jestliže vás ta osoba nerespektuje už dlouho.
Můžete říct: Opravdu mi vadí, že mi to a to říkáš, nech si takové komentáře pro sebe.... Pokaždé mi radíš něco, s čím nesouhlasím, takže si nech své rady, když tě o ně nežádám.

Co asi dotyčná (ý) udělá?
Jestliže má dost emoční inteligence, zarazí se a řekne: Tak promiň, netušila jsem, že ti to tak vadí. ..A bude se chovat jinak.
Nebo se zachová obranně a dá vinu vám, např. Já jsem se jen snažila ti pomoct, no, když nechceš, co se dá dělat...A možná vám nezavolá, nesejdete se, nastane ticho. Pokud k tomu dojde, máte potvrzeno, že to nebyl dobrý vztah.
Není to konec světa, jen příležitost nastavit si zdravé hranice.

A nezapomeňte, že ani pro příbuzné neplatí Vstup volný jen proto, že jsou součástí vašeho života. Někdy to mohou být dokonce vaši nejbližší. To je však neopravňuje k tomu, aby vás nerespektovali.

Dokážete si prosadit své požadavky, jednat podle svého? Vzepřít se nevhodnému chování vůči vám a manipulaci? Nebo takové jednání pouze ignorujete? Nebo jste spíš z těch, kteří si nechají vše líbit? Poraďte ostatním, jak se postavit k jednání druhých, které cítíte jako škodlivé.

psychika sebevědomí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Nevím o nikom, kdo by mě znepříjemňoval život. Taky ho (doufám) nikomu nezpříjemňuji. I když někdy jsem až moc upřímná..
Hana Rumpíková
Jedna stará dáma mi před mnoha lety dala radu:"Je dobře, dokud lidé o tobě mluví, zajímáš je. Až přestanou, nestojíš jim za slovo." A s názory, které mnohdy naší generaci už nejdou na rozum, se setkáváme a budeme setkávat čím dál tím více. Pokrok nezastavíme, obyčejná slušnost je mnohdy v trapu a upřímněřečeno, mnoha věcem už nerozumíme, vývoj jde překotně dopředu.
Zdena Proboštová
Sakra, těch překlepů je tam nějak moc :-(
Zdena Proboštová
Mám ve svém dosahu dfámu, která když mě vidí tak mě vraždí pohledem a nenechá si ujít příležitost, aby si rejpla. Nějak sdi nevšimla, že když začne s invektivami na mojí adresu, tak všichni ztichnou a po jejím výlevu nereagují, ale baví se normálně, jako by nic neřekla. A mám dojem, že tím si svoji pozici podkopává, ale nevidí to. Jo jo, jsou takové blběny :-))))
Věra Halátová
Ta zmalovaná starší žena na obrázku, tak ta musí být hodně sebevědomá. I když její fyziognomie o tom nevypovídá. Každá žena, po šedesýtce, že se potýká s kritikou svého okolí? A proč? Když je moje sebevědomí přirozené, tak na tu kritiku odpovím tak, že kritikové začnou hloubat nad sebou. Pokud jsem slabá povaha a pochybuji sama o sobě, tak se nechám kritizovat. Ale jéžišmarjá, vždyť lidé se navzájem kritizují a pomlouvají, ať už jsou mladí, starší, staří nebo přestárlí. A mají to ve zvyku ženy, mužům je toto cizí. Víte, co je dobré, mít mladší děti. Dítě, především mužského pohlaví, vám řekne: Mami, ne neblbni, toto se na tebe už vážně nehodí. A matka, byvše přirozeně inteligentní, toto přijme.
Alžběta Kusá
Mám ráda názory paní Jitky Caklové. Je rovnýma nohama na Zemi. A byla bych ráda, kdyby takových přispěvatelů bylo více. Obzvláště bod 3! Stačí, když napíši svůj názor a hned se od paní Věry Halátové dozvím - cit "...to bude zase projev jiné psychické nemoci!" ...ó, zase jedna chytrá! S takovou musí být radost žít!!! Jak se daný stav hodí k dnešnímu článku!!
Jitka Caklová
Odpovědi na otázky v posledním odstavci: 1/ Jak které, podle vlastních zkušeností. 2/ Proč se vzpírat, každý jsme nějaký. 3/ Ano, občas přidám názor bez invektiv. 4/ ??? 5/ Sebepoznáním.
Jitka Caklová
"Umějí zasáhnout tak, že vás to mnohdy rozhodí na několik dní." To ano, také jsem se dlouho chovala podle varianty 1/. Pak jsem vstoupila do virtuálního prostoru i60, napsala několik článků ze SVÉHO života a velice záhy začala jednat podle varianty 2/. Ale jen do té doby, než jsem poznala, že "kritiky nemají/ly ve skutečnosti co dělat s vámi (se mnou), nýbrž si do vás (do mě kritici) promítali své vlastní nejistoty a nezdary." Také jsem se chtěla v mládí odstěhovat daleko. Dnes vím že by mi to nepomohlo, protože i tam někde - kdesi bych opět potkávala ty stejné lidi. Není to v lidech, je to ve mě a k tomu, abych si nenechala něco líbit se dá vyjádřit beze slov, nebo vyslovením názoru vlastního. Dnes už také snadno vycítím, kam nepatřím, aniž bych se nad kýmkoliv povyšovala, před kýmkoliv ponižovala, neřku-li kohokoliv odsuzovala.
ivana kosťunová
Takovým mým neúprosným kritikem byla moje matka. Ta si ale dokázala vymyslet taková přirovnání, že si je s úsměvem dodnes citujeme. Ale myslela to snad dobře, žádné trauma z toho nemám.
Dana Puchalská
Pryč od takových osob a rychle. Jsem ráda že jsem daleko od mých bývalých sousedek. Ty se chovaly stejně. Br, to bylo někdy strašné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.