Jak správně naložit zelí
Ilustrační foto: archiv redakce a pixabay.com

Jak správně naložit zelí

14. 10. 2019

Připravte si vlastní zásobárnu vitamínů na zimu. V kysaném zelí je jich opravdu hodně. A nejen to. Podle řady průzkumů je kysané zelí dobrou a zároveň levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic či tlustého střeva.

Není nic snadnějšího, než si takovou „zásobárnu zdraví“ vyrobit doma. Nemusíte mít ani speciální keramický hrnec - zelák. Zelí můžete naložit třeba do zavařovací sklenice. Jak na to?

Nejdříve si musíte pořádit to správné zelí - tedy to, které je určeno ke krouhání a k nakládání. Bílé zelí koupené v supermarketu k nakládání vhodné není. Vůbec nejlepší zelí k naložení je z oblasti Křimic.

Zelí a také nádobu pečlivě omyjte a vysušte.Pokud nakládáte zelí do keramického hrnce, je dobré jej nejdříve vysiřit, tedy zapálit v něm sirný knot.

Zelí nastrouhejte, anebo nakrájejte najemno do větší mísy a zasypte solí. Na kilogram zelí budete potřebovat 10-15 g soli - pozor, musí to být kuchyňská sůl bez jódu, jinak zelí zhnědne a nebude křehké.

Nakrájené či nakrouhané zelí zasypejte drobně kmínem. Někdo přidává do zelí také cibuli či nakrájená jablka, ale to nedoporučujeme, je lepší přidat cibuli až do zelí zkysaného, například při přípravě salátu. Nechte zelí v míse dvě až tři hodiny odpočinout, aby pustilo šťávu, poté zelí v dlaních zbavte vody, tedy důkladně vymačkejte a postupně pěchujte do připravené nádoby. Dbejte na to, aby ve vrstvách zelí nezbyla vzduchová bublina.

Pozor, nechejte pod uzávěrem sklenice či keramického hrnce trochu místa, zelí pustí další vodu a v nádobě tak mírně nabyde. Pak už jen sklenici uzavřete víčkem, anebo fólií, kterou upevníte provázkem či gumičkou. Nechejte zelí první dva dny při pokojové teplotě a pozorujte, zda začíná kvasit - bublat. Cca po třech dnech víko otevřete, aby mohl ucházet plyn.  Pak nádobu uložte na chladnější místo s teplotou cca 5 -15 stupňů. Kontrolujte, zda je nad zelím voda, aby k zelí nemohl vzduch. Za 4-5 týdnů už můžete ochutnávat.

A na závěr, proč je kysané zelí tak zdravé?

- Obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin K, ale také železo, vápník, zinek či hořčík
- Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu
- Snižuje krevní tlak
- Působí proti onemocnění trávicího traktu
- Působí protizánětlivě
- Podporuje detoxikaci těla i krvetvorbu
- Působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku.

A jak říkají babičky: zelí srdce rozveselí. Tak dobrou chuť.

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Ještě jsem zapomněla pomalu to nejdůležitější kopr.
Alena Várošová
Zelí již nakrouhané kupujeme přímo u nás v zahradnictví .Sama si jej šlapu a nakládám do kvasného,hliněného hrnce.Kupujeme pravidelně 28 kg,dávám necelých 3/4 kg soli,sáček kmínu,misku nakrájené cibule a křen.Zellí šlapu v několika igelitovými sáčky na nohou v umyvadle z plastu a pak je vkládám našlapané do hrnce a rovnoměrně dávám přísady.Není to žádný kumš.Jablka nedávám a pan zahradník,nedává vůbec cibuli,jak nám řekl.Zelí v kameninovém hrnci dáme do tepla dole do kotelny a v járku hrnce musí být stále čistá voda-dolévat.Po ukvašení jej přeneseme do jiné sklepní místnosti a pak už jej dobrou chuť.
Eva Mužíková
Já dávám na balkon, kde mám m.j. starý peřiňák všechny vyrobené čalamády, zelňák i jablka . Ty ještě v krabici od banánů.Když mrzne, vše zakryji dekou, nikdy mi nic nezmrzlo, jablka vydrží až do jara... nekecám:))) Zelí ale většinou kupuji v sáčcích, celý zelňák spotřebovávám dlouho...
Zuzana Pivcová
Těším se, že zase sklenici kysaného zelí dostanu. :-D Sama ho zpracovat neumím.
Alena Gebauerová
Pro paní Rypáčkovovou, proč ho nemáte kde skladovat, já bydlím v paneláku, kyše v koupelně a pak ho dá na balkon, když mrzne, tak elák přikryju dekama.
Alena Gebauerová
Zelí nakádám už léta páně a rozhodně jsem nikdy nepřemýšlela, zda tam dávám sůl s jodem a nikdy jsem neměla žádný problém A stejně tak tam dávám jablka, cibuli i mrkev hned.
Ladislav Vesecký
Pro paní Jakubcovou, neházejte flintu do žita, používejte sůl nejódovanou. A určitě se povede.
Hana Rypáčková
Nemám kde ho skladovat, ale vzpomínám na náš soudek se zelím i s jablíčky v něm . Tatínek s maminkou nakládali každoročně. Já kupuji..
Dana Kolářová
Zajímavá připomínka ve správný čas.
Dana Puchalská
Zelí se chystáme naložit. Už se na něj těšíme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.